Touwtje springen met oma

Amber ten Brink
Touwtje springen met Oma

Hoe ga je om met een syndroom dat niet zichtbaar is maar alles verandert in de relatie met je naaste? Hoe begroet je je moeder als ze niet meer weet wie je bent? Wat als oma, die vroeger alles wist en al je vragen kon beantwoorden, nu  kiekeboe wil spelen met je?

Dementie is een aandoening die niet alleen impact heeft op de zieke persoon, maar ook op alle mensen om hem of haar heen.  Heel veel dingen veranderen.  De realisatie dat je familielid een ziekte heeft waarvan hij niet meer kan genezen komt als een zware schok. Daarnaast verdwijnen stuk voor stuk alle fundamenten waarop je relatie was gebaseerd. Niet alleen de herinneringen die jullie gemeen hadden, maar ook de aard van jullie relatie. De persoon met dementie weet niet meer dat zij voor jou moeder, vriendin, mentor, luisterend oor… was. De betrokkenen moeten door een proces van ongeloof, onbegrip en voorbarige rouw. Daarna kan aanvaarding komen en het begin van een andere, nieuwe relatie met je naaste met dementie.

Dit proces maak je  niet alleen door, maar vaak met een kind, dat ook zijn verwachtingen heeft naar de persoon met dementie toe. Dit boek laat zien dat het voor iedereen een opgave is verlies te verwerken en dat het normaal is dat het contact met je familielid niet elke keer ‘lukt’. Het is een uitdaging om je naaste elke keer met open vizier tegemoet te treden en de gebeurtenissen te nemen zoals ze komen, in sereniteit en tederheid met jezelf en de anderen .

In het ‘Touwtje springen met Oma’ gaat Sofie met haar moeder haar oma bezoeken in het woonzorgcentrum. Oma lijkt niet blij hen te zien. Ze is boos en in de war. Ze zegt dingen die niet waar zijn.
 Sofie voelt hoe mama het ook niet begrijpt en hoe haar dat verdriet doet.
Als ze oma even alleen laten beseffen ze samen wat oma voor hen betekent en dat oma niet haar ziekte is. Zo is het gemakkelijker om weer naar haar terug te gaan en er een fijn bezoek van te maken. Ze missen de oma van vroeger heel erg, maar ze leren haar te nemen zoals ze nu is en te genieten van het samenzijn in het nu .
In een weblink bij het boek wordt dieper ingegaan op de vele uitdagingen die we tegenkomen in het omgaan met een persoon met dementie.

Amber ten Brink voltooide de opleiding vrije grafiek aan de Academie van Antwerpen. Daarnaast is ze zorgkundige van opleiding. Na jaren ervaring in de zorg  bij dementerende bejaarden werkt ze nu als activiteitenbegeleider in het WZC Heilig Hart in Grimbergen. Contact met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen  heeft geleid tot medewerking aan de site ‘Omgaan met dementie’ en de oprichting van de ‘werkgroep dementie’ in het woonzorgcentrum, samen met  andere referentiepersonen dementie. Deze werkgroep ijvert voor  een beter begrip van de bewoners  met dementie en een positievere perceptie van het omgaan met degenen die door deze aandoening getroffen zijn.

 

Het boek "Touwtje springen met oma" kan bij de Alzheimer Liga Vlaanderen besteld worden aan € 20,00 + verzendkosten.

Touwtje springen met oma