Nieuws

Erfgoed en dementie

Lancering boek en vormingstraject

Deze gids wordt feestelijk gelanceerd op woensdag 2 december in het sfeervolle Posthotel in Wetteren, met een avond vol getuigenissen, mooie woorden en bruikbare tips.

In Vlaanderen leven vandaag naar schatting zo’n 116.000 mensen met dementie. En dat cijfer zal tegen 2020 oplopen met maar liefst 30%! Kan het dan verrassen dat een van de grootste maatschappelijke uitdagingen vandaag is om onze samenleving ‘dementievriendelijker’ te maken? En daarbij kan ook de erfgoedsector helpen. Hoe? Dat verneemt u tijdens deze sfeervolle avond met getuigenissen en literatuur. En met goed volk!
De erfgoedsector kan helpen in het ontwikkelen van zogenaamde reminiscentie-instrumenten en therapieën. Zo hebben musea, archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoedorganisaties de kennis over de lokale geschiedenis én het gedroomde materiaal in huis om een aanbod op maat te ontwikkelen. Precies omdat de lokale context en herkenbaarheid zeer belangrijk is in de omgang met personen met dementie. Ten slotte kunnen ze ook helpen om mensen uit hun sociaal isolement te halen.

Maar hoe kunnen die ambitieuze doelstellingen gerealiseerd worden? Antwoorden op deze vraag vindt u in de gids Erfgoed en dementie. Creëren van een aanbod rond reminiscentie voor personen met dementie en hun mantelzorgers, van de hand van Bart De Nil en Herlinde Dely. Het is een uitgave van FARO, Howest/Kennispunt Mantelzorg, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Politeia.
Deze gids wordt feestelijk gelanceerd op woensdag 2 december in het sfeervolle Posthotel in Wetteren, met een avond vol getuigenissen, mooie woorden en bruikbare tips. Samen met het Vlaams-Nederlands huis deBuren stelde FARO dit programma samen:

  • Een korte introductie over dementie en mantelzorg door Jurn Verschraegen (directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen)
  • Annemieke Vink (docente aan het ArtEZ Conservatorium in Nederland) over muziektherapie en dementie
  • Patrick Allegaert (artistiek directeur Museum dr. Guislain, Gent) over geslaagde dementieprojecten in het museum
  • Een korte literaire interventie over het afnemend geheugen door Paul De Moor
  • Voorstelling van de gids, door Bart De Nil (FARO) en Herlinde Dely (Howest/Kennispunt Mantelzorg) en het bijhorende vormingstraject ‘Erfgoed & Dementie’
  • Overhandiging van het eerste exemplaar aan Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen
  • Slotwoord door minister Jo Vandeurzen
  • Receptie met hapjes

Praktisch

2 december 2015, onthaal vanaf 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur. Posthotel, Stationsplein 11, Wetteren (schuin tegenover treinstation van Wetteren)

Organisatie: FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en Vlaams-Nederlands Huis deBuren

Een kaartje kost 17 euro. Inschrijven doet u via deze link. U krijgt een exemplaar van de gids ‘Erfgoed en dementie’ mee naar huis.
Het aantal plaatsen is beperkt!

Meer info: Bart De Nil

03 november 2015

« Terug