Aangrijpende tentoonstelling 'Nevel en Mist' in inkomhal AZ Alma

Datum

Tot eind september kan u vrijblijvend een bezoek brengen aan de toch wel speciale en aangrijpende tentoonstelling ‘nevel en mist’ in de vroegere ziekenhuisshop in de inkomhal van AZ Alma. Het gaat om een combinatie van zes schilderijen, olieverf op doek, en zes gedichten rond het thema Alzheimer en dementie. De doeken zijn van Kristin Leys die zich hiervoor liet inspireren door gedichten van haar vader Herman Leys, die hiermee probeerde hetgeen hem overviel te verwoorden in poëzie.

 

Kristin Leys woont in Aalter was directeur in een basisschool in Assebroek, volgde destijds een opleiding kleuteronderwijs en behaalde ook een getuigschrift hoger kunstonderwijs in Brugge. Sinds haar pensioen volgt ze opnieuw les beeldende vorming. Ze is de echtgenote van dokter Hans Jonnaert, arts-specialist in de pneumologie in AZ Alma.

Haar vader, Herman Leys, studeerde Germaanse filologie en woonde en werkte in Brugge. Hij debuteerde in 1970 met zijn eerste roman ‘Iets van warmte’ en zijn tweede roman ‘Zonder protest’ werd bekroond met de romanprijs van de provincie Antwerpen. Naast het schrijven van romans publiceerde hij ook verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften en was hij recensent voor de Standaard der Letteren.

 

Gevoel verwoorden in poëzie

“Mijn vader werd eind de jaren ‘90 geconfronteerd met beginnende ziekte van Alzheimer en is overleden in 2013. De geselecteerde gedichten schreef hij tussen 2004 en 2006, erover praten ging moeilijk maar zijn ervaring en gevoel verwoorden in poëzie lukte hem wel”, vertelt Kristin. “Enkele van zijn gedichten werden reeds gepubliceerd, maar op zolder vonden we nog gedichten terug rond hetzelfde thema. Na een oproep van de Kunstkring Aalter ben ik hiermee aan het werk gegaan. Het was voor mij een zeer emotionele opdracht, want toen hij tien jaar geleden gestorven is, hebben we nooit echt afscheid kunnen nemen. Ik ben heel blij dat we dat nu wel, bij de vernissage van deze tentoonstelling, hebben kunnen doen met de ganse familie. Het is een mooi eerbetoon aan mijn vader.

 

Artistiek én sociaal project

De tentoonstelling ‘nevel en mist’ is zowel een artistiek als sociaal project, want Kristin maakt er een reizende expositie van. Na de doortocht in AZ Alma verhuizen de zes werken en gedichten naar andere locaties. “Bezoekers die zelf met beginnende Alzheimer geconfronteerd worden of mantelzorgers van dementerende patiënten vinden de gedichten en werken heel herkenbaar”, ervaart Kristin. “Het is soms heel emotioneel en ik hoor van bezoekers dat de tentoonstelling het onderwerp ook bespreekbaar maakt.”

Bezoeken?

Nevel en Mist

De tentoonstelling ‘nevel en mist’ met gedichten van Herman Leys en doeken van Kristin Leys loopt tot 3 oktober in het Atrium van AZ Alma, Ringlaan 15 te Eeklo en is elke dag vrij toegankelijk.