Graag uw attentie voor mensen met dementie!

Datum
lancering attentie dementie

Alzheimer Liga Vlaanderen en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen lanceerden op zaterdag 1 oktober een nieuwe campagne tijdens het ‘Weekend van de Klant’. Winkeliers en dienstverleners in heel Vlaanderen willen ze beter voorbereiden op en informeren over de omgang met mensen met dementie. Het startschot werd gegeven bij juwelier Clem Vercammen in Heist-op-den-Berg.

Het betreft een gecoördineerde actie door beide organisaties waarbij er aandacht is voor wat bijvoorbeeld kappers, winkeliers en restaurant- of caféhouders maar ook de man of vrouw in de straat kunnen doen om het maatschappelijk leven voor mensen met dementie wat toegankelijker te maken. De kaartjes hebben titels als Naar de kapper? Da’s dapper!Een bezoek aan jouw zaak? Een hele taak!Een horecabezoek? Da’s andere koek! en In onze maatschappij hoort iedereen erbij! Een persoon met dementie of een mantelzorger kan zo’n kaartje afgeven tijdens een buitenshuis bezoek. Er zijn ook affiches voor handelaars die willen aangeven dat ze dementievriendelijk tewerkgaan.

De kaartjes worden nu breed verspreid onder het doelpubliek. Het initiatief kadert in het Europese project Cascade dat inzet op een goede levenskwaliteit van mensen met dementie. Zelfstandigenorganisatie Unizo ondersteunt de actie en gaat er haar lokale achterban over inlichten. Je kan de kaartjes ook zelf op de kop tikken of er een lokale actie mee starten. Ze zijn hier gratis downloadbaar en je kan ze eveneens bestellen via bestellingen@alzheimerligavlaanderen.be

Zowel pakketjes van 20 stuks per doelgroep als een gecombineerd pakket (poster + kaartjes alle doelgroepen) zijn te bestellen. Ook onze familiegroepen en elk regionaal expertisecentrum dementie beschikken over een voorraad.
 

Ben je iemand met dementie, mantelzorger, vrijwilliger, professional of sympathisant en wil je deze kaartjes mee verspreiden in jouw buurt? Dan kan je gebruik maken van een begeleidend briefje voor de kapperde horeca-uitbaterwinkelier en algemeen voor de burger. Alle materialen zijn vrij te gebruiken.

Hartelijk dank alvast om mee bij te dragen aan een dementie-inclusieve samenleving!