armoedeproject Alzheimer Liga Vlaanderen

50.000 euro subsidie voor nieuw project rond dementie en armoede

Datum

Hoe kunnen we personen met dementie en hun mantelzorgers in armoede bereiken? Met het project ‘Armoede en dementie: nood aan gepaste opvang’ wil Alzheimer Liga Vlaanderen aangepaste familiegroepen oprichten voor deze kwetsbare doelgroep. De Koning Boudewijnstichting kent hiervoor een subsidie van bijna 50.000 euro toe.

De kans dat iemand dementie krijgt is 1 op 5. Dat wil zeggen dat er ongeveer 141.000 personen met dementie zijn in Vlaanderen en het Brussels Gewest. Dat is een schatting, want veel personen glippen door de mazen van het net. Zeker personen in armoede. Zij vinden niet altijd hun weg binnen de hulpverleningsmogelijkheden, mede door sociale armoede, digitale uitsluiting,…

Daar wil Alzheimer Liga Vlaanderen iets aan doen met het project ‘Armoede en dementie: nood aan gepaste opvang’. Het doel is gepaste familiegroepen oprichten voor personen met dementie, hun mantelzorgers en familieleden die in armoede leven. Dit in samenwerking met verenigingen waar armen het woord nemen.

Gelijke kansen

Rudy Poedts

"We willen personen in armoede gelijke kansen geven"

Met dit project wil Alzheimer Liga Vlaanderen twee vliegen in één klap slaan. “Dementie heeft een grote impact op een persoon en zijn omgeving, zeker wanneer armoede hiermee gepaard gaat”, vertelt directeur Rudy Poedts. “We willen personen in kansarmoede gelijke kansen geven betreffende informatie en hulpverleningsmogelijkheden rond dementie. Anderzijds stimuleren we met dit project het lotgenotencontact en de solidariteit van personen in armoede. We creëren extra mogelijkheden om met elkaar in contact te komen en dragen hierdoor bij aan de vermindering van sociale armoede.”

 

 

 

Relatie armoede en dementie

Anneleen Groeseneeke

"Mensen in armoede hebben een hoger risico op dementie"

 

Er is wel degelijk een relatie tussen dementie en armoede en net daarom wil Alzheimer Liga hier verder op inzetten. “Uit navraag bij de verenigingen waar armen het woord nemen blijkt dat zij personen met dementie en hun mantelzorgers amper of niet bereiken. Daar willen we verandering in brengen”, vervolgt Anneleen Groeseneeke, stafmedewerker educatie en trekker van het project.

“Mensen in armoede hebben een hoger risico op dementie. Het leven met beperkte middelen, een gebrek aan een sociale omgeving en sociale controle, brengt stress met zich mee wat ook een negatief effect heeft op de mentale gezondheid. Anderzijds lopen mensen met dementie een grotere kans om in armoede te geraken, zeker als ze jonger zijn dan 65 jaar of alleenstaande zijn. Om te beginnen wordt het natuurlijk steeds lastiger om je financiën te regelen en het overzicht te houden. Maar dementie kan ook leiden tot ongeremd financieel gedrag, zoals overmatige uitgaves doen. Bovendien loop je meer risico om slachtoffer te worden van uitbuiting.”

Om dit te realiseren, diende de vzw een projectaanvraag in bij de Koning Boudewijnstichting. Alzheimer Liga Vlaanderen heeft nu een subsidie van 49.685 euro ontvangen om het project verder tot uitvoering te brengen.

Meewerken?

samenwerken

Alzheimer Liga Vlaanderen gaat samenwerken met verenigingen waar armen het woord nemen. De bedoeling is om samen specifieke familiegroepen op te richten. 

Ben jij een vereniging waar armen het woord nemen? Wil je samen met ons de schouders zetten onder dit project?

Neem contact op met Anneleen Groeseneeke voor meer informatie:

anneleen.groeseneeke@alzheimerligavlaanderen.be
GSM: +32(0)471 94 06 27