Nieuws

Werelddag Dementie 2015

Feest - 30 jaar Alzheimer Liga

Op zaterdag 19 september, in de overweldigende en mooie gebouwen van KBC,stroomden de sympathisanten, vrijwilligers en medewerkers toe voor de plechtige viering van 30 jaar Alzheimer Liga. Het zou een onvergetelijke dag worden.

Bekijk hier de sfeerbeelden!

De werkgroep, die deze dag heeft voorbereid, gaf het beste van zichzelf en is erin geslaagd op deze verjaardag een fijn samenspel aan te bieden van reflectie, een tour d’horison of dementie bekeken vanuit diverse hoeken, een moment van dank en dit alles werd afgewisseld met culturele en culinaire pareltjes.

Na de ontvangst met koffie konden de aanwezige luisteren naar een pittig en gevat welkomstwoord van Dhr. François De Vleeschouwer,onze Voorzitter, met een dankbare blik naar het verleden en een hoopvolle blik naar de toekomst.

In een dubbelinterview met Professor Franz Baro als medestichter van de Alzheimer Liga enerzijds en Kasper Bormans als schrijver van het boek “Wat Alz?” anderzijds gingen zij even in op het verleden en heden. Voor de toekomst gaf Professor Baro aan dat de Liga een unieke plaats inneemt in de begeleiding van personen met een dementieel beeld en het levenseinde terwijl Dhr. Bormans aangaf dat de juiste communicatievorm zeker een element zal zijn van de toekomstige begeleiding.

Met een muzikaal intermezzo van de klarinettist Gilbert Deknop gingen we naadloos over naar de huldiging van de oprichters van de Liga en spraken wij ook de waardering uit voor de ex-voorzitters van de Alzheimer Liga. Het is dankzij hun inzicht en inzet dat de Liga vandaag deze fijne werking heeft ontwikkeld.

Het grote dementiepanel met Prof.Dr.Van Audenhove, Prof.Dr. Van Broeckhoven, Dhr. Guy Lorent, Dhr.Louis Paquay en Dhr. Jan Van Heukelom met als moderator Viviane Redant gaf ons, getriggerd door diverse krantenkoppen, aan dat alleen een multidisciplinaire aanpak en verder doorgevoerd wetenschappelijk onderzoek de persoon met dementie en zijn mantelzorger

nu en in de toekomst de nodige ondersteuning en begeleiding kan geven.

Na de middagpauze met een gesmaakt broodjesbuffet en de nodige tijd om te netwerken werden we verrast met een meer dan gesmaakte culturele namiddag.

Met een gedichtje van een Brussels Ketje kondigde Viviane Redant Dhr.Wilfried Van den Brande aan. Hij nam ons mee door het fijne oeuvre van Cole Porter.

De twee artiesten van de groep Lankmoed confronteerden ons op een sublieme wijze, met de nodige humor, met dementie, draaglast en draagkracht.

Minister Jo Vandeurzen feliciteerde de Liga met zijn 30-jarig bestaan en gaf in niet mis te verstane woorden aan hoe belangrijk de Liga is in de besluitvorming. De Liga betekent volgens de Minister enorm veel voor de families die voor de opvang van hun familielid mede steunen op de hulp binnen onze familiegroepen (jong)dementie.

Na een gevat dankwoord van Hilde Lamers, directeur, konden we nog genieten van een wervelende en frisse voorstelling van de dansgroep”Induce”

Na ons een ganse dag begeleid te hebben nam Viviane Redant afscheid van alle deelnemers en nodigde ons nog uit op de receptie.

Het was een fijne, leerrijke en ontspannende dag.

Verslag: Mathieu Martens

28 september 2015

« Terug