Dementievriendelijk zwemmen in Lille

Datum

Waterpret is niet alleen voorbehouden aan de jonge durfallen. Ook voor mensen met dementie heeft zwemmen een magische aantrekkingskracht. Het ontspant het lichaam, vermindert angst en geeft een boost aan het geestelijk welzijn. En laten we eerlijk zijn, het is gewoon ontzettend leuk! Gemeente Lille, WZC Lindelo, CADO Lille , Het GielsBos en Alzheimer Liga Vlaanderen hebben daarom een spetterend plan bedacht: vanaf oktober bieden ze maandelijkse zwemsessies aan voor mensen met dementie.

 

Schepen van Volksgezondheid Chiel Danckers (Inzet): “In onze gemeente zijn er meer dan 270 mensen die dapper de uitdagingen van dementie trotseren. 9% van alle 65-plussers krijgt te maken met dementie. Samen met belangrijke partners zoals WZC Lindelo proberen we een dementievriendelijk beleid uit te stippelen in onze gemeente. Zo ontwikkelden we al een brochure voor mensen met dementie, bieden we verschillende materialen over dementie aan bij de bib en organiseren we vier keer per jaar een praatcafé dementie. We stippelden ook dementievriendelijke wandelingen uit in Gierle en Lille. Vanaf 12 oktober 2023 komen daar zwemsessies bij voor mensen met dementie en hun naasten.”

 

Kim Claesen, referentiepersoon dementie van WZC Lindelo: “We weten dat sporten soms een uitdaging kan zijn als dementie de motoriek in de war schopt. Maar daarom is zwemmen zo fantastisch! In het water voelen we ons gewichtloos en kunnen we nog steeds bewegen op een comfortabele manier. Zwemmen is leuk, ontspannend en heeft een positieve werking op het geheugen. Daarom is zwemmen voor personen met dementie meer dan zomaar recreatie. Bovendien zorgt het zwemmen in groep met andere lotgenoten en mantelzorgers voor sociaal contact. Zo kunnen ervaringen worden gedeeld. Door de intense één-op-één-begeleiding is er vaak opnieuw contact tussen de persoon met dementie en de mantelzorger, het familielid of de zwembuddy. Vanuit ons woonzorgcentrum zullen er elke zwemsessie een vijftal bewoners en twee begeleiders meegaan.”

 

Eén keer per maand kunnen personen met dementie deelnemen aan een zwemsessie, telkens op donderdag. Elke sessie is er plaats voor 18 deelnemers met dementie, waarbij altijd een ervaren redder aanwezig is. Elke persoon met dementie moet vergezeld worden door een begeleider. Voor wie geen begeleider heeft, wordt een zwembuddy gezocht. De zwemsessies vinden plaats in het belevingsbad Waterlelie van Het GielsBos in Gierle.

 

Gedeputeerde provincie Antwerpen en voorzitter Het GielsBos Kathleen Helsen (cd&v):  “De provincie Antwerpen investeerde in Het GielsBos in topinfrastructuur voor mensen met zorgnoden, bereikbaar en toegankelijk voor de ruime regio. Met resultaat: niet alleen bewoners van Het GielsBos maar ook een 100-tal initiatieven genieten van het recreatieve aanbod op maat van zorgbehoevenden. Het toont dat er nood is aan een aangepast zwembad en aan het brede aanvullende aanbod van Het GielsBos, zoals het inclusief café De Stroom en buitengewoon fietsen. Dankzij samenwerking met alle partners bereiken we meer. We stellen trots vast dat naast het domein De Lilse Bergen in de Kempen, Het GielsBos uitgroeit tot hét recreatieve domein, specifiek voor mensen met een specifieke zorgnood.”
 

Teamleider Open Aanbod Het GielsBos, Jolien Heylen: “We hebben werkelijk alles in huis om mensen met dementie optimaal te laten genieten. Er zijn douchestoelen, douchebrancards, extra brede deuren, een tillift, een beweegbare bodem en een inlooptrap. Wie liever wil relaxen kan

 

ontspannen in de wellness dankzij de warmte van de jacuzzi, de infrarood- en stoomcabine en vier belevingsdouches. We zorgen er ook voor dat er zoveel mogelijk prikkels gedempt worden door het licht te verminderen, rustige muziek af te spelen en eventueel te werken met een projector en beelden. De temperatuur van het zwembad is ook iets warmer dan gemiddeld en de bodem kunnen we in hoogte verstellen. Kortom, het is een veilige en liefdevolle omgeving waar deelnemers zich helemaal thuis kunnen voelen.”

 

Alzheimer Liga Vlaanderen is verheugd over de samenwerking. “Door deze maandelijkse zwemsessies creëren we een waardevolle en inclusieve ruimte waar mensen met dementie en hun naasten zich gesteund en begrepen voelen. Samen zetten we stappen naar een dementievriendelijkere samenleving, waarin de behoeften en mogelijkheden van mensen met dementie volop worden erkend en gewaardeerd”, aldus Laura Weyns.

 

Wie meer info wilt of graag wil inschrijven, kan contact opnemen met Kim Claesen, referentiepersoon dementie WZC Lindelo, via kim.claesen@lindelo.be of 014 88 99 11.