Psycho-educatiepakket "Dementie en nu"

“Dementie en nu”. Zo heet het gloednieuwe psycho-educatiepakket dat het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw samen met de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw  opmaakte.

Gedurende een goed jaar hebben de auteurs Els Dammekens en professor Christophe Lafosse eraan gewerkt. Zij konden rekenen op een groep van enthousiaste maar ook kritische mantelzorgers, professionele hulpverleners en anderen die over de schouders meelazen en hun inzichten meegaven.

Aan de hand van educatief materiaal en methodieken wil psycho-educatie onder professionele begeleiding de draagkracht van mantelzorgers verhogen. De werkwijze is uniek omwille van zijn wetenschappelijke evidentie en omdat het om het eerste geïntegreerde pakket gaat voor Vlaanderen.

Op 11 september 2014 zwaaiden de eerste 15 hulpverleners af die opgeleid werden om met ‘Dementie en nu’ te kunnen werken. In de loop van het najaar start een eerste aanbod voor mantelzorgers in Brugge. Het is de bedoeling dat de rest van Vlaanderen volgt. Zowel ziekenfondsen, ziekenhuizen als lokale en regionale dienstencentra zullen met ‘Dementie en nu’ van start gaan.

Men kan het aanbod in Vlaanderen raadplegen op de kalender.

Meer weten?

Uitgebreide informatie vindt u hier.

Telefonisch of per mail kan u ook informatie opvragen: bel 014 43 50 60 of mail naar secretariaat@alzheimerliga.be U kan ook terecht bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: 070 224 777 of info@dementie.be

 

Samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen heeft de Alzheimer Liga Vlaanderen een speciale uitgave met CD-rom van het psycho-educatiepakket “Dementie en nu” laten ontwikkelen. Deze publicatie is een  kennismakingspakket die uitgebreide informatie geeft voor gebruik in opleidingen (studenten) of organisaties die zelf geen psycho-educatieve sessies aanbieden, maar wel (beroepsmatig) met de doelgroep in aanraking komen. De ontwikkeling van het psycho-educatiepakket “Dementie en nu”, de literatuurstudie, de werkwijze, de werkvormen, voorbeelden uit de uitgaven (voor mantelzorger en coach) behorende bij het pakket alsook digitale documenten werden opgenomen in dit kennismakingspakket.  Deze uitgave inclusief cd-rom is l via print-on-demand verkrijgbaar via de link: www.boekenbestellen.nl/boek/dementie-en-nu/11870.  

 

 

DOWNLOAD HIER HET PERSBERICHT (PDF)  

DOWNLOAD HIER HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE COACH (PDF)