Nieuws

3e Ontmoetingdag Jongdementie

29 november 2014 - Hasselt

Op 29 november 2014 vond de 3e Ontmoetingsdag Jongdementie door te Hasselt.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden!

 

 

3e Ontmoetingsdag Jongdementie

Op zaterdag 29 november 2014 ging de derde Ontmoetingsdag Jongdementie door te Hasselt.

In de toch wel atypische omgeving van een mooi en stijlvol gerenoveerde gevangenis waren wij met 120 deelnemers om deze geslaagde 3de bijeenkomst mee te maken.

Na een warm ontvangst met Limburgse vlaaien werden wij verwelkomd door Nadja Vananroye de voorzitster van het OCMW van Hasselt. Haar statement was duidelijk. Zij trekt in de toekomst zeker ook de kaart van de zorg voor jonge personen met dementie.

In een tweede interventie namen drie Limburgse initiatiefnemers het woord om hun bijdrage in de begeleiding van jonge personen met dementie toe te lichten. Laura Weyns gaf vervolgens aan welke belangrijke rol de Alzheimerliga hierin kan spelen via de Familiegroepen Jongdementie.

Na deze informatieve presentaties gingen wij over naar zeer moedige en open getuigenissen onder leiding van Jan Van Rompaey.

De hierna volgende vorming: ”Jongdementie: een uitdaging voor de mantelzorger” door Luc Van de Ven op zijn typische uitdagende en humoristische, maar toch ook leerrijke en confronterende wijze werd door de deelnemers gesmaakt.

Annemie Janssens mocht deze geslaagde studievoormiddag afsluiten met de voorstelling van haar nieuwe boek “Dementie op jonge leeftijd” en de nieuwe website: www.jongdementie.info.

Tijdens deze infomomenten ging in alle intimiteit “het ontmoetingscafé” door waar iedereen terecht kon om in een rustige sfeer elkaar te ontmoeten en eventueel deel te nemen aan doe-activiteiten.

Na de broodjeslunch verzamelden wij met zijn allen om Hasselt in te trekken voor diverse ontmoetingsactiviteiten. Zo was er ondermeer een stadstramrondrit, een zinnenprikkelende wandeling, een smaakroute en een bezoek aan het jenevermuseum. Aan de “thuisblijvers” werd een workshop “plezierig communiceren met personen met dementie” aangeboden.

Het was Minister Vandeurzen die ons allen een riem onder het hart kwam steken. Hij gaf aan dat personen met dementie op jonge leeftijd hem nauw aan het hart liggen. Ondanks de besparings- en crisissfeer wil hij mee zoeken naar aanzetten voor een betere hulpverlening door o.a. minder strenge regels in verband met de opname in een WZC, de mogelijkheden van dagopvang voor jonge personen met dementie à rato van twee per provincie, een betere en gerichte opleiding van alle zorgverleners door de implementatie van het transitieplan dementie en de uitrol van het psycho-educatiepakket in 2015.

Met nog een hapje en een drankje namen wij afscheid van elkaar. Dankbaar voor het fijne werk van de werkgroep, gesterkt door het noodzakelijke en gewaardeerde lotgenotencontact en met een vaarwel tot volgend jaar.

Verslag: Mathieu Martens

29 november 2014

« Terug