Nieuws

Werelddag Dementie 2017

Nog nooit zoveel rolwagens in Roeselare!

De Werelddag Dementie vond dit jaar plaats in Roeselare. Meer dan vijfhonderd familieleden, mantelzorgers, professionelen én personen met dementie zakten af naar deze dementievriendelijke Stad. Een recordaantal! De organisatie zorgde voor een goedgevuld en gevarieerd programma.

In de voormiddag sprak Professor Dr. Christophe Lafosse over hoe beweging en sociaal contact een positief effect heeft op de cognitie van personen met dementie. Zijn presentatie sloot perfect aan bij Dementie in Beweging; het thema van dit jaar. De boodschap voor eenieder luidt: “Je bent nooit te oud om te starten met bewegen. Laat je verleiden tot bewegen en bescherm je brein tegen kwetsbaarheid”.

 Dementie bespreekbaar in het lager onderwijs

Tijdens deze Werelddag lanceerden we 50 ‘verteltassen dementie’ die bedoeld zijn om laagdrempelig te werken rond dementie in de klas en thuis. Het doel is om kinderen van het 3de en 4de leerjaar op een speelse wijze te laten kennismaken met het thema dementie.

Wie iets niet mocht vergeten, legde vroeger een knoop in zijn zakdoek… “Joop de zaldoekknoop” gidst de leerlingen door de bijzondere wereld van dementie.

                       

Samen naar een dementievriendelijke samenleving

In de namiddag konden de deelnemers onder meer bewegen door een speciaal ingerichte dementievriendelijke belevingswandeling met culinaire en artistieke verrassingen onderweg. Deze wandeling, die ook toegankelijk was voor minder mobiele mensen, bracht de wandelaars naar negen stopplaatsen in het centrum van de stad. Zo konden de deelnemers onder meer genieten van een sessie zitdansen op de Botermarkt. Ook in Galerie Alfons Blomme konden ze een kijkje nemen bij de speciaal ingerichte tentoonstelling ‘Ontluiking’. Iedereen kan er de komende week kunstwerken gaan bekijken die gemaakt werden door mensen met dementie en hun begeleiders.

Een XL contactkoor met een delegatie van tien West-Vlaamse contactkoren bestaande uit 150 personen met dementie en hun begeleiders sloten de Werelddag Dementie af met een zelf gecomponeerd liedje en een zitdans op ‘Laat de zon in je hart’. Wij gaven vandaag de personen met dementie een warme plaats in ons hart én een centrale plaats in de Stad Roeselare. Het is een belangrijke stap naar een échte dementievriendelijke samenleving, waar we samen naar streven.

Foto’s van Carmen Demoor, ARhus

21 september 2017

« Terug