Werelddag Dementie 2018

Algemene info

Locatie: Deinze

22/09/2018

“Dementie Inclusief, samen naar een dementievriendelijke samenleving”

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw organiseert in samenwerking met andere organisaties uit de zorgsector in de week van 21 september de “Werelddag Dementie”. In 2018 gaat die dag door op zaterdag 22 september in Deinze (Oost-Vlaanderen).

Vanaf 9u30 tot 16u30 bieden wij een programma aan met onder meer een uiteenzetting over “Samen streven naar een dementievriendelijke samenleving” gevolgd door een kort overzicht van de ingediende projecten en doelstellingen. Tussendoor brengt Luk Debruycker korte fragmenten van zijn monoloog ‘Pappie’.
Na de lunch is er keuze uit verschillende activiteiten, waarbij het ‘samenhorigheidsgevoel’ primeert. Tot slot worden de gelauwerde projecten bekendgemaakt en volgt er een receptie, aangeboden door de Stad Deinze.

Het is de bedoeling om te ijveren voor een inclusieve maatschappij waarin mensen met dementie een waardige plaats innemen, waarin aandacht is voor het zo lang mogelijk kunnen participeren en waarin personen met dementie kunnen rekenen op warme aandacht en menswaardige zorg door goed geïnformeerde personen.

Concreet zijn we op zoek gegaan naar mensen, steden en gemeenten, onderwijsinstellingen, ouderenvoorzieningen, thuiszorgorganisaties, culturele organisaties en verenigingen die, vanuit het streven naar een dementie-inclusieve samenleving kleine of grotere projecten willen realiseren. Er werden meerdere tientallen projecten ingediend. Daar zijn wij zeer blij om.

Een jury zal de meest vernieuwende, hartverwarmende, in het oog springende projecten selecteren en lauweren op de Werelddag Dementie in Deinze. De projecten zullen beoordeeld worden volgens vooropgestelde criteria: 

* Projecten die bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving, waarin personen met dementie een waardige plaats hebben en kunnen participeren in laagdrempelige sociaalculturele of sportieve initiatieven. 

* Projecten die via wetenschappelijk onderzoek de pijnpunten blootleggen, mogelijkheden aan de oppervlakte brengen en bijdragen aan toekomstgerichte ideeën voor een dementie-inclusieve samenleving. 

* Praktijk ondersteunende projecten waarin studenten worden uitgedaagd om in een open creatieve geest en met ongeremd enthousiasme nieuwe wegen te bewandelen in de zorg voor en de benadering van personen met dementie. 

* Projecten waarvan de mantelzorger en de personen met dementie zich door een inclusieve kijk op dementie beter erkend en gedragen voelen en een verbetering in het dagelijkse leven van de personen met dementie beogen.

 

PROGRAMMA

 

 

Gastheer: Carry Goossens
Peter Alzheimer Liga Vlaanderen

9.30 u.

Onthaal met koffie

10.00 u.

Inleiding door François De Vleeschouwer, voorzitter Alzheimer Liga Vlaanderen

10.10 u.

Welkom door Trees Van Hove, Schepen van Welzijn

10.20 u.

Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen door Iris De Mol (VVSG)

11.00 u.

Dementie Inclusief: een waaier aan projecten door Nele Van Schelvergem, referentiepersoon dementie en kernlid Alzheimer Liga Vlaanderen regio Gent

12.00 u.

Broodjeslunch

13.00 u.

Start workshops en activiteiten

15.00 u.

Plenaire zitting: stadsdichter Luc C. Martens en uitreiking prijzen

15.45 u.

Ann Baeyens, raadgever woonzorg kabinet minister Vandeurzen

16.00 u.

Slotwoord door Jan Vermeulen, Burgemeester van Deinze, en opening receptie

 

NAMIDDAGPROGRAMMA

U kan één van de volgende activiteiten kiezen. Gelieve ook een reservekeuze op te geven. Wij trachten zo goed mogelijk rekening te houden met uw eerste keuze.

INDOOR:

  • * Workshop 1: Hulpmiddelen op maat van personen met dementie door Ciel Brackenier, OCMW Gent
  • * Workshop 2: Samen cultuur beleven door Piet Van Hecke, M HKA
  • * Workshop 3: Anders praten over dementie door Olivier Constant, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

OUTDOOR:

  • * Activiteit 4: Bezoek aan Onze-Lieve-Vrouwekerk met orgelmuziek (gids)
  • * Activiteit 5: Natuurwandeling langs Leie en park Brielmeersen (gids)
  • * Activiteit 6: Bezoek aan het museum van Deinze en de Leiestreek (gids): M

 

Aanvullend avondprogramma:

Luk De Bruyker - Pappie, dagboek van het vergeten
"Volkstheater met een lach en een traan"

Om 20 uur in CC Palace, Markt 32, 9800 Deinze
Voorverkoop: 15 euro; aan de kassa 20 euro
Voorverkoop: TUI Deinze in Gentstraat 41, tel. 09 380 86 94 of dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2 of online via www.deinze.be/tickets.

Organisatie van vtbKultuur Deinze in samenwerking met AGB Deinze. Meer info: https://vtbkultuur.be/deinze/activiteiten/luk-de-bruyker-pappie-dagboek-van-het-vergeten/datum/4744


DEELNAMEPRIJS:

* € 10 voor vrijwilligers van Alzheimer Liga Vlaanderen
* € 15 voor leden van Alzheimer Liga Vlaanderen
* € 20 voor alle andere deelnemers
* € 22 voor wie wil inschrijven en ook lid wil worden van Alzheimer Liga Vlaanderen (= incl. lidgeld tot einde 2018)

 !!! De inschrijvingen zijn afgesloten. Indien u alsnog een dringende vraag heeft, dan kan u contact opnemen met het secretariaat op 014 43 50 60 of via secretariaat@alzheimerliga.be.

Inschrijven kan uiterlijk tot 7 september 2018 via het inschrijfformulier online (zie tabblad boven), via mail naar secretariaat@alzheimerliga.be, telefonisch via 014 43 50 60.

Uw inschrijving is geldig na ontvangst van de betaling vóór 7 september 2018 op IBAN BE87 3101 0355 8094. Schrijf als mededeling: "Werelddag 2018 + aantal personen.

Vergeet uw 1e keuze en ook uw reservekeuze voor de namiddagactiviteit zeker niet door te geven!

Elke deelnemer ontvangt een goodiebag.

Schrijf tijdig in, want het maximum aantal deelnemers is 180!

DOWNLOAD HIER DE FLYER