Nieuws

Alzheimer Liga Vlaanderen neemt prestigieuze prijs in ontvangst

Zilveren leeuw op het ‘Cannes Lions International Festival of Creativity’

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw heeft zilver behaald op de internationale reclameprijzen in Cannes. De Liga kreeg die prijs voor haar initiatief ‘Simplified Stories’, een vereenvoudigde boekenreeks die mensen met beginnende dementie stimuleert om op een aangename manier te blijven lezen.

Het eerste boek in de reeks ‘Simplified Stories’ is een aangepaste versie van de biografie ‘Maestro Stromae’, over het leven van popster Paul Van Haver.

Een persoon met jongdementie getuigt: “Nadat ik uit frustratie al mijn boeken heb weggedaan omdat ik het verhaal niet meer begreep, beleef ik met dit boek voor het eerst terug plezier aan het lezen. Het verdient dan ook als eerste terug een plaats op mijn boekenplank” Patrick, Het Ventiel

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dementie prioriteit nummer 1. Het aantal personen met dementie in België wordt geraamd op 202.000. Daarvan zijn minstens 3000 mensen jonger dan 65 jaar. “Mensen met (jong)dementie verliezen stilaan cognitieve vermogens”, legt directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen, Hilde Lamers, uit. “Niet alleen geheugenproblemen maar ook taalstoornissen kunnen zich voordoen. Een boek lezen lukt vaak niet meer. Personen met (jong)dementie raken makkelijk de draad van een verhaal kwijt. Ze slaan een boek open en weten niet meer wat ze de dag ervoor gelezen hebben.”

Daarom bedacht Alzheimer Liga Vlaanderen vzw, in samenwerking met het regionaal expertisecentrum dementie Paradox en professor Sebastiaan Engelborghs (Universiteit Antwerpen), een nieuwe aanpak die lezen makkelijker en aangenamer maakt: ‘Simplified Stories’. Vereenvoudigde boeken, speciaal voor mensen met beginnende dementie.

Een initiatief dat nu ook internationaal weerklank krijgt. Alzheimer Liga Vlaanderen ontving een zilveren leeuw op het ‘Cannes Lions International Festival of Creativity’ in de categorie ‘print and publishing: Content including Special or Limited. Maestro Stromae was het eerste boek in de reeks Simplified Stories. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, op standaardboekhandel.be en op alzheimerliga.be.

Goud voor Simplified Stories op Epica Awards:

https://pub.be/nl/epica-awards-goud-voor-ddb-brussels/

06 oktober 2016

« Terug