Nieuws

Internationale Werelddag Dementie: gezonde leefstijl doet risico op dementie dalen

Vrijdag 21 september 2018 was het de internationale Werelddag Dementie. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen lanceerde op deze dag in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams Apothekers Netwerk de publiekscampagne ‘SaniMemorix’ om aandacht te vragen voor die relatie tussen leefstijl op middelbare leeftijd (40 tot 75 jaar) en het risico op dementie op hogere leeftijd.

Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie gevoelig doen dalen, en die boodschap werd op 21 september extra in de kijker gezet.

Vrijwilligers van Alzheimer Liga Vlaanderen, medewerkers van de vermelde organisaties en die van de regionale expertisecentra dementie deelden samen met minister Vandeurzen in Vlaamse stations SaniMemorix uit, ‘vaccins tegen dementie’. Deze doosjes bevatten informatie over beïnvloedbare leefstijlfactoren die het risico op dementie doen dalen. De campagne loopt tegelijk ook in Nederland, Duitsland, Luxemburg en Noorwegen. Alzheimer Europe heeft het ook via haar social media verspreid.

Vanaf heden kan je ook terecht op www.SaniMemorix.eu voor informatie over elke beïnvloedbare leefstijlfactor en of die een beschermend dan wel bedreigend effect heeft op het risico op dementie.

Bij de Vlaamse en Brusselse apothekers zullen bijsluiters ter beschikking zijn die informeren over de link tussen het voorkomen van dementie en gezonde leefstijl. Op die bijsluiters staan niet alleen tips, maar ook uitspraken van bekende Vlamingen die hun licht laten schijnen over hoe zij hun preventie van dementie aanpakken. Onder meer Prof. Lieven Annemans, Prof. Christine Van Broeckhoven, Prof. Jan De Lepeleire, Carry Goossens peter van Alzheimer Liga Vlaanderen ondersteunen hiermee de actie.

Klik hier voor informatie van de bijsluiter.

23 september 2018

« Terug