Steven Thoelen

Gelauwerd fotograaf schenkt opbrengst prestigieuze fotoshoot ‘Reminiscentie’ aan Alzheimer Liga Vlaanderen

Datum

Kunstfotograaf Steven Thoelen onthult op 18 mei een kunstfoto met als naam Reminiscentie. Oma’s uit alle hoeken van het land beelden in deze foto het Laatste Avondmaal uit. In totaal werden 2027 levensjaren samengebracht aan één tafel. De grootste versie van Reminiscentie zal de fotograaf diezelfde avond veilen ten voordele van Alzheimer Liga Vlaanderen.

Enkele weken geleden deed Steven Thoelen een opvallende oproep: hij was op zoek naar oma’s op leeftijd voor zijn nieuwe project. Hij wilde een atypische opstelling van Het Laatste Avondmaal maken; zijn eigen interpretatie van het grootste werk. De oproep werd massaal gedeeld, zodat uiteindelijk 22 oma’s deelnamen. Waaronder ook de 99-jarige oma van de fotograaf.

Oude ziel

Steven Thoelen

Afgelopen zaterdag kwam iedereen samen bij Verivino in Sint-Truiden. Behalve de oma’s, figureerden ook een buitenaards wezen, een blinde pianist, een monnik en drie obers op de foto, die als titel Reminiscentie meekreeg. “Volgens de Van Dale betekent ‘reminiscentie’ een gedachte aan iets uit het verleden, of aan iets dat enige overeenkomst vertoont met wat je op een bepaald moment waarneemt. En dat is precies wat je op de foto te zien zal krijgen”, vertelt Thoelen.

“Ik ben misschien een oude ziel, maar ik geloof enorm in de kracht van oude, vintage spullen. Al jaren verzamel ik ogenschijnlijk oude rommel. Ik steek alles in een container en als ik aan een fotoproject begin, dan haal ik uit mijn container wat ik nodig heb, om het om te vormen tot kunst.

Oude verhalen

Steven Thoelen

Ik had het idee om tientallen bomma’s ‘op hun zondags’, in hun sjieke kleren en met hun mooiste juwelen aan, in een scène te zetten. De vintage spullen uit mijn container, zoals bijvoorbeeld een heel oude telefoon of de foto van de ouders van mijn grootmoeder, zal ik als attributen gebruiken. Als ik door mijn spullen ga, dan voel ik de magie. Daar zitten verhalen in, net zoals de oma’s hun eigen verhalen hebben.”

Donderdagavond 18 mei zal Thoelen Reminscentie onthullen bij Burnel’s Boutique in Knokke. Van de foto worden in verschillende afmetingen reproducties gemaakt. De grootste versie van Reminiscentie (1/7) wordt diezelfde avond geveild. De opbrengst gaat naar Alzheimer Liga Vlaanderen.

“Die gedachte aan het verleden is ook waarom ik ervoor gekozen heb om de opbrengst te schenken aan Alzheimer Liga Vlaanderen”, vervolgt Thoelen. “Ik geloof in de vzw en waar ze voor staan, zodat er nog meer onderzoek naar die vreselijke ziekte gedaan kan worden om te voorkomen dat mensen ziek worden en hun herinneringen aan vroeger verloren zouden gaan.”

Steven Thoelen

Internationale prijzen

Steven Thoelen

Steven Thoelen is met dit project niet aan zijn proefstuk toe. Thoelen staat bekend om zijn tableaux vivants waarbij hij tientallen voorwerpen en figuranten gebruikt. De voorbije jaren kreeg Steven Thoelen vooral in het buitenland erkenning. In 2020 won hij in Shanghai de Global Art Award (photography) voor het werk Delusion of a Dreamer. In 2021 mocht hij voor het derde jaar op rij met de prestigieuze award Neutral Density Photography naar huis gaan.

 

Praktisch

De veiling van de grote foto gaat door op donderdag 18 mei vanaf 20 uur bij Burnel’s Boutique, Zoutelaan 37 in Knokke.

Wil je aanwezig zijn bij deze veiling met aansluitend persmoment dan vragen we om organisatorische redenen om je te accrediteren. Dat kan door een mail te sturen naar eric.dupain@debroodplank.be.

 

Foto's copyright: @Diane Pacholski Photography