Visie en Missie

Visie 

Alzheimer Liga Vlaanderen ziet een Vlaanderen waar mensen bewust omgaan met dementie en gepaste zorg genieten, waar geen plaats is voor taboes en waar personen met alle vormen van dementie, jongdementie en hun mantelzorgers een rechtmatig, kwaliteitsvol leven leiden.

Alzheimer Liga Vlaanderen is een belangrijk en betrouwbaar aanspreekpunt voor personen met alle vormen van dementie, jongdementie, mantelzorgers, familieleden en –groepen.

Waarden

Voor Alzheimer Liga Vlaanderen staan respect voor de persoon met alle vormen van dementie en jongdementie, betrokkenheid met en steun aan de mantelzorger voorop.

Ervaring en kennis zijn het uitgangspunt om elkaar te steunen en om de levenskwaliteit te bevorderen.

Missie en doelstellingen

Alzheimer Liga Vlaanderen heeft als doel personen met alle vormen van dementie, hun mantelzorgers en familieleden in Vlaanderen te ondersteunen in het waardig omgaan met dementie om samen dementie draagbaar te maken.

Achtergrond

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht op 2 oktober 1995. Eind 2014 werd de naam veranderd in Alzheimer Liga Vlaanderen vzw.

In de algemene vergadering van 25 maart 2004 werd de ‘Gecoördineerde tekst van de statuten van de Vlaamse Alzheimer Liga vzw na aanpassing in functie van de nieuwe wetgeving’ eenparig goedgekeurd en gepubliceerd in de Bijlage tot het Belgisch staatsblad op 24 mei 2004. In de algemene vergadering van 23 maart 2015 werd het gereviseerde document eenparig goedgekeurd als ‘Nieuwe statuten Alzheimer Liga Vlaanderen vzw’, conform de bepalingen van de Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921, ingrijpend gewijzigd door de hoofdstukken I en II van de Wet van 2 mei 2002 en door alle latere wetswijzigingen tot en met december 2014.

Statutair heeft Alzheimer Liga Vlaanderen vzw tot doel binnen de Vlaamse Gemeenschap

  • Familiegroepen (Jong)Dementie[1] op te richten en te begeleiden waarin betrokkenen informatie, ervaringen en onderlinge steun over dementie kunnen uitwisselen;
  • Initiatieven of activiteiten te stimuleren, te ondersteunen en/of te organiseren ter begeleiding van betrokkenen van personen met dementie;
  • Het publiek bewust te maken van de mogelijkheden en de beperkingen rond dementie;
  • Het wetenschappelijk onderzoek te bevorderen in verband met dementie en in verband met begeleiding van mantelzorgers en familieleden van personen met dementie.

Alzheimer Liga Vlaanderen neemt hiervoor onder meer de volgende initiatieven:

  • Het oprichten en blijvend ondersteunen van FG in alle Vlaamse provincies. De Liga informeert en ondersteunt personen met (jong)dementie, mantelzorgers en familie(groepen) door lotgenotencontact, aangepaste informatie, een gratis luister- en infolijn (0800 15 225), vormingen, ontmoetings- en studiedagen.
  • Het stimuleren van initiatieven voor het uitwisselen van kennis en ervaring tussen allen die zorg opnemen rond (jong)dementie, onder meer door het organiseren van ontmoetings- en studiedagen over (jong)dementie én het op touw zetten van activiteiten voor de Werelddag Dementie.
  • Het sensibiliseren van het brede publiek en beleidsmakers over (jong)dementie, de gevolgen voor mens en maatschappij en het bestrijden van taboes door onder meer het bevorderen van genuanceerde beeldvorming. De Liga oefent belangenbehartiging uit en bevordert een menswaardige visie rond dementie met als doel een samenhangend beleid (politiek, welzijn, wetenschap, gezondheid …) en een overzichtelijk aanbod van formele en informele zorg.
  • Het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en het informeren hierover.

Als lid van de Ligue Nationale Alzheimer Liga nemen we ook op (inter)nationaal niveau taken op

  • Nationale en internationale vertegenwoordiging van de Alzheimer Liga.
  • Onderzoek aanmoedigen door onder andere het uitreiken van een tweejaarlijkse prijs ‘Santkin’.
  • Belangenbehartiging van rechten van de patiënten en hun familie op sociaal, ethisch, wettelijk en financieel vlak.
  • Jaarlijks, rond 21 september, organiseren van activiteiten rond de Wereld Alzheimerdag. 

[1] Familiegroep (Jong)Dementie wordt afgekort als ‘FG’.

 Samen met zoveel anderen helpen wij dementie draagbaar te maken!


DEONTOLOGISCHE KADERNOTA

Onze deontologische kadernota – samenwerking met en/of sponsoring door (farmaceutische) bedrijven of organisaties werd goedgekeurd op de Raad van Bestuur van 12 januari ’17. Deze nota kan men hier raadplegen.

Downloads