Nieuwsarchief

Opiniestuk Pfizer en alzheimeronderzoek

De mededeling dat farmagigant Pfizer stopt met het onderzoek naar medicijnen tegen Parkinson en Alzheimer, zorgt voor een schokgolf in de publieke opinie. Mogelijks ook bij U die zich zo hard inzet voor mensen met dementie én hun naaste omgeving.

12 januari 2018 Lees meer »

Candies4life - € 5.000 voor onze Liga!!!

Artus, Otto-Jan en Klariz stevig in actie voor onze liga!

Artus, Otto-Jan en Klariz waren maandag 18/12 bij Linde Merckpoel om live op de radio de prachtige opbrengst van hun warme actie bekend te maken.

19 december 2017 Lees meer »

Candies4life

Artus, Otto-Jan en Klariz stevig in actie voor onze liga!

Recent kregen we te horen dat Artus en Otto-Jan, 2 vrienden die in het 6e leerjaar zitten, samen met zus Klariz (9 jaar) Dilbeek en de ruime regio zwaar in de ban brengen van de warmste week van Music for life, en met name, voor onze liga!

12 december 2017 Lees meer »

Steun samen met Klara De Warmste Week van Music For Life

Klara verkoopt ook dit jaar weer warme muziek voor De Warmste Week. Op de exclusieve mini-cd 'Plaisir d'Amour' brengt top-musicus Gwen Cresens - o.a. bekend van Orquesta Tanguedia - vier klassieke nummers... anders, nl. in een eigen bewerking op bandoneon en accordeon. Meezingen mag en kopen zeker ook!

07 december 2017 Lees meer »

Huisapotheker: een nieuwe dienst voor een betere opvolging van chronische patiënten

Samen met de zorgverstrekkers wil minister Maggie De Block de gezondheidszorg efficiënter en veiliger maken. Hierin is een specifieke taak voor de apotheker weggelegd: vanaf 1 oktober kunnen patiënten met chronische ziekten een huisapotheker kiezen.

07 december 2017 Lees meer »

Wafelverkoop voor Alzheimer

Een warme actie van WZC Het Park - Neeroeteren

Van vrijdag 8 december tot zondag 24 december 2017 loopt er een warme actie voor onze Liga in WZC Het Park, Spilstraat 15, 3680 Neeroeteren

05 december 2017 Lees meer »

The Lisdodde is proud to present: Kunstmagneten for life

In de lente van 2017 rijpte het idee om vanuit wzc De Lisdodde een goed doel te steunen tijdens de warmste week van Music for Life, van Studio Brussel. Lang hoefden we niet te zoeken: de Alzheimerliga Vlaanderen, die voornamelijk met vrijwilligers werkt, kon wel een financieel steuntje gebruiken.

04 december 2017 Lees meer »

Christmasrun for life

Verzekeringskantoor Gouwy & Partners in actie voor onze Liga!

Op 17 december 2017 lopen 11 collega's van Verzekeringskantoor Gouwy & Partners te Poperinge de Christmasrun ten voordele van onze Liga.

24 november 2017 Lees meer »

6e Ontmoetingsdag Jongdementie

I am some buddy

Jaarlijks organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen tezamen met partners een Ontmoetingsdag Jongdementie in Vlaanderen. Dit jaar ging deze dag door op 18 november in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant te Leuven. Gastvrouw van de dag was mevrouw Annemie Janssens, consulent van het regionaal expertisecentrum dementie Memo.  

20 november 2017 Lees meer »

Uitnodiging: "Dementie, je staat er niet alleen voor"

5 december 2017 - Turnhout

We nodigen jullie allemaal heel graag uit voor de succesvolle voorstelling: “Dementie, je staat er niet alleen voor” door Lieve de Meyer.

ARTO Verteltheater brengt deze monoloog met veel muziek!

17 november 2017 Lees meer »

Music for Alzheimer

Organiseer een actie voor onze liga in het kader van Music for Life 2017!

15 november 2017 Lees meer »

Theatermonoloog 'Mistig Landschap'

22 november 2017 - Landen

in Woonzorgcampus Oleyck, O. Huysecomlaan 2, 3400 Landen

31 oktober 2017 Lees meer »

#EenNootVoorDementie: steek mantelzorgers van personen met dementie een hart onder de riem!

Twee Vlaamse verpleegkundigen starten op 20 oktober hun eigen Ice Bucket Challenge ter ondersteuning van dementie. Het ijskoude water is er echter niet bij en werd vervangen door het symbolisch kraken van een okkernoot.

20 oktober 2017 Lees meer »

Een dementievriendelijk lokaal bestuur: daar wordt iedereen beter van!

Elke 4 seconden komt er in de wereld iemand bij die een of andere vorm van dementie heeft. Het aantal personen met dementie in België wordt geraamd op 202.000, hiervan zijn er ongeveer 6.000 jonger dan 65 jaar. Vlaanderen telt vandaag 122.000 mensen met dementie. De voorspelling is dat in 2060 dat aantal zal verdubbelen.

16 oktober 2017 Lees meer »

Expo 'Uit het niets'

ZLDR Luchtfabriek - Heusden-Zolder - 29.10 - 30.11

“Het begon met vragen”, zegt beeldend kunstenares Alexandra Cool. Na het zien van een BBC-documentaire over mensen met dementie, in 2009, vroeg ze zich af hoe het zou zijn om mensen in beeld te brengen die tegelijk aanwezig en afwezig zijn. Hoe kon ze het best een portret van hen maken? In 2011 maakte ze beelden en foto’s van mensen met dementie. Het is alsof ze in een wereld van mist zitten.

16 oktober 2017 Lees meer »

Projectoproep 'Dementie Inclusief'

Werelddag Dementie 2018

Het centrale thema van de Werelddag dementie 2018 wordt: 'Dementie Inclusief'. 
'Samen naar een dementievriendelijke samenleving'. 

U kan vanaf nu projecten indienen!

05 oktober 2017 Lees meer »

Carry Goossens nieuwe peter van Alzheimer Liga Vlaanderen!

De Vlaamse acteur Carry Goossens, bekend van onder meer "FC De Kampioenen" en "Lili & Marleen", is de nieuwe peter van Alzheimer Liga Vlaanderen. De Liga is zeer vereerd met zijn peterschap!

05 oktober 2017 Lees meer »

Gratis filmvoorstelling dementie 'La Caja Vacia'

24 november 2017 - Mechelen

De provincie Antwerpen presenteert drie keer per jaar een film over dementie. Een specialist leidt de film in.

05 oktober 2017 Lees meer »

6e Ontmoetingsdag Jongdementie

Leuven - 18 november 2017

I am some buddy

Een deugddoende dag voor personen met jongdementie, hun familie, mantelzorgers, vrijwilligers en in het bijzonder de buddy's.

De inschrijvingen staan open!!!

22 september 2017 Lees meer »

Werelddag Dementie 2017

Nog nooit zoveel rolwagens in Roeselare!

De Werelddag Dementie vond dit jaar plaats in Roeselare. Meer dan vijfhonderd familieleden, mantelzorgers, professionelen én personen met dementie zakten af naar deze dementievriendelijke Stad. Een recordaantal! De organisatie zorgde voor een goedgevuld en gevarieerd programma.

21 september 2017 Lees meer »

De Alzheimer Code 2017 klaar voor lancering

14 september - 30 november 2017

Zowat iedereen, oud en jong, krijgt te maken met dementie, rechtstreeks of onrechtstreeks. Dementie is in de familie-, vrienden- of kennissenkring haast altijd wel ergens aanwezig.  Toch botst dementie nog te vaak op een taaie muur van onbegrip en taboes.  De Alzheimer Code wil die muur de wereld uit.

07 september 2017 Lees meer »

Testament.be - 12 september 2017 - Hasselt

Alzheimer Liga Vlaanderen

De groepscampagne testament.be, waar onze liga bij aangesloten is, is dit jaar aan haar 10e editie toe. En dat vieren ze met … de Tournée Généreuse van het Salon van het Testament voor het Goede Doel: tien infodagen met gratis voordrachten en juridisch advies in tien steden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

06 september 2017 Lees meer »

Symposium ‘15 jaar patiëntenrechten: tijd voor (r)evolutie!?’

6 oktober 2017 - Leuven

Het Vlaams Patiëntenplatform organiseert op 6 oktober in Leuven het symposium ‘15 jaar patiëntenrechten: tijd voor (r)evolutie!?’ 

We stellen die dag onze evaluatie van de wet patiëntenrechten voor en doen aanbevelingen.

06 september 2017 Lees meer »

Dementievriendelijke rondleidingen in het MSK Gent

 De dementievriendelijke rondleiding wordt opgebouwd rond een zorgvuldig uitgekozen thema waarbij we op interactieve wijze samen 4 à 5 kunstwerken uit de MSK-collectie ontdekken. Iedereen kan individueel of in groep inschrijven. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldig toegangsticket voor het museum, mantelzorgers of begeleiders krijgen gratis toegang. Inschrijven of afstemmen op specifieke noden kan via nora.dewit@stad.gent of 09 323 67 38.

De rondleidingen dit najaar staan gepland op:

Woe 13/09, 11/10, 15/11 en 1/12 telkens van 14u tot 15u30.

25 augustus 2017

Music for Alzheimer - de eerste actie is gekend!

Wie loopt er mee in Diksmuide?

In september is het Werelddag dementie. Het thema dit jaar luidt ‘Dementie in beweging’. Binnen het WZC Yserheem zijn er hierrond tal van activiteiten gepland. Een van de activiteiten die ons letterlijk en figuurlijk in beweging zet is de loopwedstrijd op 1 oktober in Diksmuide.

07 augustus 2017 Lees meer »

Vlaams symposium jongdementie - Frontotemporale dementie

Vrijdag 16 maart 2018 - Herentals

Save the date!

01 augustus 2017 Lees meer »

Dementievriendelijk Gent(se feesten) op zondag 16/7 om 15u in de polyvalente zaal van WZC Tempelhof

Hartelijk welkom op zondag 16 juli om 15u op het DEMENTIECABARET

Tijdens de Gentse feesten staat het dementiecabaret van Karel Declercq geprogrammeerd als 1 van 5 verschillende voorstellingen van hem in de polyvalente zaal van WZC Tempelhof in de St. Margrietstraat 36 te Gent. Vanuit de Alzheimerliga regio Gent willen we van deze unieke voorstelling een feest maken voor iedereen die van dicht of van iets verder betrokken is op dementie.

06 juli 2017 Lees meer »

PRoF-LUCAS themadagen: Eenzaamheid: knock-out !?

12 & 13 september 2017

De innovatieve think thank PRoF-JEWEL en LUCAS organiseren op 12 en 13 september de themadagen “Eenzaamheid: knock-out !?”. 

Eenzaamheid is een belangrijk maatschappelijk probleem. Het treft een groot deel van de bevolking en heeft een sterke impact op de levenskwaliteit. Ouderen voelen zich wel vaker eenzaam door het verlies van hun partner of door een beperktere mobiliteit.  Maar ook jongere mensen kunnen eenzaam zijn, o.a. door een beperking, psychische kwetsbaarheid, single zijn. Wat houdt eenzaamheid eigenlijk in? En hoe valt het te bestrijden?

04 juli 2017 Lees meer »

De Alzheimer Code

14 september - 30 november 2017

De Alzheimer Code is een sociaal-cultureel project dat pleit voor een genuanceerde, respectvolle beeldvorming van dementie. Het steekt een hart onder de riem van mensen met dementie én van diegenen die hen omringen, begeleiden en verzorgen. Mensen met dementie tellen mee! Dát is de boodschap.

28 juni 2017 Lees meer »

Dag van de mantelzorg

23 juni 2017

Omgaan met dementie: van diagnose tot zorg

Het Dementieplan Vlaanderen verwijst naar de vernieuwing van de website OmgaanMetDementie.be. Vandaag zijn we verheugd om je de volledig gemoderniseerde site voor te stellen. Het werd een samenwerkingsinitiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen.

15 juni 2017 Lees meer »

Open uitnodiging om deel te nemen aan de Groep 'Beter oud worden'

Ouderen beter ondersteunen, thuis en in de buurt

Zelfregie, zelf- en samenredzaamheid van ouderen. Vanuit deze gedachte lanceert de Koning Boudewijnstichting een open oproep aan personen vanaf de leeftijd van 65 jaar om deel te nemen aan de Groep ‘Beter oud worden’ die de Stichting de komende jaren advies kan geven bij haar activiteiten om ouderen in de toekomst beter te ondersteunen, hun levenskwaliteit te verbeteren, thuis en in de buurt.

10 mei 2017 Lees meer »

Gratis filmvoorstelling 'Waar gaan we naartoe?'

2/06/2017 - Antwerpen

De provincie Antwerpen presenteert drie keer per jaar een film over dementie. Een specialist leidt de film in. Nadien is er een bespreking met het publiek en krijg je een drankje. Iedereen die meer wil weten over de zorg voor personen met dementie is welkom: professionals, studenten, leerkrachten, mantelzorgers, …

02 mei 2017 Lees meer »

Zomercursus Ethiek in de Dementiezorg

Leuven, 5-7 juli 2017

Van 5 tot 7 juli 2017 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de 3de editie van de zomercursus ethiek in de dementiezorg. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek.

27 april 2017 Lees meer »

Opendeur zorgcirkels Jongdementie

7 mei 2017 - Leuven

Op zondag 7 mei 2017 vindt de opendeur plaats van de zorgcirkels jongdementie.

24 april 2017 Lees meer »

Dementie zal onze mooie herinneringen nooit kunnen afpakken

Nieuwe campagne Alzheimer Liga Vlaanderen doorbreekt taboe rond jongdementie met docu

In een nieuwe pakkende radio-docu doorbreekt de Alzheimer Liga Vlaanderen het taboe rond jongdementie. Zes personen met dementie lieten hun mooiste herinneringen vereeuwigen op antenne. “Op jonge leeftijd valt de aandoening ontzettend zwaar", klinkt het bij de Liga. "Mensen met jongdementie beseffen wat hen te wachten staat. Daarom gaven we hen de kans om boodschappen in te spreken voor later, nu het nog kan." De campagne is gekoppeld aan een website - ikbenernog.be - waarop iedereen zelf een herinnering kan achterlaten voor z’n geliefde.” 

12 april 2017 Lees meer »

Mantelzorgvakantie voor personen met dementie 18 -22 september

Wil jij er even tussenuit? S-Plus en S-Plus Mantelzorg organiseren een vakantie voor personen met dementie en hun mantelzorgers.

 

28 maart 2017 Lees meer »

Benefiet tentoonstelling els mennens

24-25-26 maart 2017 - Mortsel

Van 24 tot 26 maart 2017 vindt de benefiet tentoonstelling plaats van Els Mennens, kunstschilderes 1935 - 2016.

 

21 maart 2017 Lees meer »

Oproep tot indiening van projecten voor EFID-Prijzen 2017

Voor de 3de keer lanceren we de EFID-projectoproep; een oproep die mensen met dementie centraal stellen in het gemeenschapsleven.

De Europese stichtingen bestaande uit Atlantic Philanthropies, Fondation Médéric Alzheimer, Koning Boudewijnstichting, Robert Bosch Stiftung en Genio Trust slaan via EFID de handen in elkaar voor de lancering van de Europese prijzen ‘Personen met dementie centraal stellen in de eigen stad, dorp of buurt’.

17 maart 2017 Lees meer »

Jonge mantelzorgers gezocht!

In het kader van de JOHH trofee 2017 gaat Samana vzw op zoek naar jonge mantelzorgers die dag in dag uit zorgen voor een zieke of hulpbehoevende ouder of grootouder.  Samana wil aandacht besteden aan deze doelgroep, want zij verdienen meer dan een trofee!

15 maart 2017 Lees meer »

Week van de vrijwilliger

04 maart 2017 Lees meer »

Tentoonstelling 'Dementie anders bekeken'

1 Maart - 30 April 2017 - Lint

De tentoonstelling “Dementie anders bekeken” wil op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten en een minimuseum neemt deze tentoonstelling je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren.

27 februari 2017 Lees meer »

De Alzheimer Code 2017

Doet jouw organisatie ook mee?

Graag vragen we je aandacht voor het sociaal-culturele project ‘De Alzheimer Code’, een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen en Hellebosch vzw. ‘De Alzheimer Code’ is een project met een duidelijke boodschap: “Mensen met dementie tellen mee!”. 

10 februari 2017 Lees meer »

Een Familiegroep Dementie in mijn buurt?

Kenningmakingssessie op 21 en 24 april 2017 (Aalter en Gent)

Binnen de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen willen we (Alzheimer Liga Vlaanderen vzw i.s.m. ECD Foton, ECD Sophia, ECD Meander en ECD Paradox) starten met de uitbouw van een aantal nieuwe Familiegroepen (Jong)Dementie.

10 februari 2017 Lees meer »

Avondlezing: Veranderende relaties bij ouderen en personen met dementie

Hivset - Turnhout - 21 maart 2017

Dementie heeft een grote invloed op de relaties tussen mensen. In deze lezing leggen we de nadruk op de veranderende relaties tussen personen met dementie en hun omgeving.

09 februari 2017 Lees meer »

Zekerheid voor mensen met dementie: hoe politie kan helpen?

21 februari 2017 - Blankenberge

122.000 mensen in Vlaanderen hebben een of andere vorm van dementie en hun aantal zal de komende jaren stijgen tot 163.000 in 2030 en maar liefst 250.000 in 2060. Daartegenover staat een vermindering van de beschikbare mantelzorg door de vergrijzing van de samenleving. Dat betekent dus een hele uitdaging! 

31 januari 2017 Lees meer »

Film 'Away from her'

dienst welzijn en gezondheid - provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen presenteert drie keer per jaar een film over dementie. Een specialist leidt de film in. Nadien is er een bespreking met het publiek en krijg je een drankje. Iedereen die meer wil weten over de zorg voor personen met dementie is welkom: professionals, studenten, leerkrachten, mantelzorgers, …

16 januari 2017 Lees meer »

Deze is voor jou - Jean Aerts

VTM - 04/01/2017 om 21u15

Op 4 januari 2017 zal er in het programma 'Deze is voor jou' ook een stukje gaan over de fietstocht die Jean Aerts ondernam in het kader van meer bekendmaking van jongdementie, an als eerbetoon aan zijn overleden vrouw Gerda.

 

23 december 2016 Lees meer »

Het is bijna zover!

Music For Life - De Warmste week

Het is bijna zover! Van zondag 18 december tot zaterdag 24 december kamperen Linde Merckpoel, Eva De Roo en Bram Willems een week lang in De Schorre in Boom.

Ze maken non stop live radio over hoe Vlaanderen zich inzet voor de meer dan 1000 goede doelen van Music For Life – en dus ook voor ons!

14 december 2016 Lees meer »

Dementie, en nu? Brochure van Alzheimer Nederland

Wanneer dementie je leven binnenkomt, kan dat behoorlijk ingrijpend zijn. Deze ziekte maakt voortaan een belangrijk deel uit van jullie leven. Hoe nu verder? Waar begin je met het stellen van vragen en hoe vind je je weg?

 

09 december 2016 Lees meer »

5e Ontmoetingsdag Jongdementie

Op 19 november vond de 5e Ontmoetingsdag Jongdementie plaats in Sint-NIklaas. Een relaas van deze prachtige dag leest u verder in dit nieuwsartikel.

Wie graag wat sfeerbeelden bekijkt, klik hier. Een TV-reportage van TV-Oost kan u via deze link bekijken.

21 november 2016 Lees meer »

Het dementie assistentiekaartje

Op de 5e Ontmoetingsdag Jongdementie wordt het dementie assistentiekaartje voorgesteld. Het kaartje ‘Ik heb dementie’ biedt op een duidelijke en beknopte manier de mogelijkheid aan om voor een persoon met dementie hulp te vragen in winkels, op straat, enz.

18 november 2016 Lees meer »

Themadag: Eenzaamheid: knock-out !?

7 december 2016 - Brussel

De innovatieve think tank PRoF-JEWEL organiseert op 7 december i.s.m. LUCAS de unieke themadag ‘Eenzaamheid: knock-out!?’. Naast innovatieve en wetenschappelijke inzichten, getuigen ervaringsdeskundigen over eenzaamheid en herstel, en situeren deskundigen het thema in een wijk- en beleidsgericht perspectief.

31 oktober 2016 Lees meer »

Vlaams Patiëntenplatform - standpunttekst eerste lijn

Patiënten met een chronische aandoening hebben vaak zorg nodig van zorg- en hulpverleners in de eerstelijn. Onder eerstelijn verstaan we huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesitherapeuten, apothekers, thuiszorg, logopedisten, ... Om een goede kwaliteit van zorg te garanderen is een sterke eerstelijn nodig.

13 oktober 2016 Lees meer »

Alzheimer Liga Vlaanderen neemt prestigieuze prijs in ontvangst

Zilveren leeuw op het ‘Cannes Lions International Festival of Creativity’

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw heeft zilver behaald op de internationale reclameprijzen in Cannes. De Liga kreeg die prijs voor haar initiatief ‘Simplified Stories’, een vereenvoudigde boekenreeks die mensen met beginnende dementie stimuleert om op een aangename manier te blijven lezen.

06 oktober 2016 Lees meer »

Infoavond 'Jongdementie onder de loep'

De publieke belangstelling voor dementie stijgt. Iedereen kent wel iemand die ermee te maken heeft. Dat dementie ook mensen kan treffen onder 65 jaar is minder gekend. Het gaat vaak om mensen die werken en thuiswonende kinderen hebben.

06 oktober 2016 Lees meer »

Ondersteuning van mantelzorgers: ‘Dementie en nu’ helpt!

21 september is traditioneel een dag om stil te staan bij wat personen met dementie meemaken en bij de situatie van mensen in hun nabije omgeving. Tenslotte wordt één op drie Vlamingen geconfronteerd met de gevolgen van dementie. Minister Vandeurzen voerde vandaag in het ontmoetingshuis jongdementie in Leuven een belevingsgesprek met mantelzorgers die ondersteuning volgden met het programma ‘Dementie en nu’.

06 oktober 2016 Lees meer »

Werelddag Dementie 2016: een warmmenselijke dag om niet snel te vergeten!

‘Dementie beleef je niet alleen’

Wanneer dementie in je leven komt, beleef je het niet alleen … , zeker als je bedenkt dat er in Vlaanderen zo’n 122.000 mensen met dementie leven. 1 op 3 Vlamingen kent iemand met deze aandoening. Mogelijk vermoedde u dit al.

26 september 2016 Lees meer »

Theatervoorstelling 'Als Heimer komt'

20 oktober 2016 - 't Getouw Mol

De gemeentelijke seniorenraad, Alzheimer Liga en Welzijnsoverleg Mol nodigen je vriendelijk uit op de theatervoorstelling ‘Als Heimer komt’, met herkenbare en warme scènes over dementie.

07 september 2016 Lees meer »

Lezing 'Dementie' door Alexandra Keersmaekers

21 september 2016 - Bibliotheek Mol

De bibliotheek van Mol en de Vrienden van de Molse bib organiseren samen met het Provinciebestuur van Antwerpen een lezing rond dementie op de Werelddag Dementie. Het provinciebestuur voert al 5 jaar campagne in de bibliotheken rond het dementiethema en wil dit lustrum in de verf zetten door een topspreker naar de Molse bibliotheek te halen voor een informatieavond over dementie.

07 september 2016 Lees meer »

Steun onze Liga en koop het eerste boek over 'Crowdfunding in België'

Crowdfunding is hot tegenwoordig... Elke week verschijnt er wel een inspirerend succesverhaal van een jonge starter in de pers, op social media of op tv. Maar wat is crowdfunding nu net? Hoe kan dit zorgen voor de nodige zuurstof voor projecten, ideeën en mensen?

05 september 2016 Lees meer »

Move for dementia

Op zondag 4 september zullen diverse groepen en mensen in 11 verschillende Europese landen activiteiten organiseren onder het motto ‘moving for dementia’. Dit in de lijn van de gekende slogan ‘Living well with Dementia in the Community’. Deze ‘awareness day’ vindt plaats in de aanloop tot de internationale werelddag dementie. Info? Zie hier

16 augustus 2016

Mantelzorgplan

Op 1 juli 2016 heeft de ministerraad het mantelzorgplan van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen goedgekeurd.

02 augustus 2016 Lees meer »

Geactualiseerd actieplan speelt in op samenleven met personen met dementie

Preventie, genuanceerde beeldvorming en kwaliteit van zorg en ondersteuning. Dat zijn de speerpunten van het geactualiseerde dementieplan dat een dementievriendelijk Vlaanderen beoogt.

02 augustus 2016 Lees meer »

Iedere dag verdwijnt er wel iets

21 september 2016 - Schouwburg Kortrijk

"Iedere dag verdwijnt er wel iets", schreef Bernlef in zijn roman 'Hersenschimmen'. Een mens is opgetrokken uit herinneringen. Mooie, enge, ontroerende, grappige en valse herinneringen. Wie je bent is wat je door de tijd hebt opgeslagen en onthouden. Maar soms vallen er gaten in het verhaal en beginnen de herinneringen te verdwijnen. Wie ben je dan?

02 augustus 2016 Lees meer »

Another dimension (Dementia) - Gravity Noir

Steun onze Liga en krijg gratis de single!

Als zanger, songwriter en componist van de groep "Gravity Noir" heeft Patrick Knight een nummer geschreven: "Another dimension (Dementia)". Dit nummer wordt wereldwijd uitgebracht op 15 augustus 2016, “Moederdag” voor de provincie Antwerpen.

08 juli 2016 Lees meer »

895 km zit er in de benen van Jean Aerts! Proficiat!!!

Ronde van België ten voordele van de strijd tegen jongdementie

Als eerbetoon aan zijn vrouw Gerda, die verleden jaar overleed aan de gevolgen van fronto-temporale dementie op jonge leeftijd, maakte Jean een fietstocht van liefst 895 kilometer rond heel België. Na 12 dagen ploeteren door de regen, mag Jean trots terugblikken op een machitige prestatie!

24 juni 2016 Lees meer »

Mantelzorgers hebben meer hulp nodig

Door een gebrek aan toegankelijke en betaalbare professionele hulpverlening staan veel mantelzorgers onder druk. Om die mantelzorgers beter te ondersteunen moet het professionele aanbod uitgebouwd worden. Dat is één van de aanbevelingen in het onderzoeksrapport van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) waarbij zo'n 2.000 mantelzorgers werden bevraagd.

23 juni 2016 Lees meer »

Lancering van acht nieuwe Zorgcirkels Jongdementie

De Zorgcirkels Jongdementie spelen in op de grote behoefte aan extra steun van gezinnen die getroffen worden door jongdementie.

06 juni 2016 Lees meer »

Onderzoek naar de ziekte van Alzheimer

Referentiecentrum voor Biologische Markers voor Dementie (BIODEM)

In het Referentiecentrum voor Biologische Markers voor Dementie (BIODEM), UAntwerpen, worden al meer dan 10 jaar lang analyses uitgevoerd in het kader van onderzoek naar dementie. Gedurende deze tijd werden al meer dan 5000 unieke stalen van hersenvocht (het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omringt en beschermt) geanalyseerd voor verschillende biomarkers.

06 juni 2016 Lees meer »

Uitnodiging opening zorgcirkels jongdementie regio Leuven

19 juni 2016 - 11 - 16 u.

Op zondag 19 juni bent u van harte welkom op de opening van 'Het Ontmoetingshuis', een huis waar jonge mensen met dementie en hun omgeving terecht kunnen.

02 juni 2016 Lees meer »

Studiedag ‘Farmaca bij dementie – do’s en don'ts

13 juni 2016

Dementie is niet te genezen, anno 2016 is dit een feit. De pil tegen dementie bestaat niet, maar wat kunnen we wel doen en wat doen we beter niet?

20 mei 2016 Lees meer »

Studiedag ‘Hulpmiddelen bij personen met dementie’

21 juni 2016

Hoe kunnen we hulpmiddelen inzetten bij personen met dementie om hen en hun mantelzorgers te ondersteunen? Hoe pak je dit aan in de praktijk? Waar zijn ze te verkrijgen? ...

20 mei 2016 Lees meer »

Familieplatform Geestelijke Gezondheid: vacacture coördinator

Het Familieplatform Geestelijke Gezondheid is op zoek naar een coördinator.

17 mei 2016 Lees meer »

Bevraging over kwaliteit van zorg thuis

De Universiteit Hasselt onderzoekt in samenwerking met het Vlaams Patiëntenplatform de huidige organisatie van chronische zorg.

09 mei 2016 Lees meer »

'Mistig Landschap' theatermonoloog

12 mei 2016 - LDC De Wilg - Kontich

Op donderdag 12 mei om 14 u. organiseert de vrijetijdsdienst van Kontich i.s.m. het Lokaal Dienstencentrum De Wilg de theatermonoloog (met live saxofoon) ‘Mistig Landschap’ met als thema dementie

02 mei 2016 Lees meer »

Dubbel zoveel erfenissen naar Goede Doelen

Wat notarissen ons al een hele tijd vertellen vanuit hun dagelijkse praktijk, is nu ook officieel bevestigd door Begrotingsminister Turtelboom: het aantal erfenissen voor goede doelen neemt toe. De voorbije vier jaar is het bedrag zelfs verdubbeld.

22 april 2016 Lees meer »

Lezing Kathleen Aerts - 'Voor altijd mijn mama'

3 mei 2016 - Hasselt

Zangeres Kathleen Aerts was tien jaar lang een van de gezichten van de populaire groep K3. In het boek ‘Voor altijd mijn mama’ vertelt ze voor het eerst heel open over de weg die ze samen met haar jongdementerende moeder heeft afgelegd.

12 april 2016 Lees meer »

Filmcyclus over dementie

A Separation

De provincie Antwerpen presenteert drie keer per jaar een film over dementie. De voorstelling vindt steeds plaats in een ander arrondissement. Een specialist leidt de film in. Nadien is er een bespreking met het publiek en krijg je een drankje. Indien gewenst krijg je een vormingsattest.

12 april 2016 Lees meer »

Dementie: wat mogen we niet vergeten?

De Hoge Gezondheidsraad heeft specifieke aanbevelingen uitgevaardigd over de diagnose van dementie, de gedragsaspecten en de bijbehorende ethische kwesties. Hieronder presenteren we je de perstekst die door de HGR werd verspreid op 7 april 2016. 

12 april 2016 Lees meer »

Meet me @middelheimmuseum

Rondleidingen voor mensen met dementie

Het seizoen voor specifieke rondleidingen voor mensen met dementie gaat binnenkort weer van start in het Middelheimmuseum te Antwerpen.

31 maart 2016 Lees meer »

VPP - Bevraging over kwaliteit van zorg thuis

De Universiteit Hasselt onderzoekt in samenwerking met het Vlaams Patiëntenplatform de huidige organisatie van chronische zorg.

25 maart 2016 Lees meer »

Kan het geheugen bij alzheimerdementie teruggehaald worden?

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd verloren gegane herinneringen bij muizen met beginnende Alzheimer weer tot leven te wekken.

25 maart 2016 Lees meer »

Vlaams symposium jongdementie - groot succes!

18 maart 2016 - Turnhout

Dit symposium vond plaats op vrijdag 18 maart 2016 in de Thomas More Hogeschool, campus Blairon in Turnhout.

 

18 maart 2016 Lees meer »

Zintuigenwandeling voor personen met dementie

Sint-Niklaas - 26/04/2016

De zintuigenwandeling gaat verder dan een gewone wandeling, want al je zintuigen worden er geprikkeld. Deze wandeling is op maat van personen met dementie en hun familie, vrienden en begeleiders gemaakt om de natuur, smaken, geluiden, geuren, … op een andere manier samen te beleven.

Vrijblijvend starten tussen 13.30u en 16.00u na aanmelding aan de infostand voor de inkom, ingang Vossekotstraat. GRATIS. Inschrijving via 03 778 37 26 of sociaal@sint-niklaas.be

16 maart 2016 Lees meer »

Primeur: vereenvoudigde boekenreeks helpt mensen met beginnende dementie

Simplified stories

Simplified Stories zijn vereenvoudigde versies van bestaande boeken. Ze moedigen mensen met beginnende dementie aan om te blijven lezen. Simplified Stories vertellen de essentie van een verhaal, met kortere zinnen en makkelijkere woorden. Aange­paste typografie, extra afbeeldingen en korte samenvattingen zorgen voor geheugensteuntjes.

10 maart 2016 Lees meer »

Vakantie voor personen met dementie en hun mantelzorger

S-Plus Mantelzorg organiseert i.s.m. zijn mantelzorgvereniging een vakantie voor personen met dementie en hun mantelzorgers. En dit van 19 tot 23 september 2016 in Floreal Club Blankenberge.

02 maart 2016 Lees meer »

Week van de vrijwilliger!

27 februari 2016 Lees meer »

Uitnodiging Vlaams Patiëntenplatform

Hoe goed communiceert een ziekenhuis? - 24/02/2016

Als chronisch zieke patiënt kom je vaak in het ziekenhuis. De fysieke toegankelijkheid is een punt waar ziekenhuizen aandacht voor hebben. Maar hebben ziekenhuizen ook voldoende aandacht voor het communiceren met patiënten?

11 februari 2016 Lees meer »

Theatervoorstelling en lancering nieuwe brochure: 'Dementie, je staat er niet alleen voor'

Op donderdag 17 maart 2016 om 20u stelt het Overlegplatform Dementie Waasland de herwerkte brochure ‘Dementie, je staat er niet alleen voor’ voor in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas.

11 februari 2016 Lees meer »

Ethics in Dementia Care Summer Course

Leuven, Belgium, 6-8 July 2016

In juli 2016 zal Professor Chris Gastmans de 2de editie van de Summer Course ‘Ethics in Dementia Care’ in Leuven organiseren.  Via deze link vindt u de brochure en flyer met gedetailleerde informatie.

09 februari 2016

Thema-ontmoeting met 2 films over (mantel)zorg en (jong)dementie

29 februari 2016

De Grootouders- en Seniorenactie van de Gezinsbond organiseert een thema-ontmoeting over de zorg voor mensen met (jong)dementie. De blik van de kunstenaar op het thema is hierbij de invalshoek.

Thema-ontmoeting met 2 films over (mantel)zorg en (jong)dementie: 29 februari 2016

09 februari 2016

Prijs Santkin 2016

Dien uw project in tot en met 1 maart 2016!

18 januari 2016 Lees meer »

Vacature coördinator Familieplatform Geestelijke Gezondheid

Het Familieplatform Geestelijke Gezondheid is op zoek naar een coördinator. Klik hier voor het functieprofiel.
Ben je geïnteresseerd in deze vacature? Mail dan je sollicitatiebrief en curriculum vitae vóór 8 februari 2016 naar de voorzitter, Mevr. Craeymeersch via mieke.craeymeersch@similes.be.

18 januari 2016

Kijken door de ogen van een persoon met dementie

Lezing en workshop - UC Leuven Limburg

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met dementie, direct of indirect. Voor mensen met ‘gezonde’ hersenen is het moeilijk een brug te slaan naar mensen met ‘beschadigde’ hersenen zoals bij dementie.

05 januari 2016 Lees meer »

Bezoek en lezingen Prof. Dr. John Hardy - 13/01/2016 - KU Leuven

John Hardy is een gerenommeerde geneticus die baanbrekend werk doet rond de genetische oorzaak van ziektes zoals Alzheimer en Parkinson. Hij won recent de Breakthrough Prize in Life Sciences 2015.

04 januari 2016 Lees meer »

Another dimension (Dementia) - Gravity Noir

Steun onze Liga en krijg gratis de single!

Als zanger, songwriter en componist van de groep "Gravity Noir" heeft Patrick Knight een nummer geschreven: "Another dimension (Dementia)". Dit nummer wordt wereldwijd uitgebracht op 15 augustus 2016, “Moederdag” voor de provincie Antwerpen.

08 2016 Lees meer »

Korting bij Uitgeverij Lannoo

Geniet dankzij Alzheimer Liga Vlaanderen en Uitgeverij Lannoo van 15% korting op een selectie van titels via http://www.lannooshop.be/Alzheimerliga-Vlaanderen

15 december 2015 Lees meer »

Congres: Ouderen met karakter.

Begeleiden van ouderen met uitgesproken persoonlijkheidstrekken, persoonlijkheidsstoornissen en problematisch gedrag

28 april 2016 - Antwerpen

07 december 2015 Lees meer »

Kop op voor dementie!

Alzheimer Liga Vlaanderen staat op de kerstmarkt van Antwerpen op 10/12/2015. Kom ons bezoeken!

04 december 2015 Lees meer »

4e Ontmoetingsdag Jongdementie

Zaterdag 28 november 2015 kwamen 165 personen met jongdementie en hun naasten samen in Vayamundo, Oostende.

03 december 2015 Lees meer »

Uitnodiging: De schat van je leven – reminiscentie bij mensen met dementie

Studiedag over reminiscentie (het ophalen van herinneringen) op donderdag 4 februari 2016

03 december 2015 Lees meer »

De schat van je leven ...

Gisteren vond in het Huis van Alijn in Gent de boekvoorstelling plaats van De schat van je leven – herinneringen ophalen met mensen met dementie.

19 november 2015 Lees meer »

Erfgoed en dementie

Lancering boek en vormingstraject

Deze gids wordt feestelijk gelanceerd op woensdag 2 december in het sfeervolle Posthotel in Wetteren, met een avond vol getuigenissen, mooie woorden en bruikbare tips.

03 november 2015 Lees meer »

De schat van je leven

Vorig jaar werden de eerste stappen ondernomen voor het maken van het reminiscentieboek “De schat van je leven”, een initiatief van de Hogeschool West-Vlaanderen en het Kennispunt Mantelzorg met onder meer inhoudelijke en praktische ondersteuning van de Alzheimer Liga Vlaanderen.

20 oktober 2015 Lees meer »

Woonzorgcentrum De Ruysschaert wint prijs 'Passie voor palliatieve zorg'

Zaterdag 10 oktober 2015 werd de driejaarlijkse prijs 'Passie voor Palliatieve Zorg' uitgereikt door Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vandeurzen.

20 oktober 2015 Lees meer »

Prestigieuze Prijs Malou Malou naar Chantal Van Audenhove, LUCAS - KULeuven

Zorgen voor later’. Koning Boudewijnstichting investeert 220.000 euro in vroegtijdige zorgplanning

Professor Chantal Van Audenhove, directeur van het onderzoekscentrum LUCAS – KULeuven is de laureaat 2015 van het Fonds Malou Malou dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.  De Prijs is goed voor 100.000 euro. 

 

13 oktober 2015 Lees meer »

Langer thuis met dementie - De (on)mogelijkheden in beeld

Jan Steyaert & Stefanie Meeuws

In Vlaanderen hebben ongeveer 116.000 mensen dementie. Daarvan woont naar schatting 70% thuis. Daar zo lang mogelijk blijven is de wens van velen.

08 oktober 2015 Lees meer »

4e Ontmoetingsdag Jongdementie

28 november 2015 - Oostende

Inschrijven kan vanaf nu!

Klik hier

05 oktober 2015

Werelddag Dementie 2015

Feest - 30 jaar Alzheimer Liga

Op zaterdag 19 september, in de overweldigende en mooie gebouwen van KBC,stroomden de sympathisanten, vrijwilligers en medewerkers toe voor de plechtige viering van 30 jaar Alzheimer Liga. Het zou een onvergetelijke dag worden.

Bekijk hier de sfeerbeelden!

28 september 2015 Lees meer »

Canvas: aandacht voor dementie

Canvas.be lanceerde in het kader van De Alzheimer Code en Werelddag Dementie een integrale pagina over dementie.

21 september 2015 Lees meer »

Uitsluitingen hospitalisatieverzekeringen

Uitnodiging Vlaams Patiëntenplatform uitwisselingsbijeenkomst

21 september 2015 Lees meer »

Memorepair

De Ligue Nationale Alzheimer Liga lanceert naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag een uniek initiatief: memorepair.be. Memorepair is een online digitaliseringsdienst waarmee je je herinneringen kan herstellen en mensen kan steunen die zich niets meer herinneren.

21 september 2015 Lees meer »

Bezoek Alzheimer Liga Vlaanderen op Expo 60+

7 t.e.m. 9 oktober 2015 - Nekkerhal Mechelen

17 september 2015 Lees meer »

Psycho-educatiepakket "Dementie en nu"

“Dementie en nu”. Zo heet het gloednieuwe psycho-educatiepakket dat het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw samen met de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw  opmaakte.

16 september 2015 Lees meer »

Terzake (Canvas) - 17/09/2015

Jonge personen met dementie - Het verhaal van Frank en Irene

Bekijk en beluister het verhaal van Frank en Irene op donderdag 17 september rond 22.40u op Terzake (Canvas) en luister op v rijdag 18 september tussen 10.00u en 12.00u naar “De Madammen” op Radio 2.

16 september 2015 Lees meer »

'Voor altijd mijn mama'

Kathleen Aerts doorbreekt taboes rond jongdementie

Vandaag lanceert Kathleen Aerts - u kent haar vast nog wel uit haar K3-tijden - haar eigen boek. Geen memoires over haar tijd bij de meidengroep, maar een aangrijpende getuigenis over de ziekte waar haar moeder tegen strijdt.

15 september 2015 Lees meer »

Infomoment VPP: 'Een blik in medialand'

Op 20 oktober 2015 organiseert het Vlaams Patiëntenplatform een infomoment over anders kijken en lezen

07 september 2015 Lees meer »

Stem op ons!

De Standaard Solidariteitsrprijs 2015

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw is 1 van de 24 laureaten voor "De Standaard Solidariteitsprijs" 2015. Help ons de publieksprijs te winnen!

14 augustus 2015 Lees meer »

De Alzheimer Code

In september-oktober 2015 loopt in Vlaanderen en Brussel het kunstenaarsproject ‘De Alzheimer Code’. Het is een sociaal-artistiek initiatief: artistiek van opzet en idee, sociaal van inhoud.

14 augustus 2015 Lees meer »

Uitnodiging denkdag persoonlijk gezondheidsdossier

Vlaams Patiëntenplatform - 18-09-2015

Ben jij ook geïnteresseerd in toepassingen waarbij je je gezondheidsgegevens op een beveiligde manier via je eigen computer, tablet of smarthpone kan inkijken en/of aanvullen?

11 augustus 2015 Lees meer »

Regionale antennes: een droom in vervulling voor Trefpunt Zelfhulp en Vlaams Patiëntenplatform

Op de Algemene Vergadering van het Vlaams Patiëntenplatform vzw van 14 maart 2015 kondigde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block aan dat ze patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen regionaal wil ondersteunen. Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en Trefpunt Zelfhulp kozen ervoor om in die optiek regionale antennes op te richten. Op 11 juni vond een infomoment voor onze leden plaats: we informeerden de verenigingen over de werking en opstart van de antennes en luisterden naar hun verwachtingen. Naar aanleiding van dit infomoment vroegen we Ilse Weeghmans (VPP) en Peter Gielen (Trefpunt Zelfhulp) wat deze antennes voor patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen zullen betekenen.

01 juli 2015 Lees meer »

Mantelzorgers: kostbare schakels voor kwetsbare ouderen

De Koning Boudewijnstichting heeft een nieuwe projectoproep gelanceerd: "Mantelzorgers: kostbare schakels voor kwetsbare ouderen."

25 juni 2015 Lees meer »

Kwaliteit van zorg in Vlaamse ziekenhuizen

Vlaamse ziekenhuizen meten de kwaliteit van hun zorg. Sommige metingen doen ze vrijwillig, andere zijn verplicht door de Vlaamse overheid.

24 juni 2015 Lees meer »

Checklijst veilige operaties: een onderzoek naar het patiëntenperspectief

Wij willen je graag uitnodigen om deel te nemen aan een vragenlijst over jouw ervaring aangaande patiëntveiligheid in de operatiezaal.

24 juni 2015 Lees meer »

Focusgroep Serious Game "Dementie"

Graag nodigt Mindbytes en de Alzheimer Liga Vlaanderen je uit om op dinsdag 11 augustus 2015 op de zetel van de Alzheimer Liga Vlaanderen de SERES Dementia Game te komen spelen

23 juni 2015 Lees meer »

Betaalbare en aangepaste verzekering voor mantelzorgers

Verschillende verzekeraars bieden voortaan een speciale verzekering aan voor mantelzorgers. De verzekering dekt de aansprakelijkheid, de lichamelijke schade en schade aan de toestellen die in het raam van de mantelzorg worden gebruikt.

23 juni 2015 Lees meer »

Het nieuwe beschermingsstatuut

Infomoment door Vlaams Patiëntenplatform

Op zaterdag 6 juni van 10u00 tot 12u30 organiseert het Vlaams Patiëntenplatform een infomoment over deze nieuwe wet voor de ledenverenigingen

13 mei 2015 Lees meer »

Dag van het park

31/05/2015

Zondag 31 mei 2015 is het de Dag van het park. Het Mantelzorghuis Jongdementie Hasselt zet zijn schouders dan onder 2 initiatieven.

11 mei 2015 Lees meer »

Het NVKVV trakteert jou n.a.v. de Dag van de Verpleegkunde op 12 mei 2015

Naar aanleiding van de Dag van de Verpleegkunde trakteert het Netwerk Antwerpen van het NVKVV u op een leerrijke avond rond dementie die afgesloten wordt met een receptie u aangeboden door de grootste beroepsorganisatie voor verpleegkundigen.

30 april 2015 Lees meer »

0800-infolijn: Van 9u tot 21u!

Sinds 13 april 2015 is onze 0800-infolijn van 9u 's morgens tot 21u 's avonds bereikbaar.

13 april 2015 Lees meer »

Het ventiel vzw

Buddywerking voor mensen met jongdementie

Infomoment op zaterdag 2 mei - 14u30

Ingelmunster

12 april 2015 Lees meer »

Oproep: Deelnemers voor onderzoek "aanpak nachtelijke onrust"

Nachtelijke onrust bij dementie, zoals dwalen, opstaan tijdens de nacht, roepen, enzo verder, is een probleem waar heel wat mantelzorgers mee worstelen. Het is niet voor de hand liggend hoe hiermee om te gaan. In een nieuw onderzoek van LUCAS KU Leuven, onder leiding van Prof. Chantal Van Audenhove, wordt een website ontwikkeld om mantelzorgers te gidsen in de vele mogelijke oorzaken en niet-medicamenteuze oplossingen. We wensen dat deze website zo goed mogelijk aansluit bij de noden van mantelzorgers. Daarom hebben we u nodig om deel te nemen aan dit onderzoek en uw mening te geven!

Wilt u meewerken aan dit onderzoek? Lees dan snel verder!

03 april 2015 Lees meer »

Hospitalisatieverzekeringen: voorafbestaande aandoeningen en leeftijdsbeleid

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw ontvangt regelmatig volgende vragen over hospitalisatieverzekeringen:

-“Ik lijd aan een ziekte maar ben niet verzekerd. Kan ik nog een hospitalisatieverzekering afsluiten? Zal ik geweigerd worden omwille van mijn ziekte of meer moeten betalen?”

01 april 2015 Lees meer »

Oproep: Deelnemers voor onderzoek "aanpak nachtelijke onrust"

Nachtelijke onrust bij dementie, zoals dwalen, opstaan tijdens de nacht, roepen, enzo verder, is een probleem waar heel wat mantelzorgers mee worstelen. Het is niet voor de hand liggend hoe hiermee om te gaan. In een nieuw onderzoek van LUCAS KU Leuven, onder leiding van Prof. Chantal Van Audenhove, wordt een website ontwikkeld om mantelzorgers te gidsen in de vele mogelijke oorzaken en niet-medicamenteuze oplossingen. We wensen dat deze website zo goed mogelijk aansluit bij de noden van mantelzorgers. Daarom hebben we u nodig om deel te nemen aan dit onderzoek en uw mening te geven!

Wilt u meewerken aan dit onderzoek? Lees dan snel verder!

24 maart 2015 Lees meer »

Muzieknamiddag WZC De Gerkenberg

Donderdag 23/04/2015 - 15u00-16u30

Als u een familielid of mantelzorger bent van een persoon met dementie,  dan nodigen wij u graag samen uit op een muzieknamiddag. De persoon met dementie kan meezingen en genieten van de liedjes en melodietjes.  

20 maart 2015 Lees meer »

Studiedag "Grenzeloze dementiezorg: uitdagingen en lessen uit acht EU-landen"

Dinsdag 21 april 2015 - 13u - 18u
Leuven, Faculty Club - zaal Lemaire, Groot Begijnhof 14

17 maart 2015 Lees meer »

Contactpunt Dementie opgestart

Maatschappelijk werkers van de ziekenfondsen in de bres voor personen met dementie en hun mantelzorger.

13 maart 2015 Lees meer »

"Wat Alz" - Kasper Bormans

‘Wat als?’ Met dit zinnetje van twee woorden krijg je toegang tot iemands verbeelding. Kasper stelde deze vraag aan mensen met dementie in verschillende stadia van hun achteruitgangsproces.

 

10 maart 2015 Lees meer »

Themadag dementie: 20 april 2015

District Deurne organiseert op maandag 20 april 2015 een themadag rond dementie. Deze gaat door in het Cultuurcentrum, Frans Messingstraat 36.

09 maart 2015 Lees meer »

Filmvertoning "Still Alice"

Met Oscarwinnares Julianne Moore

Een dag na de release in de Belgische cinemazalen organiseert ECD brOes de vertoning van de film 'Still Alice' met in de hoofdrol oscarwinnares Julianne Moore.

04 maart 2015 Lees meer »

EHBD-rugzak

De stad Turnhout lanceerde de “eerste hulp bij dementie-rugzak” (EHBD-rugzak). Vanaf nu zijn er in Turnhout 3 identieke rugzakken uitleenbaar in de bibliotheek en dienstencentrum Albert Van Dyck.

10 februari 2015 Lees meer »

Herinneringskoffer - vernieuwde website

Een nieuw jaar ,een nieuwe website!

Nieuwe koffers, animatie op maat,online shop , enz !

09 februari 2015 Lees meer »

Levenseinde zorg bij een "vervaagd ik". Over palliatieve zorg en dementie

Studiedag 28 maart 2015 - Thomas More - Turnhout

Deze studiedag is bedoeld voor professionele medewerkers en andere geïnteresseerden in het arrondissement Turnhout.

09 februari 2015 Lees meer »

De Toren - dagcentrum voor mensen met jongdementie in Antwerpen

Op maandag 2 februari opende in WZC Sint-Camillus het dagverzorgingscentrum (DVC)  “De Toren” zijn deuren.
Het DVC De Toren heeft als doelgroep mensen met jongdementie.

09 februari 2015 Lees meer »

Rondleidingen in het Middelheimmuseum voor mensen met beginnende en matige dementie

Het Middelheimmuseum organiseert rondleidingen specifiek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

06 februari 2015 Lees meer »

Ethics in Dementia Care Summer Course

Chris Gastmans - Leuven, Belgium, 1-3 July 2015

The Centre for Biomedical Ethics and Law of the KU Leuven is organizing the 1st edition of the Summer Course on Ethics in Dementia Care (Leuven, Belgium, 1-3 July 2015). The objective of the course is to foster exchanges on foundational, clinical-ethical and organizational-ethical approaches to dementia care practices.

05 februari 2015 Lees meer »

Betere toegang tot de schuldsaldoverzekering voor chronisch zieken

Personen met een chronische ziekte worden geconfronteerd met hoge bijpremies en weigeringen wanneer ze een schuldsaldoverzekering willen afsluiten. De wet Partyka[1], die de toegang de schuldsaldoverzekering voor personen met een chronische ziekte moet verbeteren, wordt nu eindelijk in uitvoering gebracht. De uitvoering van deze wet moet leiden tot meer verantwoording, transparantie en solidariteit binnen de verzekeringssector.

01 februari 2015 Lees meer »

Sterrenlicht

Gerda Debyser

‘Sterrenlicht’ is een ontroerend jeugdboek waarin aandacht wordt gegeven aan een oma met dementie.

Doelgroep:vanaf 12 jaar.

01 februari 2015 Lees meer »

Cursiefjeswedstrijd kartoenistenverenging IHA

Zeppo organiseerde met kartoenistenvereniging IHA een cursiefjeswedstrijd. Zie http://www.iha.be

 

30 januari 2015 Lees meer »

Kennisagenda "Op weg naar moderne dementiezorg"

Om de praktijk van dementiezorg en wetenschap in Vlaanderen nog beter op elkaar af te stemmen, hebben de Expertisecentra Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen een kennisagenda gepubliceerd.

05 januari 2015 Lees meer »

Vlaams Patiëntenplatform informeert over toestemming gegevensdeling

Als patiënt je toestemming geven voor het elektronisch delen van je gezondheidsgegevens:

  • Hoe moet dit?
  • Welk doel heeft de gegevensdeling en welke voordelen biedt het?
  • Over welke gezondheidsgegevens gaat het?
  • Welke zorgverleners kunnen toegang krijgen?

 

04 januari 2015 Lees meer »

Kaiser Chiefs geven benefietconcert voor de Alzheimer Liga Vlaanderen!!!

Tijdens Music For Life organiseert Stubru elke avond een benefietconcert in de concerttent The Flame in De Schorre in Boom. Een bekende band zal er een exclusief optreden geven voor een volle tent. Tickets kosten 20 euro en de opbrengst gaat integraal naar een goed doel dat de band zelf heeft gekozen.

15 december 2014 Lees meer »

Maëstro steunt de Alzheimer Liga!

Kerstactie

Het team van Maëstro en Depro Profiles stuurt hun kerstwensen digitaal naar klanten en leveranciers. Door dit te doen, zorgen ze voor het milieu, maar komt er ook een budget vrij van zomaar eventjes €1.000 dat zij schenken aan een goed doel.

11 december 2014 Lees meer »

Winter in Antwerpen - "Alzheimer Cup"

Op dinsdag 9 december 2014 baten wij een winterchalet uit van 12u tot 21u op de kerstmakrt van Antwerpen.

Allen welkom!

04 december 2014 Lees meer »

Opening "Het Ventiel"

December 2014

Nieuw project voor zinvolle dagbesteding voor jonge personen met dementie door middel van een buddywerking en kleinschalige dagopvang.

 

01 december 2014 Lees meer »

Flandriencross For Life

Bram Hannot laat de benen werken op 30 november 2014!

Proficiat Bram voor de knappe prestatie!!!

30 november 2014 Lees meer »

3e Ontmoetingdag Jongdementie

29 november 2014 - Hasselt

Op 29 november 2014 vond de 3e Ontmoetingsdag Jongdementie door te Hasselt.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden!

 

 

29 november 2014 Lees meer »

Steun de Betties!

ING steunt goede doelen.

Het project De Betties - intergenerationeel koor van Huis Perrekes - werd ingediend om zo de verdere werking te kunnen blijven ondersteunen en voort te zetten.

17 november 2014 Lees meer »

Muziek- en dansnamiddag voor ouderen

Tim Carpentier (37) heeft de kunst- en cultuurprijs 2014 in de wacht gesleept. Hij stak een project in elkaar rond muziek uit de jaren '50 en '60. Volgende maand staat hij er mee in OC De Witte Merel!

15 november 2014 Lees meer »

Openbare voordracht "Het ouder wordende brein"

Door Prof. Dr. Mathieu Vandenbulcke

Op donderdag 4 december 2014 van 19u - 20u

04 november 2014 Lees meer »

Vroegtijdige zorgplanning: makkelijker gezegd dan gedaan?

Colloquium

Waarover gaat het?

Het is van cruciaal belang om de invoering van een zorgcultuur aan te moedigen, waarin mensen met cognitieve problemen betrokken worden bij de keuzes en beslissingen over de manier waarop zij de rest van hun dagen willen doorbrengen.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan!

22 oktober 2014 Lees meer »

Is mijn gemeente dementievriendelijk? De lancering van de Vlaamse dementiemeter

Dementievriendelijke omgevingen: een win-win voor zowel het beleid als voor personen met dementie.

15 oktober 2014 Lees meer »

De Stem van ons Geheugen

Nieuwe infosessies over de oprichting van contactkoren in de provincie Antwerpen

Hoe en waarom een contactkoor opstarten voor mensen met dementie en zangers uit hun omgeving? Het is een hele uitdaging op muzikaal en op organisatorisch vlak. Tijdens info-dagen in Antwerpen, Beerse en Bonheiden kunnen geïntereseerden leren over hoe zij dit kunnen aanpakken en wat er bij het zingen met deze doelgroep belangrijk is.

07 oktober 2014 Lees meer »

"Jongdementie" Wat nu...?

Nieuw zorgproject in arrondissement Turnhout dat begeleiding en ondersteuning biedt aan mensen met jongdementie en hun omgeving.

 

18 september 2014 Lees meer »

I-Brain festival

Zaterdag 26 oktober 2014 - Leuven

Zaterdag 22 en zondag 23 november - Gent

18 september 2014 Lees meer »

Symposium Jaar van het Brein

Vrijdag 12 december 2014

18 september 2014 Lees meer »

Vlaamse overheid bevraagt vierduizend mantelzorgers

Mantelzorgers zijn onmisbare partners in de zorg. Daarom wil de Vlaamse overheid leren uit hun dagelijkse ervaringen, noden en wensen. De onderzoeksresultaten ondersteunen het beleid bij het uitbouwen van duurzame mantelzorg in Vlaanderen.

22 augustus 2014 Lees meer »

Symptomen van depressie voorspellen dementie

Wie op oudere leeftijd een combinatie ontwikkelt van milde cognitieve problemen en depressieve symptomen, blijkt meer kans te hebben op de ontwikkeling van een alzheimerdementie dan leeftijdsgenoten met een milde cognitieve stoornis zonder symptomen van depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen, waar wetenschappers jarenlang een grote groep ouderen met milde cognitieve stoornissen opvolgden. Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift Journal of Alzheimer’s Disease.

07 augustus 2014 Lees meer »

Mady Browaeys Fonds voor onderzoek naar Frontotemporale Degeneratie

Mady Browaeys Fonds voor onderzoek naar Frontotemporale Degeneratie

Het fonds heeft als doel het bevorderen en ondersteunen van onderzoek binnen het domein van de frontotemporale lobaire degeneratie (FTLD).

 

10 juli 2014 Lees meer »

Doorbraak in bloedtest voor Alzheimer

Britse wetenschappers hebben een set van 10 proteïnen ontdekt in het bloed die het begin van Alzheimer kunnen helpen voorspellen. Ze noemen het een belangrijke stap in de ontwikkeling van een opsporingstest voor de ongeneeslijke ziekte.

09 juli 2014 Lees meer »

Nieuw project van Herinneringskoffer: Muziekkoffer

04 juli 2014 Lees meer »

Zomeractiviteit praatcafé Jongdementie

Op zaterdag 28 juni 2014 gaat de jaarlijkse zomeractiviteit voor jonge personen met dementie en hun familie door.

17 juni 2014 Lees meer »

Nieuw adres Vlaamse Alzheimer Liga!

Wij zijn verhuisd! Sinds 07/06/2014 zijn onze kantoren te vinden in de RUBENSSTRAAT  104/4 - 2300 TURNHOUT

07 juni 2014

Studiedag Intimiteit & Seksualiteit in Zorg voor Ouderen

18 september 2014, Leuven

22 mei 2014 Lees meer »

Vlaams Patiëntenplatform - Eindrapport "Patiëntgerichtheid bij zorginnovatie"

16 mei 2014 Lees meer »

Campagne Vlaams Apothekers Netwerk rond het medicatieschema

Het Vlaams Patiëntenplatform wil graag informeren over de publiekscampagne rond het medicatieschema van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN). 

15 mei 2014 Lees meer »

Feel my love

Op vrijdag 16 mei (13u30) wordt de film feel my love voorgesteld in Cinema Zuid (Antwerpen).

09 mei 2014 Lees meer »

Transitieplan Dementie - 2 mei 2014

Van acute naar chronische zorg: transitieplan dementie moet thuisondersteuning een boost geven.

05 mei 2014 Lees meer »

Uitnodiging Vlaams Patiëntenplatform: Infomoment toegankelijkheid

30 april 2014 Lees meer »

Persuitnodiging Transitieplan Dementie

2 mei 2014

29 april 2014

Vorming "Sociale kaart"

Op vrijdag 25 april 2014 gaf Laura Weyns de vorming over de "Sociale kaart" te Antwerpen.

25 april 2014 Lees meer »

Sponsortocht Ontmoetingsdag Jongdementie 2014

Op donderdag 30/04/2014 organiseert café 't Zonnehof in Zonhoven naar jaarlijkse gewoonte een voettocht naar Scherpenheuvel voor een goed doel.

15 april 2014 Lees meer »

Engagementsverklaring "Vergeet dementie, onthou mens"

14 april 2014

Uitnodiging Studiegroep Kwaliteit

Het Vlaams Patiëntenplatform richt een nieuwe studiegroep "kwaliteit" op.

01 april 2014 Lees meer »

Symposium Dementie op Jonge Leeftijd

Het regionaal expertisecentrum dementie Vlaams-Brabant Memo, het Nederlandse Alzheimercentrum Limburg, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en Uitgeverij LannooCamus nodigen u van harte uit op het symposium "Dementie op Jonge Leeftijd".

28 maart 2014 Lees meer »

Vacature vrijwilligers regio Turnhout

18 maart 2014 Lees meer »

Dementie en nu

Dementie en nu is een psycho-educatiepakket, ontwikkeld door het Expertisecentrum  Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Alzheimer Liga.

06 december 2013 Lees meer »

Ethics in Dementia Care Summer Course

Leuven, Belgium, 6-8 July 2016

In juli 2016 zal Professor Chris Gastmans de 2de editie van de Summer Course ‘Ethics in Dementia Care’ in Leuven organiseren.  Via deze link vindt u de brochure en flyer met gedetailleerde informatie.

09 februari 0

Zomeractiviteit praatcafé Jongdementie

Op zaterdag 28 juni 2014 gaat de jaarlijkse zomeractiviteit voor jonge personen met dementie en hun familie door.

Winter in Antwerpen - "Alzheimer Cup"

Op dinsdag 9 december 2014 baten wij een winterchalet uit van 12u tot 21u op de kerstmakrt van Antwerpen.

Allen welkom!

Winter in Antwerpen - "Alzheimer Cup"

Op dinsdag 9 december 2014 baten wij een winterchalet uit van 12u tot 21u op de kerstmakrt van Antwerpen.

Allen welkom!

Vlaams Patiëntenplatform informeert over toestemming gegevensdeling

Als patiënt je toestemming geven voor het elektronisch delen van je gezondheidsgegevens:

  • Hoe moet dit?
  • Welk doel heeft de gegevensdeling en welke voordelen biedt het?
  • Over welke gezondheidsgegevens gaat het?

Welke zorgverleners kunnen toegang krijgen?

BIKE-FUN sport voor muziek tegen dementie

Zaterdag 28 maart - JC Waregem

Bike-Fun Zulte Waregem bestaat dit jaar 10 jaar! Om dit niet te vergeten gaan zij sporten tegen DEMENTIE.

Studiedag "Grenzeloze dementiezorg: uitdagingen en lessen uit acht EU-landen"

Dinsdag 21 april 2015 - 13u -18u
Leuven, Faculty Club - zaal Lemaire, Groot Begijnhof 14

Studiedag "Grenzeloze dementiezorg: uitdagingen en lessen uit acht EU-landen"

Dinsdag 21 april 2015 - 13u -18u
Leuven, Faculty Club - zaal Lemaire, Groot Begijnhof 14

Studiedag "Grenzeloze dementiezorg: uitdagingen en lessen uit acht EU-landen"

Dinsdag 21 april 2015 - 13u -18u
Leuven, Faculty Club - zaal Lemaire, Groot Begijnhof 14

Oproep: Deelnemers voor onderzoek "aanpak nachtelijke onrust"

Nachtelijke onrust bij dementie, zoals dwalen, opstaan tijdens de nacht, roepen, enzo verder, is een probleem waar heel wat mantelzorgers mee worstelen. Het is niet voor de hand liggend hoe hiermee om te gaan. In een nieuw onderzoek van LUCAS KU Leuven, onder leiding van Prof. Chantal Van Audenhove, wordt een website ontwikkeld om mantelzorgers te gidsen in de vele mogelijke oorzaken en niet-medicamenteuze oplossingen. We wensen dat deze website zo goed mogelijk aansluit bij de noden van mantelzorgers. Daarom hebben we u nodig om deel te nemen aan dit onderzoek en uw mening te geven!

Wilt u meewerken aan dit onderzoek? Lees dan snel verder!

Mantelzorgers: kostbare schakels voor kwetsbare ouderen

De Koning Boudewijnstichting heeft een nieuwe projectoproep gelanceerd: 'Mantelzorgers: kostbare schakels voor kwetsbare
ouderen.

Dubbel zoveel erfenissen naar Goede Doelen

Wat notarissen ons al een hele tijd vertellen vanuit hun dagelijkse praktijk, is nu ook officieel bevestigd door Begrotingsminister Turtelboom: het aantal erfenissen voor goede doelen neemt toe. De voorbije vier jaar is het bedrag zelfs verdubbeld.

Ronde van België ten voordele voor de strijd tegen jongdementie

Jean Aerts springt de fiets op!

Als eerbetoon aan zijn vrouw Gerda, die verleden jaar overleed aan de gevolgen van fronto-temporale dementie op jonge leeftijd, maakt Jean een fietstocht van liefst 895 kilometer rond heel België.

Inlife zorgkring

De Universiteit van Maastricht en Alzheimer Centrum Limburg Nederland hebben in samenwerking met Alzheimer Nederland ‘Inlife’ ontwikkeld. Inlife is een persoonlijke website en app (https://www.myinlife.nl) om de zorg voor mensen met dementie te verlichten en mantelzorgers te ondersteunen.

Music for Alzheimer - de eerste actie is gekend!

Wie loopt er mee in Diksmuide?

In september is het Werelddag dementie. Het thema dit jaar luidt ‘Dementie in beweging’. Binnen het WZC Yserheem zijn er hierrond tal van activiteiten gepland. Een van de activiteiten die ons letterlijk en figuurlijk in beweging zet is de loopwedstrijd op 1 oktober in Diksmuide.

DAC 2017 klaar voor lancering

14 september - 30 november 2017

Zowat iedereen, oud en jong, krijgt te maken met dementie, rechtstreeks of onrechtstreeks. Dementie is in de familie-, vrienden- of kennissenkring haast altijd wel ergens aanwezig.  Toch botst dementie nog te vaak op een taaie muur van onbegrip en taboes.  De Alzheimer Code wil die muur de wereld uit.

Symposium ‘15 jaar patiëntenrechten: tijd voor (r)evolutie!?’

6 oktober 2017 - Leuven

Het Vlaams Patiëntenplatform organiseert op 6 oktober in Leuven het symposium ‘15 jaar patiëntenrechten: tijd voor (r)evolutie!?’ 

We stellen die dag onze evaluatie van de wet patiëntenrechten voor en doen aanbevelingen. Verder nemen we ook het klachtrecht onder loep. Zo licht Vlaams minister Jo Vandeurzen de organisatie van het klachtrecht binnen de eerstelijnsgezondheidszorg toe en debatteren we over het klachtrecht met verschillende actoren uit de gezondheidszorg.

Wafelverkoop voor Alzheimer

Een warme actie van WZC Het Park - Neeroeteren

Van vrijdag 8 december tot zondag 24 december 2017 loopt er een warme actie voor onze Liga in WZC Het Park, Spilstraat 15, 3680 Neeroeteren

Huisapotheker: een nieuwe dienst voor een betere opvolging van chronische patiënten

Samen met de zorgverstrekkers wil minister Maggie De Block de gezondheidszorg efficiënter en veiliger maken. Hierin is een specifieke taak voor de apotheker weggelegd: vanaf 1 oktober kunnen patiënten met chronische ziekten een huisapotheker kiezen.

Candies

00 0