Nieuws

Werelddag Dementie 2018

Dementie Inclusief

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw organiseert in samenwerking met andere organisaties uit de zorgsector in de week van 21 september de “Werelddag Dementie”. In 2018 gaat die dag door op zaterdag 22 september in Deinze (Oost-Vlaanderen).

Vanaf 9u30 tot 16u30 bieden wij een programma aan met onder meer een uiteenzetting over “Samen streven naar een dementievriendelijke samenleving” gevolgd door een kort overzicht van de ingediende projecten en doelstellingen. Tussendoor brengt Luk Debruycker korte fragmenten van zijn monoloog ‘Pappie’. Na de lunch is er keuze uit verschillende activiteiten, waarbij het ‘samenhorigheidsgevoel’ primeert. Tot slot worden de gelauwerde projecten bekendgemaakt en volgt er een receptie, aangeboden door de Stad Deinze.

Het is de bedoeling om te ijveren voor een inclusieve maatschappij waarin mensen met dementie een waardige plaats innemen, waarin aandacht is voor het zo lang mogelijk kunnen participeren en waarin personen met dementie kunnen rekenen op warme aandacht en menswaardige zorg door goed geïnformeerde personen.

Er werden 39 projecten ingediend. Daar zijn wij zeer blij om! Een jury zal de meest vernieuwende, hartverwarmende, in het oog springende projecten selecteren en lauweren op de Werelddag Dementie in Deinze. De projecten zullen beoordeeld worden volgens vooropgestelde criteria: 

  • Projecten die bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving, waarin personen met dementie een waardige plaats hebben en kunnen participeren in laagdrempelige sociaal-culturele of sportieve initiatieven.
  • Projecten die via wetenschappelijk onderzoek de pijnpunten blootleggen, mogelijkheden aan de oppervlakte brengen en bijdragen aan toekomstgerichte ideeën voor een dementie-inclusieve samenleving.
  • Praktijk ondersteunende projecten waarin studenten worden uitgedaagd om in een open creatieve geest en met ongeremd enthousiasme nieuwe wegen te bewandelen in de zorg voor en de benadering van personen met dementie.
  • Projecten waarvan de mantelzorger en de personen met dementie zich door een inclusieve kijk op dementie beter erkend en gedragen voelen en een verbetering in het dagelijkse leven van de personen met dementie beogen.

Heb je vragen of mocht je interesse hebben om bij te dragen in “Dementie Inclusief”, gelieve dan contact te nemen met Jan Barbe, voorzitter werkgroep “Dementie Inclusief” (tel 09 223 02 82, GSM 0471 76 54 18 of email: gent@alzheimerliga.be).

 

04 april 2018

« Terug