Nieuws

Memorepair

De Ligue Nationale Alzheimer Liga lanceert naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag een uniek initiatief: memorepair.be. Memorepair is een online digitaliseringsdienst waarmee je je herinneringen kan herstellen en mensen kan steunen die zich niets meer herinneren.

Het initiatief wordt voorgesteld tijdens de Alzheimer Café Day (21/09) in Brussel, dat naar jaarlijkse gewoonte plaatsvindt om Alzheimer patiënten en hun families een hart onder de riem te steken.

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. Wereldwijd lijden ruim 46,8 miljoen mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij. In 2015 zullen er wereldwijd 9,9 miljoen nieuwe gevallen van dementie bij komen. Dat is iedere drie seconden. Meer dan redenen genoeg dus om deze zeer ingrijpende ziekte uit de taboesfeer te halen.


Memorepair.be

We hebben allemaal herinneringen. Deze zitten helaas vaak opgesloten in oude filmrolletjes, VHS cassettes, dia’s, etc. Dergelijke herinneringen zijn vandaag vaak onbereikbaar aangezien we niet meer over de juiste apparatuur beschikken om ze af te spelen. Hetzelfde geldt voor mensen met Alzheimer: zij vinden geen toegang meer tot hun geheugen. Daarom lanceert de Ligue Nationale Alzheimer Liga Memorepair.be: een website die je toestaat om je herinneringen die je op zolder hebt bewaard, in te sturen en te laten digitaliseren. “Met Memorepair herstellen we de herinneringen van mensen, en steunen we mensen die zich niets meer herinneren”, aldus Sabine Henry, voorzitster van de Ligue Nationale Alzheimer Liga. “Met de huidige technologie kunnen we de souvenirs waar we geen toegang meer tot hebben, gemakkelijk digitaliseren en zo opnieuw toegang krijgen tot onze persoonlijke geschiedenis. Dat is van een niet te onderschatten belang. Samen naar foto’s of filmpjes kijken en herinneringen ophalen creëert bovendien uiterst fijne familiemomenten, en is een goeie oefening om het geheugen te trainen”. Voor de digitalisering betaal je niet meer dan het markttarief, en 30% van het bedrag gaat naar de Ligue Nationale Alzheimer Liga. “Memorepair is een project dat helemaal overeenstemt met de waarden en de missie van de Liga, en is uiterst waardevol”, vervolgt Sabine Henry. “Zo slagen we er op een dag misschien in om ook het geheugen van Alzheimer-patiënten te herstellen”.


Alzheimer Café Day

Het Memorepair-initiatief wordt voorgesteld tijdens de Alzheimer Café Day (21/09) op het Muntplein in Brussel, dat naar jaarlijkse gewoonte plaatsvindt om Alzheimer patiënten en hun families een extra ruggensteun te geven en de ziekte bespreekbaar te maken. Van 10u30 tot 16u30 kan u er terecht voor tal van leuke en creatieve activiteiten, animaties en informatiestanden rond het thema “Op weg naar herinneringen”, helemaal in lijn met het Memorepair-initiatief. U kan er ook gewoon gezellig iets drinken en kennismaken met lotgenoten en professionelen, en/of ervaringen uitwisselen.


Alle info om uw materiaal te laten digitaliseren en/of de liga te steunen, kan u vinden op www.memorepair.be. De campagnefilm is terug te vinden op de Memorepair YouTube en Facebook pagina via https://youtu.be/HieXjOBdn40 en https://www.facebook.com/memorepair.

21 september 2015

« Terug