ALV en Proleague

Football Memories: Alzheimer Liga Vlaanderen en Pro League slaan de handen in elkaar

Datum

Alzheimer Liga Vlaanderen en de Pro League slaan de handen in elkaar. Naar aanleiding van 50 jaar Pro League in 2024 gaan beide organisaties aan de slag met herinneringen en verhalen uit ons voetbal.  De Pro League houdt dinsdag zijn maatschappelijk beleidsplan boven de doopvont waarin het de ambitie uitspreekt om nog meer te groeien als maatschappelijke motor. Een van de vijf pilaren van dat plan draait om fysieke en mentale gezondheid. Dit nieuwe partnership past in de zorg voor de meer dan 200.000 personen met dementie in België. 

Voetbalfans weten het als geen ander; de passie voor onze favoriete sport is gebaseerd op herinneringen; momenten die je zelf beleefde en die voor altijd in het geheugen gegrift zijn en verhalen die van generatie op generatie doorverteld worden. Mensen met dementie weten nog zeer goed wat er 10, 20, 30 jaar….geleden in of rond hun club gebeurde en wie de iconen van toen waren, maar zij kunnen zich de titelmatch van een half jaar geleden niet meer voor de geest halen. Dat ophalen van herinneringen, ook reminiscentie genoemd, is een vaak gebruikte werkvorm bij mensen met dementie. Samen herinneringen ophalen is puur genieten, zorgt voor verbinding, het geeft zelfvertrouwen, eigenwaarde en versterkt de identiteit. 

Football Memories

Met die gemeenschappelijke liefde voor herinneringen en verhalen, gaan de Pro League en Alzheimer Liga Vlaanderen samen aan de slag, vertelt Lorin Parys, CEO van de Pro League. "Het opnemen van onze sociale verantwoordelijkheid zit in het DNA van de Pro League en onze clubs die elk jaar honderden lokale sociale projecten opzetten. Volgend jaar bestaat de Pro League 50 jaar. Om dat te vieren lanceren we onze Pro League Hall of Fame. Een eregalerij waaraan we samen met onze fans elk jaar legendarische voetballers uit de Pro League zullen toevoegen. Bij die legendarische ‘Hall of Famers’ horen onvergetelijke voetbalherinneringen. Het zijn die hoogtepunten die we straks samen met Alzheimer Liga Vlaanderen willen verzamelen én tot leven brengen." 

"De komende drie jaren zullen de verhalen uit ons voetbal nog voor een extra dimensie aan verbinding zorgen. Samen met de clubs en Alzheimer Liga Vlaanderen gaan we Football Memories-werkgroepen opzetten", gaat Parys voort. "Dit zijn lotgenotengroepen waarbij personen met dementie aan de slag gaan met verhalen over hun favoriete sport en ploeg, bijvoorbeeld via ontmoetingen tussen oude vedetten en hun supporters van weleer. Dit initiatief bestaat reeds in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar het veel lof krijgt. Samen met Alzheimer Liga Vlaanderen willen we de komende 3 jaar ook bij ons dergelijke Football Memories uitbouwen. We organiseren fijne en warme bijeenkomsten op en met onze clubs en we maken herinneringstassen die ook uitgeleend kunnen worden zodat mensen thuis rustig de in de tassen verzamelde truitjes, foto’s, krantenknipsels en andere memorabilia kunnen bekijken en herbekijken. De onuitputtelijke bron van verhalen die voortkomt uit de liefde voor voetbal wordt zo op een bijzonder mooie manier ingezet.

Jef Pelgrims, voorzitter van Alzheimer Liga Vlaanderen is erg tevreden met het partnerschap met de Pro League. “De samenwerking tussen de Alzheimer Liga en KRC Genk die we vorig seizoen opzetten, toonde meteen de positieve effecten voor personen met dementie. Werken rond herinneringen verhoogt het gevoel van eigenwaarde en het levensgeluk. De slogan “Voetbal een feest!” kreeg de voorbije maanden voor de supporters met dementie substantieel meer inhoud en betekenis. Door de inzet en samenwerking van clubs en medewerkers van de Alzheimer Liga worden personen met dementie opnieuw meer en completer mens. De betekenis en waarde daarvan voor de persoon met dementie en voor de mensen die voor hem of haar zorgen, kan onmogelijk overschat worden. Wat ons betreft scoort de Pro League op vlak van engagement en normen en waarden op Champions League-niveau!

Naast Football Memories zullen Alzheimer Liga Vlaanderen en de Pro League ook samen inzetten op de toegankelijkheid van de stadions. “Steeds meer personen worden getroffen door dementie. Al te vaak leidt dit tot sociale isolatie. Het is dus een zaak van pure levenskwaliteit wanneer personen met dementie kunnen blijven deelnemen aan het openbare leven en hun passies verder mogen beleven. We willen de expertise van Alzheimer Liga Vlaanderen inzetten om van onze stadions dementievriendelijke plaatsen te maken, om zo onze fans met dementie en hun families zo lang mogelijk welkom te heten in onze stadions. Zo zal Alzheimer Liga Vlaanderen een educatief programma aanbieden aan de stewards en horecamensen opdat ze personen met dementie makkelijker, sneller en beter kunnen herkennen en helpen. Toegankelijkheid van onze stadions is één van de doelstellingen uit ons beleidsplan. Ons partnerschap helpt dit waar te maken”, aldus Lorin Parys.