Ontmoetingscafé Zwijndrecht

“Als de pauzes steeds langer worden, denk dan eens aan een Ontmoetingscafé!”

Datum

De Familiegroep Dementie Zwijndrecht organiseerde gisteren voor de tweede keer een Ontmoetingscafé; een plek voor mantelzorgers én mensen met dementie om rustig en ongedwongen samen te komen. Er werd gepraat, gelachen, gespeeld, gewonnen en verloren.

Wanneer iemand in de familie dementie heeft, gaat er terecht veel aandacht naar de omgang en opvang van deze persoon. In onze lokale familiegroepen staan we ook stil bij de beleving van de mantelzorgers. Zorgen voor iemand met dementie is immers zwaar. Het vraagt energie, geduld en inlevingsvermogen. Deze ervaringen worden gedeeld tijdens de familiebijeenkomsten.

De Familiegroep Dementie Zwijndrecht organiseert zo’n vier à vijf familieavonden per jaar. Elke avond wordt er een bepaald thema uitgelicht waar er rond gepraat kan worden. Sinds kort organiseert de familiegroep ook extra ontmoetingscafés.

Informele samenkomst

“We voorzien altijd een pauze tijdens onze familiebijeenkomsten. Lotgenoten kunnen dan iets drinken en ongedwongen met elkaar een praatje slaan. We merkten dat deze pauzes steeds langer en langer begonnen te duren. Voor ons een duidelijk signaal dat mensen nood hadden aan een informele babbel”, vertelt Koen Dockx, voorzitter van de familiegroep.

“Dus kwam ik op het idee om iets anders te organiseren. Een ontmoetingscafé, voor mensen die op één of andere manier een link hebben met dementie. Op een heel laagdrempelige manier kan er samengekomen worden. Samen een glaasje of een koffietje drinken, een gezellige babbel doen en deelnemen aan een kleine activiteit”, vervolgt Guido Mannaert, secretaris.

Ontmoetingscafé Zwijndrecht

"Een fijne manier om met elkaar in contact te komen en een gesprek op gang te krijgen" 

 

Spelletjes spelen 

Gisteren stond het tweede Ontmoetingscafé op de agenda. Doorheen het ontmoetingscentrum van WZC De Regenboog werden er gezelschapsspelletjes geplaatst. Bezoekers konden met elkaar een spelletje spelen of gewoon rustig babbelen. “Dit werkt voor mij”, vertellen Hilde en Beatrijs. “Samen spelen is een leuke manier om met elkaar in contact te komen. Je maakt snel contact met mensen en je begint veel sneller te praten.”

Spelletjes spelen lokt communicatie uit, dat werd al snel duidelijk. De twee voorziene uren vlogen dan ook voorbij, zowel voor de bezoekers als voor ons. Zeker voor herhaling vatbaar!

Ontmoetingscafé Dementie Zwijndrecht
Ontmoetingscafé Dementie Zwijndrecht
Ontmoetingscafé Dementie Zwijndrecht
Ontmoetingscafé Dementie Zwijndrecht

Meer info

Benieuwd naar de werking van de Familiegroep Dementie Zwijndrecht? Ontdek hier meer. 

Alzheimer Liga Vlaanderen heeft ondertussen bijna 70 actieve familiegroepen, verspreid over heel Vlaanderen. Ben je op zoek naar lotgenotencontact? Hier vind je een overzichtje van onze familiegroepen.