Nieuwsarchief

Memorandum

In Vlaanderen leven ongeveer 132.000 personen met dementie. Dat aantal zal hoogstwaarschijnlijk tegen 2035 aangroeien met 42,7%. Tegen 2060 zal er zelfs sprake zijn van een verdubbeling. Bovendien treft dementie ongeveer drie keer zoveel betrokken mensen dan de persoon met dementie zelf: naasten die voor de zorg instaan en professionele hulpverleners. Nu al heeft 73% van de Vlaamse bevolking iemand met dementie in zijn direct sociale omgeving (Ipsos-survey, zomer 2018).

21 december 2018 Lees meer »

Houtsche lekkernij-manden t.v.v. Alzheimer Liga Vlaanderen

Naar aanleiding van de Warmste Week, heeft Justine Vandewiele besloten om ook een actie op poten te zetten. Samen met de lokale handelaars van het Houtsche (Beernem, Oostkamp en Zedelgem) heeft ze geschenkmanden samengesteld met verschillende streekproducten. Per verkochte mand schenkt ze 5 euro aan de “Warmste week”.

18 december 2018 Lees meer »

Generation Program

Bent u altijd goed voorbereid, zoek dan mee naar een manier om Alzheimer te voorkomen. Neem deel aan onderzoek dat Alzheimer zou kunnen helpen voorkomen.

17 december 2018 Lees meer »

Vacature

Stafmedewerker Communicatie & Fondsenwerving

Alzheimer Liga Vlaanderen is een belangrijk en betrouwbaar aanspreekpunt voor personen met alle vormen met dementie, jongdementie, mantelzorgers, familieleden en -groepen. Daar maken wij geen geheim van.

12 december 2018 Lees meer »

Vacature

Tijdelijke vervanging educatief stafmedewerker

Om onze educatief stafmedewerker tijdelijk te kunnen vervangen zoekt Alzheimer Liga Vlaanderen een educatief stafmedewerker voor een voltijdse functie vanaf einde januari 2019 t/m half juni 2019. De tijdspanne tussen aanvang en einde van deze job kan mogelijks nog uitgebreid worden.                                                                             

12 december 2018 Lees meer »

Vacature tijdelijke vervanging educatief stafmedewerker

Om onze educatief stafmedewerker tijdelijk te kunnen vervangen zoekt Alzheimer Liga Vlaanderen een educatief stafmedewerker voor een voltijdse functie vanaf einde januari 2019 t/m half juni 2019. De tijdspanne tussen aanvang en einde van deze job kan mogelijks nog uitgebreid worden.                                                                                                        

12 december 2018 Lees meer »

Heart for people t.v.v. Alzheimer Liga Vlaanderen

21 december 2018

'Heart for People' bestaat uit een tiental vrijwilligers uit Zedelgem die het weekend voor Kerst tal van activiteiten hebben gepland in en rond het Kasteel van Loppem. Dit alles ten voordele van de Warmse Week.

12 december 2018 Lees meer »

Candies4life is terug!

Artus en Otto-Jan zijn ondertussen 12 jaar en na het overdonderend succes met hun actie vorig jaar zijn ze gestart aan editie 2 van Candies4life! Ze worden mee gesteund door zus Klariz & broer Felix, versterkt door vele vrienden…. een heel team is in beweging voor de actie.

En ja…dit keer opnieuw ten voordele van de Alzheimer liga Vlaanderen!

28 november 2018 Lees meer »

Het Groot Dictee Heruitgevonden voor De Warmste Week

7 december 2018 - Bibliotheek Hasselt Limburg (Dusart)

Op vrijdag 7 december kun je in de bib van Hasselt komen spelen met taal - neem deel aan het Groot Dictee Heruitgevonden!

27 november 2018 Lees meer »

7e Ontmoetingsdag Jongdementie - Mechelen

Sleutels tot geluk!

Op 24 november namen in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot te Mechelen meer dan 170 personen met jongdementie, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en hulpverleners deel aan een zeer geslaagde 7e Ontmoetingsdag Jongdementie van Alzheimer Liga Vlaanderen en partners. Gastheer van de dag was Carry Goossens, peter van Alzheimer Liga Vlaanderen.

26 november 2018 Lees meer »

Martine zag haar man Marc met jongdementie langzaam achteruitgaan

In Vlaanderen zijn naar schatting 1.800 mensen met jongdementie. De ziekte heeft ook een enorme impact op de mensen in hun omgeving. Zaterdag organiseerde de Alzheimer Liga Vlaanderen in Mechelen een ontmoetingsdag voor mensen met jongdementie, hun familie, mantelzorgers en vrijwilligers. Het thema was ‘sleutels tot geluk’.

26 november 2018 Lees meer »

Het Groot Dictee Heruitgevonden voor De Warmste Week

7 december 2018 - Bibliotheek Hasselt Limburg (Dusart)

Op vrijdag 7 december kun je in de bibvan Hasselt komen spelen met taal - neem deel aan het Groot Dictee Heruitgevonden!

26 november 2018 Lees meer »

Het Groot Dictee Heruitgevonden voor De Warmste Week

7 december 2018 - Bibliotheek Hasselt Limburg (Dusart)

Op vrijdag 7 december kun je in de bibvan Hasselt komen spelen met taal - neem deel aan het Groot Dictee Heruitgevonden!

26 november 2018 Lees meer »

Help ons jongdementie sneller detecteerbaar te maken

Om deze belangrijke doorbraak te verwezenlijken, zoekt Alzheimer Liga Vlaanderen patiënten om deel te nemen aan een onderzoek.

15 november 2018 Lees meer »

De warmste week in Dilbeek

Music for life

In Dilbeek worden konijntjes in chocolade verkocht voor 3,00 euro.

Bestellingen kunnen geplaatst worden op dilbeek@alzheimerliga.be!

09 november 2018

Psychogeriatrie schiet in actie voor dementie!

Koningin Elisabeth Instituut - Oostduinkerke

Vanuit de psychogeriatrische dienst van het Koningin Elisabeth Instituut worden acties op poten gezet om geld in te zamelen voor de Alzheimer Liga, in het kader van de Warmste Week.

09 november 2018 Lees meer »

Vief for life

Het seniorenknooppunt Vief toont zijn goed hart. De lokale afdelingen van Vief roepen hun leden op om de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw te steunen. Dit aan de hand van een heuse Vief-pot. Deze wordt op strategische plaatsen gezet tijdens de bijeenkomsten van de afdelingen. De deelnemers kunnen vervolgens een vrije bijdrage doen, door wat centjes in de pot te stoppen. Deze bijdragen worden integraal aan het goede doel gegeven. 

09 november 2018 Lees meer »

Memory for Life

Een warme actie van Truus, Mart en Wout

Truus, Mart en Wout zijn de initiatiefnemers van de wame actie 'Memory for Life'.

Wanneer iemand de ziekte van Alzheimer krijgt, is een geheugenspel spelen plots geen optie meer. Je geheugen is immers geen evidentie, zo weten patiënten en hun omgeving.

09 november 2018 Lees meer »

Financiële ondersteuning voor personen met jongdementie

Gezinnen van personen met jongdementie hebben vele kosten en nood aan een zeer goede ondersteuning. Maar daar komt nu verandering in. De Vlaamse Regering maakt op initiatief van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, een bedrag vrij van ruim 3 miljoen euro.

25 september 2018 Lees meer »

Werelddag Dementie 2018

Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen!

Onder grote belangstelling ging op 22 september de Werelddag Dementie 2018 door in het Dienstencentrum Leiespiegel te Deinze, dit met de steun van stad Deinze, sponsors en vele sympathisanten.

24 september 2018 Lees meer »

Internationale Werelddag Dementie: gezonde leefstijl doet risico op dementie dalen

Vrijdag 21 september 2018 was het de internationale Werelddag Dementie. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen lanceerde op deze dag in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams Apothekers Netwerk de publiekscampagne ‘SaniMemorix’ om aandacht te vragen voor die relatie tussen leefstijl op middelbare leeftijd (40 tot 75 jaar) en het risico op dementie op hogere leeftijd.

23 september 2018 Lees meer »

Music for Alzheimer

Organiseer een actie voor onze liga in het kader van Music for Life 2018!

13 september 2018 Lees meer »

Nieuwe cijfers dementie & memorandum

Vandaag publiceren het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen gezamenlijk nieuwe cijfers over de evolutie van het aantal mensen met dementie per gemeente van 2018 tot 2035. Uniek hierbij is dat steden en gemeenten hun cijfers en toekomstprognose krijgen aangereikt via een interactieve en overzichtelijke digitale kaart.

27 augustus 2018 Lees meer »

Jongdementie: een financiële strop bij transfer naar een woonzorgcentrum?

Gezinnen van mensen met jongdementie vallen overal door de mazen van het net, terwijl de kosten van hun zorgnoden erg hoog kunnen oplopen. Sommigen dreigen in de armoede terecht te komen. Dat schreven De Standaard en Knack. "Bij elke andere ziekte komt de overheid over de brug, maar hier niet. Als alle rekeningen betaald zijn, houd ik 75 euro per maand over voor ons drieën. Nauwelijks doenbaar", zegt een van hen in De Standaard.

23 augustus 2018 Lees meer »

BBCongres - deelname patiënten

19 oktober 2018 - Luik

Geïnteresseerde personen met dementie kunnen deelnemen aan alle sessies van het 7e Belgian Brain Congress 2018 “NOVEL STRATEGIES FOR NEUROLOGICAL AND MENTAL DISORDERS: SCIENTIFIC BASIS AND VALUE FOR PATIENT-CENTRED CARE” voor € 30,00 p.p.

21 augustus 2018 Lees meer »

Interactie met huisdieren versterkt welzijn van mensen met dementie: steun voor 10 projecten

Contact met honden of andere huisdieren heeft vaak een zeer positief effect op het welbevinden van mensen met dementie: ze worden rustiger, alerter, lachen meer en zoeken meer contact. Om de inzet van hiertoe getrainde honden en andere dieren te ondersteunen, selecteerde de Koning Boudewijnstichting via een projectoproep 10 projecten die een financieel duwtje krijgen van 2.500 tot 5.000 euro, samen goed voor ruim 40.400 euro.

14 augustus 2018 Lees meer »

Mensen met dementie aan het woord: help jij mee?

In het kader van de Vlaamse sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ willen we mensen met dementie en hun naasten meer dan ooit een stem geven. En deze ambitie vertalen we in een concreet engagement dat een primeur is voor België: de opstart van een eerste Vlaamse Werkgroep voor Mensen met dementie.

31 mei 2018 Lees meer »

Droevig nieuws

Erevoorzitter Bie Van Waeyenberghe overleden

Met verslagenheid delen wij u het droevige nieuws mee van het overlijden van onze erevoorzitter mevr. Bie Van Waeyenberghe. Zij is zaterdagnamiddag overleden.

24 april 2018 Lees meer »

Werelddag Dementie 2018

Dementie Inclusief

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw organiseert in samenwerking met andere organisaties uit de zorgsector in de week van 21 september de “Werelddag Dementie”. In 2018 gaat die dag door op zaterdag 22 september in Deinze (Oost-Vlaanderen).

04 april 2018 Lees meer »

Vlaams symposium jongdementie - Frontotemporale dementie

30 maart 2018 - Herentals

Op 30 maart vond het Vlaams Symposium Jongdementie plaats in Herentals.

Informatie met betrekking tot dit symposium vindt u hier.

 Voor sfeerbeelden, klik hier.

Download hier  de brochure over Frontotemporale dementie.

30 maart 2018

Mensen met dementie aan het woord!

Begin 2012 werd de Europese Werkgroep voor Mensen met Dementie (European Working Group of People with Dementia, afgekort EWGPWD) gelanceerd door Alzheimer Europe en haar aangesloten verenigingen. De leden van deze werkgroep zijn mensen met dementie die door hun nationale alzheimerverenigingen zijn voorgedragen.

26 maart 2018 Lees meer »

Dementie zal onze mooie herinneringen nooit kunnen afpakken

Ikbenernog.be

In een nieuwe pakkende radio-docu doorbreekt de Alzheimer Liga Vlaanderen het taboe rond jongdementie. Zes personen met dementie lieten hun mooiste herinneringen vereeuwigen op antenne. “Op jonge leeftijd valt de aandoening ontzettend zwaar", klinkt het bij de Liga. "Mensen met jongdementie beseffen wat hen te wachten staat. Daarom gaven we hen de kans om boodschappen in te spreken voor later, nu het nog kan." De campagne is gekoppeld aan een website - ikbenernog.be - waarop iedereen zelf een herinnering kan achterlaten voor z’n geliefde.” 

12 maart 2018 Lees meer »

Nieuwjaarsbijeenkomst Alzheimer Liga Vlaanderen

27 januari 2018 - M HKA Antwerpen

Op 27 januari kwamen een 80-tal vrijwilligers met hun partners samen met het Bestuur, de directeur, de staf en de nieuwe peter van Alzheimer Liga Vlaanderen in het M HKA om samen te klinken op het nieuwe jaar. De sfeerbeelden kan u hier bekijken.

13 februari 2018

Werelddag Dementie 2018

Dementie Inclusief

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw organiseert in samenwerking met andere organisaties jaarlijks in de week van 21 september een “Werelddag Dementie” in Vlaanderen. In 2018 gaat die dag door op zaterdag 22 september in Deinze (Oost-Vlaanderen).

29 januari 2018 Lees meer »

Lezingenreeks: de maatschappelijke aspecten van dementie

In het voorjaar van 2018 komen een aantal internationale wetenschappers naar Leuven voor een interdisciplinaire samenwerking met een KU Leuven-werkgroep rond de maatschappelijke aspecten van dementie.

23 januari 2018 Lees meer »

Opiniestuk Pfizer en alzheimeronderzoek

De mededeling dat farmagigant Pfizer stopt met het onderzoek naar medicijnen tegen Parkinson en Alzheimer, zorgt voor een schokgolf in de publieke opinie. Mogelijks ook bij U die zich zo hard inzet voor mensen met dementie én hun naaste omgeving.

12 januari 2018 Lees meer »

Candies4life - € 5.000 voor onze Liga!!!

Artus, Otto-Jan en Klariz stevig in actie voor onze liga!

Artus, Otto-Jan en Klariz waren maandag 18/12 bij Linde Merckpoel om live op de radio de prachtige opbrengst van hun warme actie bekend te maken.

19 december 2017 Lees meer »

Candies4life

Artus, Otto-Jan en Klariz stevig in actie voor onze liga!

Recent kregen we te horen dat Artus en Otto-Jan, 2 vrienden die in het 6e leerjaar zitten, samen met zus Klariz (9 jaar) Dilbeek en de ruime regio zwaar in de ban brengen van de warmste week van Music for life, en met name, voor onze liga!

12 december 2017 Lees meer »

Huisapotheker: een nieuwe dienst voor een betere opvolging van chronische patiënten

Samen met de zorgverstrekkers wil minister Maggie De Block de gezondheidszorg efficiënter en veiliger maken. Hierin is een specifieke taak voor de apotheker weggelegd: vanaf 1 oktober kunnen patiënten met chronische ziekten een huisapotheker kiezen.

07 december 2017 Lees meer »

Wafelverkoop voor Alzheimer

Een warme actie van WZC Het Park - Neeroeteren

Van vrijdag 8 december tot zondag 24 december 2017 loopt er een warme actie voor onze Liga in WZC Het Park, Spilstraat 15, 3680 Neeroeteren

05 december 2017 Lees meer »

The Lisdodde is proud to present: Kunstmagneten for life

In de lente van 2017 rijpte het idee om vanuit wzc De Lisdodde een goed doel te steunen tijdens de warmste week van Music for Life, van Studio Brussel. Lang hoefden we niet te zoeken: de Alzheimerliga Vlaanderen, die voornamelijk met vrijwilligers werkt, kon wel een financieel steuntje gebruiken.

04 december 2017 Lees meer »

Christmasrun for life

Verzekeringskantoor Gouwy & Partners in actie voor onze Liga!

Op 17 december 2017 lopen 11 collega's van Verzekeringskantoor Gouwy & Partners te Poperinge de Christmasrun ten voordele van onze Liga.

24 november 2017 Lees meer »

6e Ontmoetingsdag Jongdementie

I am some buddy

Jaarlijks organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen tezamen met partners een Ontmoetingsdag Jongdementie in Vlaanderen. Dit jaar ging deze dag door op 18 november in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant te Leuven. Gastvrouw van de dag was mevrouw Annemie Janssens, consulent van het regionaal expertisecentrum dementie Memo.  

20 november 2017 Lees meer »

Music for Alzheimer

Organiseer een actie voor onze liga in het kader van Music for Life 2017!

15 november 2017 Lees meer »

Theatermonoloog 'Mistig Landschap'

22 november 2017 - Landen

in Woonzorgcampus Oleyck, O. Huysecomlaan 2, 3400 Landen

31 oktober 2017 Lees meer »

#EenNootVoorDementie: steek mantelzorgers van personen met dementie een hart onder de riem!

Twee Vlaamse verpleegkundigen starten op 20 oktober hun eigen Ice Bucket Challenge ter ondersteuning van dementie. Het ijskoude water is er echter niet bij en werd vervangen door het symbolisch kraken van een okkernoot.

20 oktober 2017 Lees meer »

Een dementievriendelijk lokaal bestuur: daar wordt iedereen beter van!

Elke 4 seconden komt er in de wereld iemand bij die een of andere vorm van dementie heeft. Het aantal personen met dementie in België wordt geraamd op 202.000, hiervan zijn er ongeveer 6.000 jonger dan 65 jaar. Vlaanderen telt vandaag 122.000 mensen met dementie. De voorspelling is dat in 2060 dat aantal zal verdubbelen.

16 oktober 2017 Lees meer »

Carry Goossens nieuwe peter van Alzheimer Liga Vlaanderen!

De Vlaamse acteur Carry Goossens, bekend van onder meer "FC De Kampioenen" en "Lili & Marleen", is de nieuwe peter van Alzheimer Liga Vlaanderen. De Liga is zeer vereerd met zijn peterschap!

05 oktober 2017 Lees meer »

6e Ontmoetingsdag Jongdementie

Leuven - 18 november 2017

I am some buddy

Een deugddoende dag voor personen met jongdementie, hun familie, mantelzorgers, vrijwilligers en in het bijzonder de buddy's.

De inschrijvingen staan open!!!

22 september 2017 Lees meer »

Werelddag Dementie 2017

Nog nooit zoveel rolwagens in Roeselare!

De Werelddag Dementie vond dit jaar plaats in Roeselare. Meer dan vijfhonderd familieleden, mantelzorgers, professionelen én personen met dementie zakten af naar deze dementievriendelijke Stad. Een recordaantal! De organisatie zorgde voor een goedgevuld en gevarieerd programma.

21 september 2017 Lees meer »

De Alzheimer Code 2017 klaar voor lancering

14 september - 30 november 2017

Zowat iedereen, oud en jong, krijgt te maken met dementie, rechtstreeks of onrechtstreeks. Dementie is in de familie-, vrienden- of kennissenkring haast altijd wel ergens aanwezig.  Toch botst dementie nog te vaak op een taaie muur van onbegrip en taboes.  De Alzheimer Code wil die muur de wereld uit.

07 september 2017 Lees meer »

Testament.be - 12 september 2017 - Hasselt

Alzheimer Liga Vlaanderen

De groepscampagne testament.be, waar onze liga bij aangesloten is, is dit jaar aan haar 10e editie toe. En dat vieren ze met … de Tournée Généreuse van het Salon van het Testament voor het Goede Doel: tien infodagen met gratis voordrachten en juridisch advies in tien steden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

06 september 2017 Lees meer »

Vlaams symposium jongdementie - Frontotemporale dementie

Vrijdag 16 maart 2018 - Herentals

Save the date!

01 augustus 2017 Lees meer »

De Alzheimer Code

14 september - 30 november 2017

De Alzheimer Code is een sociaal-cultureel project dat pleit voor een genuanceerde, respectvolle beeldvorming van dementie. Het steekt een hart onder de riem van mensen met dementie én van diegenen die hen omringen, begeleiden en verzorgen. Mensen met dementie tellen mee! Dát is de boodschap.

28 juni 2017 Lees meer »

Dag van de mantelzorg

23 juni 2017

Omgaan met dementie: van diagnose tot zorg

Het Dementieplan Vlaanderen verwijst naar de vernieuwing van de website OmgaanMetDementie.be. Vandaag zijn we verheugd om je de volledig gemoderniseerde site voor te stellen. Het werd een samenwerkingsinitiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen.

15 juni 2017 Lees meer »

Week van de vrijwilliger

04 maart 2017 Lees meer »

De Alzheimer Code 2017

Doet jouw organisatie ook mee?

Graag vragen we je aandacht voor het sociaal-culturele project ‘De Alzheimer Code’, een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen en Hellebosch vzw. ‘De Alzheimer Code’ is een project met een duidelijke boodschap: “Mensen met dementie tellen mee!”. 

10 februari 2017 Lees meer »

Deze is voor jou - Jean Aerts

VTM - 04/01/2017 om 21u15

Op 4 januari 2017 zal er in het programma 'Deze is voor jou' ook een stukje gaan over de fietstocht die Jean Aerts ondernam in het kader van meer bekendmaking van jongdementie, an als eerbetoon aan zijn overleden vrouw Gerda.

 

23 december 2016 Lees meer »

Het is bijna zover!

Music For Life - De Warmste week

Het is bijna zover! Van zondag 18 december tot zaterdag 24 december kamperen Linde Merckpoel, Eva De Roo en Bram Willems een week lang in De Schorre in Boom.

Ze maken non stop live radio over hoe Vlaanderen zich inzet voor de meer dan 1000 goede doelen van Music For Life – en dus ook voor ons!

14 december 2016 Lees meer »

5e Ontmoetingsdag Jongdementie

Op 19 november vond de 5e Ontmoetingsdag Jongdementie plaats in Sint-NIklaas. Een relaas van deze prachtige dag leest u verder in dit nieuwsartikel.

Wie graag wat sfeerbeelden bekijkt, klik hier. Een TV-reportage van TV-Oost kan u via deze link bekijken.

21 november 2016 Lees meer »

Het dementie assistentiekaartje

Op de 5e Ontmoetingsdag Jongdementie wordt het dementie assistentiekaartje voorgesteld. Het kaartje ‘Ik heb dementie’ biedt op een duidelijke en beknopte manier de mogelijkheid aan om voor een persoon met dementie hulp te vragen in winkels, op straat, enz.

18 november 2016 Lees meer »

Alzheimer Liga Vlaanderen neemt prestigieuze prijs in ontvangst

Zilveren leeuw op het ‘Cannes Lions International Festival of Creativity’

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw heeft zilver behaald op de internationale reclameprijzen in Cannes. De Liga kreeg die prijs voor haar initiatief ‘Simplified Stories’, een vereenvoudigde boekenreeks die mensen met beginnende dementie stimuleert om op een aangename manier te blijven lezen.

06 oktober 2016 Lees meer »

Ondersteuning van mantelzorgers: ‘Dementie en nu’ helpt!

21 september is traditioneel een dag om stil te staan bij wat personen met dementie meemaken en bij de situatie van mensen in hun nabije omgeving. Tenslotte wordt één op drie Vlamingen geconfronteerd met de gevolgen van dementie. Minister Vandeurzen voerde vandaag in het ontmoetingshuis jongdementie in Leuven een belevingsgesprek met mantelzorgers die ondersteuning volgden met het programma ‘Dementie en nu’.

06 oktober 2016 Lees meer »

Werelddag Dementie 2016: een warmmenselijke dag om niet snel te vergeten!

‘Dementie beleef je niet alleen’

Wanneer dementie in je leven komt, beleef je het niet alleen … , zeker als je bedenkt dat er in Vlaanderen zo’n 122.000 mensen met dementie leven. 1 op 3 Vlamingen kent iemand met deze aandoening. Mogelijk vermoedde u dit al.

26 september 2016 Lees meer »

Steun onze Liga en koop het eerste boek over 'Crowdfunding in België'

Crowdfunding is hot tegenwoordig... Elke week verschijnt er wel een inspirerend succesverhaal van een jonge starter in de pers, op social media of op tv. Maar wat is crowdfunding nu net? Hoe kan dit zorgen voor de nodige zuurstof voor projecten, ideeën en mensen?

05 september 2016 Lees meer »

Move for dementia

Op zondag 4 september zullen diverse groepen en mensen in 11 verschillende Europese landen activiteiten organiseren onder het motto ‘moving for dementia’. Dit in de lijn van de gekende slogan ‘Living well with Dementia in the Community’. Deze ‘awareness day’ vindt plaats in de aanloop tot de internationale werelddag dementie. Info? Zie hier

16 augustus 2016

Mantelzorgplan

Op 1 juli 2016 heeft de ministerraad het mantelzorgplan van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen goedgekeurd.

02 augustus 2016 Lees meer »

Geactualiseerd actieplan speelt in op samenleven met personen met dementie

Preventie, genuanceerde beeldvorming en kwaliteit van zorg en ondersteuning. Dat zijn de speerpunten van het geactualiseerde dementieplan dat een dementievriendelijk Vlaanderen beoogt.

02 augustus 2016 Lees meer »

Another dimension (Dementia) - Gravity Noir

Steun onze Liga en krijg gratis de single!

Als zanger, songwriter en componist van de groep "Gravity Noir" heeft Patrick Knight een nummer geschreven: "Another dimension (Dementia)". Dit nummer wordt wereldwijd uitgebracht op 15 augustus 2016, “Moederdag” voor de provincie Antwerpen.

08 juli 2016 Lees meer »

895 km zit er in de benen van Jean Aerts! Proficiat!!!

Ronde van België ten voordele van de strijd tegen jongdementie

Als eerbetoon aan zijn vrouw Gerda, die verleden jaar overleed aan de gevolgen van fronto-temporale dementie op jonge leeftijd, maakte Jean een fietstocht van liefst 895 kilometer rond heel België. Na 12 dagen ploeteren door de regen, mag Jean trots terugblikken op een machitige prestatie!

24 juni 2016 Lees meer »

Mantelzorgers hebben meer hulp nodig

Door een gebrek aan toegankelijke en betaalbare professionele hulpverlening staan veel mantelzorgers onder druk. Om die mantelzorgers beter te ondersteunen moet het professionele aanbod uitgebouwd worden. Dat is één van de aanbevelingen in het onderzoeksrapport van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) waarbij zo'n 2.000 mantelzorgers werden bevraagd.

23 juni 2016 Lees meer »

Dubbel zoveel erfenissen naar Goede Doelen

Wat notarissen ons al een hele tijd vertellen vanuit hun dagelijkse praktijk, is nu ook officieel bevestigd door Begrotingsminister Turtelboom: het aantal erfenissen voor goede doelen neemt toe. De voorbije vier jaar is het bedrag zelfs verdubbeld.

22 april 2016 Lees meer »

Dementie: wat mogen we niet vergeten?

De Hoge Gezondheidsraad heeft specifieke aanbevelingen uitgevaardigd over de diagnose van dementie, de gedragsaspecten en de bijbehorende ethische kwesties. Hieronder presenteren we je de perstekst die door de HGR werd verspreid op 7 april 2016. 

12 april 2016 Lees meer »

Vlaams symposium jongdementie - groot succes!

18 maart 2016 - Turnhout

Dit symposium vond plaats op vrijdag 18 maart 2016 in de Thomas More Hogeschool, campus Blairon in Turnhout.

 

18 maart 2016 Lees meer »

Primeur: vereenvoudigde boekenreeks helpt mensen met beginnende dementie

Simplified stories

Simplified Stories zijn vereenvoudigde versies van bestaande boeken. Ze moedigen mensen met beginnende dementie aan om te blijven lezen. Simplified Stories vertellen de essentie van een verhaal, met kortere zinnen en makkelijkere woorden. Aange­paste typografie, extra afbeeldingen en korte samenvattingen zorgen voor geheugensteuntjes.

10 maart 2016 Lees meer »

Week van de vrijwilliger!

27 februari 2016 Lees meer »

Another dimension (Dementia) - Gravity Noir

Steun onze Liga en krijg gratis de single!

Als zanger, songwriter en componist van de groep "Gravity Noir" heeft Patrick Knight een nummer geschreven: "Another dimension (Dementia)". Dit nummer wordt wereldwijd uitgebracht op 15 augustus 2016, “Moederdag” voor de provincie Antwerpen.

08 2016 Lees meer »

Korting bij Uitgeverij Lannoo

Geniet dankzij Alzheimer Liga Vlaanderen en Uitgeverij Lannoo van 15% korting op een selectie van titels via http://www.lannooshop.be/Alzheimerliga-Vlaanderen

15 december 2015 Lees meer »

4e Ontmoetingsdag Jongdementie

Zaterdag 28 november 2015 kwamen 165 personen met jongdementie en hun naasten samen in Vayamundo, Oostende.

03 december 2015 Lees meer »

De schat van je leven ...

Gisteren vond in het Huis van Alijn in Gent de boekvoorstelling plaats van De schat van je leven – herinneringen ophalen met mensen met dementie.

19 november 2015 Lees meer »

Erfgoed en dementie

Lancering boek en vormingstraject

Deze gids wordt feestelijk gelanceerd op woensdag 2 december in het sfeervolle Posthotel in Wetteren, met een avond vol getuigenissen, mooie woorden en bruikbare tips.

03 november 2015 Lees meer »

De schat van je leven

Vorig jaar werden de eerste stappen ondernomen voor het maken van het reminiscentieboek “De schat van je leven”, een initiatief van de Hogeschool West-Vlaanderen en het Kennispunt Mantelzorg met onder meer inhoudelijke en praktische ondersteuning van de Alzheimer Liga Vlaanderen.

20 oktober 2015 Lees meer »

Prestigieuze Prijs Malou Malou naar Chantal Van Audenhove, LUCAS - KULeuven

Zorgen voor later’. Koning Boudewijnstichting investeert 220.000 euro in vroegtijdige zorgplanning

Professor Chantal Van Audenhove, directeur van het onderzoekscentrum LUCAS – KULeuven is de laureaat 2015 van het Fonds Malou Malou dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.  De Prijs is goed voor 100.000 euro. 

 

13 oktober 2015 Lees meer »

Langer thuis met dementie - De (on)mogelijkheden in beeld

Jan Steyaert & Stefanie Meeuws

In Vlaanderen hebben ongeveer 116.000 mensen dementie. Daarvan woont naar schatting 70% thuis. Daar zo lang mogelijk blijven is de wens van velen.

08 oktober 2015 Lees meer »

4e Ontmoetingsdag Jongdementie

28 november 2015 - Oostende

Inschrijven kan vanaf nu!

Klik hier

05 oktober 2015

Werelddag Dementie 2015

Feest - 30 jaar Alzheimer Liga

Op zaterdag 19 september, in de overweldigende en mooie gebouwen van KBC,stroomden de sympathisanten, vrijwilligers en medewerkers toe voor de plechtige viering van 30 jaar Alzheimer Liga. Het zou een onvergetelijke dag worden.

Bekijk hier de sfeerbeelden!

28 september 2015 Lees meer »

Canvas: aandacht voor dementie

Canvas.be lanceerde in het kader van De Alzheimer Code en Werelddag Dementie een integrale pagina over dementie.

21 september 2015 Lees meer »

Memorepair

De Ligue Nationale Alzheimer Liga lanceert naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag een uniek initiatief: memorepair.be. Memorepair is een online digitaliseringsdienst waarmee je je herinneringen kan herstellen en mensen kan steunen die zich niets meer herinneren.

21 september 2015 Lees meer »

Psycho-educatiepakket "Dementie en nu"

“Dementie en nu”. Zo heet het gloednieuwe psycho-educatiepakket dat het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw samen met de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw  opmaakte.

16 september 2015 Lees meer »

'Voor altijd mijn mama'

Kathleen Aerts doorbreekt taboes rond jongdementie

Vandaag lanceert Kathleen Aerts - u kent haar vast nog wel uit haar K3-tijden - haar eigen boek. Geen memoires over haar tijd bij de meidengroep, maar een aangrijpende getuigenis over de ziekte waar haar moeder tegen strijdt.

15 september 2015 Lees meer »

De Alzheimer Code

In september-oktober 2015 loopt in Vlaanderen en Brussel het kunstenaarsproject ‘De Alzheimer Code’. Het is een sociaal-artistiek initiatief: artistiek van opzet en idee, sociaal van inhoud.

14 augustus 2015 Lees meer »

Regionale antennes: een droom in vervulling voor Trefpunt Zelfhulp en Vlaams Patiëntenplatform

Op de Algemene Vergadering van het Vlaams Patiëntenplatform vzw van 14 maart 2015 kondigde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block aan dat ze patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen regionaal wil ondersteunen. Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en Trefpunt Zelfhulp kozen ervoor om in die optiek regionale antennes op te richten. Op 11 juni vond een infomoment voor onze leden plaats: we informeerden de verenigingen over de werking en opstart van de antennes en luisterden naar hun verwachtingen. Naar aanleiding van dit infomoment vroegen we Ilse Weeghmans (VPP) en Peter Gielen (Trefpunt Zelfhulp) wat deze antennes voor patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen zullen betekenen.

01 juli 2015 Lees meer »

Kwaliteit van zorg in Vlaamse ziekenhuizen

Vlaamse ziekenhuizen meten de kwaliteit van hun zorg. Sommige metingen doen ze vrijwillig, andere zijn verplicht door de Vlaamse overheid.

24 juni 2015 Lees meer »

Betaalbare en aangepaste verzekering voor mantelzorgers

Verschillende verzekeraars bieden voortaan een speciale verzekering aan voor mantelzorgers. De verzekering dekt de aansprakelijkheid, de lichamelijke schade en schade aan de toestellen die in het raam van de mantelzorg worden gebruikt.

23 juni 2015 Lees meer »

0800-infolijn: Van 9u tot 21u!

Sinds 13 april 2015 is onze 0800-infolijn van 9u 's morgens tot 21u 's avonds bereikbaar.

13 april 2015 Lees meer »

Hospitalisatieverzekeringen: voorafbestaande aandoeningen en leeftijdsbeleid

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw ontvangt regelmatig volgende vragen over hospitalisatieverzekeringen:

-“Ik lijd aan een ziekte maar ben niet verzekerd. Kan ik nog een hospitalisatieverzekering afsluiten? Zal ik geweigerd worden omwille van mijn ziekte of meer moeten betalen?”

01 april 2015 Lees meer »

Contactpunt Dementie opgestart

Maatschappelijk werkers van de ziekenfondsen in de bres voor personen met dementie en hun mantelzorger.

13 maart 2015 Lees meer »

"Wat Alz" - Kasper Bormans

‘Wat als?’ Met dit zinnetje van twee woorden krijg je toegang tot iemands verbeelding. Kasper stelde deze vraag aan mensen met dementie in verschillende stadia van hun achteruitgangsproces.

 

10 maart 2015 Lees meer »

EHBD-rugzak

De stad Turnhout lanceerde de “eerste hulp bij dementie-rugzak” (EHBD-rugzak). Vanaf nu zijn er in Turnhout 3 identieke rugzakken uitleenbaar in de bibliotheek en dienstencentrum Albert Van Dyck.

10 februari 2015 Lees meer »

Herinneringskoffer - vernieuwde website

Een nieuw jaar ,een nieuwe website!

Nieuwe koffers, animatie op maat,online shop , enz !

09 februari 2015 Lees meer »

De Toren - dagcentrum voor mensen met jongdementie in Antwerpen

Op maandag 2 februari opende in WZC Sint-Camillus het dagverzorgingscentrum (DVC)  “De Toren” zijn deuren.
Het DVC De Toren heeft als doelgroep mensen met jongdementie.

09 februari 2015 Lees meer »

Rondleidingen in het Middelheimmuseum voor mensen met beginnende en matige dementie

Het Middelheimmuseum organiseert rondleidingen specifiek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

06 februari 2015 Lees meer »

Betere toegang tot de schuldsaldoverzekering voor chronisch zieken

Personen met een chronische ziekte worden geconfronteerd met hoge bijpremies en weigeringen wanneer ze een schuldsaldoverzekering willen afsluiten. De wet Partyka[1], die de toegang de schuldsaldoverzekering voor personen met een chronische ziekte moet verbeteren, wordt nu eindelijk in uitvoering gebracht. De uitvoering van deze wet moet leiden tot meer verantwoording, transparantie en solidariteit binnen de verzekeringssector.

01 februari 2015 Lees meer »

Sterrenlicht

Gerda Debyser

‘Sterrenlicht’ is een ontroerend jeugdboek waarin aandacht wordt gegeven aan een oma met dementie.

Doelgroep:vanaf 12 jaar.

01 februari 2015 Lees meer »

Kennisagenda "Op weg naar moderne dementiezorg"

Om de praktijk van dementiezorg en wetenschap in Vlaanderen nog beter op elkaar af te stemmen, hebben de Expertisecentra Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen een kennisagenda gepubliceerd.

05 januari 2015 Lees meer »

Vlaams Patiëntenplatform informeert over toestemming gegevensdeling

Als patiënt je toestemming geven voor het elektronisch delen van je gezondheidsgegevens:

  • Hoe moet dit?
  • Welk doel heeft de gegevensdeling en welke voordelen biedt het?
  • Over welke gezondheidsgegevens gaat het?
  • Welke zorgverleners kunnen toegang krijgen?

 

04 januari 2015 Lees meer »

Kaiser Chiefs geven benefietconcert voor de Alzheimer Liga Vlaanderen!!!

Tijdens Music For Life organiseert Stubru elke avond een benefietconcert in de concerttent The Flame in De Schorre in Boom. Een bekende band zal er een exclusief optreden geven voor een volle tent. Tickets kosten 20 euro en de opbrengst gaat integraal naar een goed doel dat de band zelf heeft gekozen.

15 december 2014 Lees meer »

Maëstro steunt de Alzheimer Liga!

Kerstactie

Het team van Maëstro en Depro Profiles stuurt hun kerstwensen digitaal naar klanten en leveranciers. Door dit te doen, zorgen ze voor het milieu, maar komt er ook een budget vrij van zomaar eventjes €1.000 dat zij schenken aan een goed doel.

11 december 2014 Lees meer »

Flandriencross For Life

Bram Hannot laat de benen werken op 30 november 2014!

Proficiat Bram voor de knappe prestatie!!!

30 november 2014 Lees meer »

3e Ontmoetingdag Jongdementie

29 november 2014 - Hasselt

Op 29 november 2014 vond de 3e Ontmoetingsdag Jongdementie door te Hasselt.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden!

 

 

29 november 2014 Lees meer »

Is mijn gemeente dementievriendelijk? De lancering van de Vlaamse dementiemeter

Dementievriendelijke omgevingen: een win-win voor zowel het beleid als voor personen met dementie.

15 oktober 2014 Lees meer »

"Jongdementie" Wat nu...?

Nieuw zorgproject in arrondissement Turnhout dat begeleiding en ondersteuning biedt aan mensen met jongdementie en hun omgeving.

 

18 september 2014 Lees meer »

Vlaamse overheid bevraagt vierduizend mantelzorgers

Mantelzorgers zijn onmisbare partners in de zorg. Daarom wil de Vlaamse overheid leren uit hun dagelijkse ervaringen, noden en wensen. De onderzoeksresultaten ondersteunen het beleid bij het uitbouwen van duurzame mantelzorg in Vlaanderen.

22 augustus 2014 Lees meer »

Symptomen van depressie voorspellen dementie

Wie op oudere leeftijd een combinatie ontwikkelt van milde cognitieve problemen en depressieve symptomen, blijkt meer kans te hebben op de ontwikkeling van een alzheimerdementie dan leeftijdsgenoten met een milde cognitieve stoornis zonder symptomen van depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen, waar wetenschappers jarenlang een grote groep ouderen met milde cognitieve stoornissen opvolgden. Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift Journal of Alzheimer’s Disease.

07 augustus 2014 Lees meer »

Mady Browaeys Fonds voor onderzoek naar Frontotemporale Degeneratie

Mady Browaeys Fonds voor onderzoek naar Frontotemporale Degeneratie

Het fonds heeft als doel het bevorderen en ondersteunen van onderzoek binnen het domein van de frontotemporale lobaire degeneratie (FTLD).

 

10 juli 2014 Lees meer »

Doorbraak in bloedtest voor Alzheimer

Britse wetenschappers hebben een set van 10 proteïnen ontdekt in het bloed die het begin van Alzheimer kunnen helpen voorspellen. Ze noemen het een belangrijke stap in de ontwikkeling van een opsporingstest voor de ongeneeslijke ziekte.

09 juli 2014 Lees meer »

Nieuw project van Herinneringskoffer: Muziekkoffer

04 juli 2014 Lees meer »

Nieuw adres Vlaamse Alzheimer Liga!

Wij zijn verhuisd! Sinds 07/06/2014 zijn onze kantoren te vinden in de RUBENSSTRAAT  104/4 - 2300 TURNHOUT

07 juni 2014

Vlaams Patiëntenplatform - Eindrapport "Patiëntgerichtheid bij zorginnovatie"

16 mei 2014 Lees meer »

Campagne Vlaams Apothekers Netwerk rond het medicatieschema

Het Vlaams Patiëntenplatform wil graag informeren over de publiekscampagne rond het medicatieschema van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN). 

15 mei 2014 Lees meer »

Transitieplan Dementie - 2 mei 2014

Van acute naar chronische zorg: transitieplan dementie moet thuisondersteuning een boost geven.

05 mei 2014 Lees meer »

Vorming "Sociale kaart"

Op vrijdag 25 april 2014 gaf Laura Weyns de vorming over de "Sociale kaart" te Antwerpen.

25 april 2014 Lees meer »

Sponsortocht Ontmoetingsdag Jongdementie 2014

Op donderdag 30/04/2014 organiseert café 't Zonnehof in Zonhoven naar jaarlijkse gewoonte een voettocht naar Scherpenheuvel voor een goed doel.

15 april 2014 Lees meer »

Engagementsverklaring "Vergeet dementie, onthou mens"

14 april 2014

Symposium Dementie op Jonge Leeftijd

Het regionaal expertisecentrum dementie Vlaams-Brabant Memo, het Nederlandse Alzheimercentrum Limburg, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en Uitgeverij LannooCamus nodigen u van harte uit op het symposium "Dementie op Jonge Leeftijd".

28 maart 2014 Lees meer »

Dementie en nu

Dementie en nu is een psycho-educatiepakket, ontwikkeld door het Expertisecentrum  Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Alzheimer Liga.

06 december 2013 Lees meer »