Nieuws

Nieuw project van Herinneringskoffer: Muziekkoffer

Herinneringskoffer

Opvallend is dat veel ouderen nog heel goed kunnen zingen, ook al is het praten soms moeilijk geworden. Dit heeft te maken met de manier waarop muziek wordt opgeslagen in de hersenen. Door samen te zingen, kunnen zij weer verbondenheid voelen en gelijkwaardig deelnemen. Door verschillende emoties in de liederen tot uitdrukking te laten komen, kunnen emoties een uitingsvorm vinden. Het is ook mogelijk om via het gezamenlijk maken van muziek op instrumenten tot communicatie te komen. Door samen muziek te maken, kunnen gevoelens tot uiting worden gebracht en gedeeld. Het zingen en bespelen van een instrument is een belangrijke manier van uiting geven aan gevoelens en het ervaren van contact, maar ook het luisteren van muziek kan het isolement verbreken. Onze muziekkoffer zorgt dat ouderen met dementie zich kunnen ontspannen.

Muziek kan je raken en dit kun je samen delen. Muziek kan je energiek maken en dat kun je samen beleven en delen. De zorg aan mensen met dementie zijn gebaat bij meer aandacht voor het inzetten van muziek om ontspanning, rust en contact te creëren.

Ze vergeet wat 10 minuten geleden is gebeurd, maar een lied dat ze misschien 50 jaar niet meer heeft gezongen, zingt ze zomaar even! Wat is muziek een mooi middel om mensen met dementie te bereiken. Voor even, voor een moment wordt de deur naar het verleden geopend en stralen hun ogen!

Het project bestaat uit : De doe-muziekkoffer :  De inhoud van de koffer
CD's met liederen van vroeger, begeleidende zangboeken (groot lettertype),CD zitdansen, begeleidend instructieboek, muziekinstrumenten: triangel, sambaballen, tamboerijnen, belletjes, ...., CD's klassieke muziek, Nederlandstalige, Duitse afbeeldingen van artiesten, draagbare cd-speler met hoofdtelefoon voor personen die ronddwalen in de gangen, muziekquiz, spel 'De Notenclub', Live dvd van bv Will Tura, André Rieu, ( omdat zij heel veel interactie vragen tijdens zijn optredens, en het zou de oudere kunnen aanzetten tot activiteit, beweging, meezingen enz...

Platenspeler + luidspreker met bijhorende singels/lp's jaren 50,60,70. Die kan gehuurd worden ,maar wij gaan ook plaatjes draaien in de rusthuizen op vraag.

Ook doen wij dat met een grammofoonspeler met bijhorende platen.

Meer info: herinneringskoffer.be

04 juli 2014

« Terug