Nieuws

Expo 'Uit het niets'

ZLDR Luchtfabriek - Heusden-Zolder - 29.10 - 30.11

“Het begon met vragen”, zegt beeldend kunstenares Alexandra Cool. Na het zien van een BBC-documentaire over mensen met dementie, in 2009, vroeg ze zich af hoe het zou zijn om mensen in beeld te brengen die tegelijk aanwezig en afwezig zijn. Hoe kon ze het best een portret van hen maken? In 2011 maakte ze beelden en foto’s van mensen met dementie. Het is alsof ze in een wereld van mist zitten.

In 2015 en 2017 organiseerde zij in verschillende woonzorgcentra workshops voor mensen met dementie. Ze begeleidde hen bij het boetseren van een beeld in klei. Het werd een verbluffende ervaring. Mirjam Devriendt maakte er een fotoreportage over en Guido De Bruyn een korte filmreportage. Hier komen mensen in beeld die uit de mist treden, ze zijn heel present.

“Ik zit met meer vragen dan jaren terug”, merkt Alexandra Cool nu op. “Wat weten wij van hen? Wat weten zij? Wat denken zij? Voelen zij? Hoe beleven zij ‘onze’ wereld?”

Het zijn vragen waarop zij en, met haar, zovele anderen geen antwoord hebben. Maar het is goed dat kunstenaars zich dergelijke vragen stellen. Naar hun werk wordt immers gekeken, naar hun woorden wordt geluisterd. Kunstenaars maken dementie meer bespreekbaar.

Dat is ook het opzet van De Alzheimer Code. Dit sociaal-culturele project pleit voor meer aandacht voor dementie, voor meer respect. 

Uit het niets is een dubbeltentoonstelling en staat opgesteld in de indrukwekkende ruimte van De Luchtfabriek. Enerzijds presenteert ze portretten van mensen met dementie, anderzijds toont ze hoe mensen met dementie tot een onverwachte creativiteit in staat zijn.

OPENING:  Zondag 29.10 - 15.00 uur

met korte interviewtjes van
Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
Hilde Lamers, directrice Alzheimer Liga Vlaanderen
Alexandra Cool, beeldhouwster en fotografe
Mirjam Devriendt, fotografe

en met muzikale intermezzo’s en een drink 

ZLDR Luchtfabriek
Marktplein 5
Heusden-Zolder
29.10 – 30.11, 09.00 – 17.00 uur
CC Muze

 Foto: Mirjam Devriendt 

16 oktober 2017

« Terug