De kracht van doorzettingsvermogen en passie: een marathon tegen jongdementie

Datum

In de schaduw van jongdementie, waar plannen voor de toekomst vaak onzeker zijn, heeft Geert zijn motivatie gevonden in het vasthouden aan doelen. Als voormalig IT-consultant heeft hij zijn focus verlegd naar iets waar zijn hart nog steeds van oplaait: hardlopen. “Ik wil blijven doen wat ik graag doe. Al is werken niet meer mogelijk, lopen is mijn passie.”

De grote droom van Geert Mathys is om de grootste zes marathons ter wereld te lopen. Berlijn, op 24 september 2023, was nummer drie. “Ik wil graag een doel in het leven hebben. Ook al is het moeilijk om plannen te maken in de toekomst, toch wil ik dit blijven doen. Wij bekijken dag per dag wat wel nog kan. Mijn focus ligt momenteel en vooral op dingen doen die ik graag doe”, vertelt Geert enthousiast.

“Binnenkort start mijn training voor de volgende marathon, want nummer 4 Londen staat op het programma in april 2024. Het realiseren van de laatste twee grote marathons, Tokio en Boston, zal iets moeilijker zijn. Het gaat over een behoorlijk kostenplaatje, maar daarnaast tikt ook de klok. Deze marathons zijn in 2025 en 2026. Bij een persoon met jongdementie weet je niet wat volgend jaar nog wel of niet lukt…”

“Mijn vrouw en plusdochter hebben me de kracht gegeven om door te zetten”

Endorfines en geluk

Geert Mathys

De mentale voorbereiding voor een marathon is voor Geert geen opgave. Het gelukshormoon, endorfine, dat vrijkomt na elke training, geeft hem de kracht om door te gaan. "Ik raak verslaafd aan lopen," zegt hij met een glimlach. Zijn atletiekclub in Alken en het strakke loopschema, aangepast aan zijn fysieke mogelijkheden, bieden niet alleen fysieke training maar ook een gemeenschap die zijn energie voedt.

Marathons zijn niet alleen fysieke uitdagingen, maar brengen ook organisatorische obstakels met zich mee. Voor Geert, met jongdementie, betekent dit een extra laag van complexiteit. “Vanaf een bepaald punt moest ik alleen het terrein opgaan. Mijn vrouw Annick mocht me niet begeleiden tot aan het vertrek. Waar moest ik mijn sportnet afgeven? Waar was mijn startvak? Hoelang nog tot het vertrek? Dat was moeilijk voor mij”, vervolgt Geert.

“Ook na de marathon was het zoeken, want waar sprak ik af met mijn vrouw? Ook hier mocht zij niet op het terrein. En probeer maar eens naar elkaar te bellen als 60.000 mensen dit quasi tegelijk willen doen. Het zou handig zijn moest de organisatie rekening kunnen houden met begeleiders van mensen met jongdementie.”

Steun en charity

Geert Mathys

Ondanks pijnt in zijn heup tijdens de marathon in Berlijn, was Geert vastberaden om zijn doel te bereiken. “Het was afzien. Maar mijn vrouw en plusdochter, die om de 5 of 10 km langs de weg stonden, hebben me de kracht gegeven om door te zetten. Ik haalde de finish. Ik zeg vaak tegen mezelf ‘Kom Geert, je kan dit’. Ik was uitgeput, maar ook super blij en euforisch.”

Met de steun van Alzheimer Liga Vlaanderen en een indrukwekkende inzamelingsactie, heeft Geert niet alleen zijn plek in de marathon verdiend, maar ook geld opgehaald voor Alzheimer Research UK. "Het maakte mijn trainingen vlotter en gaf me een dubbel doel," zegt hij trots. “We klokten eind september af op 6.500 euro. We konden 2.000 euro overmaken aan Alzheimer Research UK, die ons het startticket voor Berlijn bezorgden. De rest zal binnen Alzheimer Liga Vlaanderen goed besteed worden.”

"Blijven doen, blijven bewegen"

Geert

Aan anderen met jongdementie geeft Geert het advies om actief te blijven. "Blijf dingen doen die je graag doet," benadrukt hij. "Bezig blijven is zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat je brein blijft werken. Probeer je dagen in te plannen met dingen die je graag doet. Dankzij de steun van familie en vrienden kan ik me blijven focussen op de positieve zaken.”

Terwijl Geert zijn volgende marathon in Londen plant, blijft hij niet alleen rennen voor zichzelf, maar voor degenen die hoop putten uit zijn verhaal. Want in de wereld van Geert is elke stap niet alleen een overwinning op het asfalt maar ook een triomf over de uitdagingen van jongdementie.

Geert en Annick willen iedereen bedanken voor hun gulle stortingen. Dankzij jullie kan Geert zijn droom waarmaken dus: Dankjewel!