Geert Mathys

Help jij Geert mee naar de marathon in Berlijn?

Datum

Geert Mathys was 53 jaar toen hij de diagnose jongdementie kreeg. Het nieuws sloeg in als een bom. In één klap vielen alle toekomstplannen weg. "Maar ik ben niet van plan het hardlopen op te geven. Het geeft me een doel in het leven." In september wil hij meedoen aan de marathon van Berlijn. Hij kan een toegangsticket bekomen via Alzheimer Research UK, indien hij 1200 euro kan inzamelen voor Alzheimer onderzoek. Samen met zijn vrouw Annick is Geert nu hiervoor een inzamelactie gestart. 

Tot 2021 werkte Geert Mathys als IT-consultant CRM. Tot hij plots ineens niet meer voldeed. “Ik begreep het niet. Meer dan twintig jaar deed ik mijn job goed en legde ik een succesvol pad af. Maar dan plots ging de deur dicht. Afgeschreven, einde mooie carrière. Ik had zo mijn best gedaan, maar het lukte niet meer. Ik was er kapot van”, begint Geert zijn verhaal.

 

“Nooit meer werken… dat zijn harde woorden”

 

Corona brak uit en Geert besloot op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. “Ik wilde cursussen volgen om me om te scholen, maar de ene keer was ik overgekwalificeerd, de andere keer geraakte ik niet door de eerste proeven. Ik werd er echt ziek van; mijn lichaam begaf het.” Geert kreeg een erge vorm van zona in zijn aangezicht. Grote blaren en erge zenuwpijnen als gevolg. Zes maanden was Geert ziek thuis.

 

Onbegrip en onzekerheid

Geert Mathys

“Eenmaal beter ging ik terug solliciteren. Ik had er zin in en wilde niet bij de pakken blijven zitten! Opgeven zit niet in mijn aard. Met mijn cv ging dat heel vlot en bij elke sollicitatie kreeg ik onmiddellijk een uitnodiging voor een gesprek. Daar liep het altijd mis. Het lukte niet, ik kon me niet meer goed uitdrukken. Was dit door een gemis aan sociaal contact tijdens de covid-periode? Had ik een burn-out, of een depressie?”

Het leidde tot veel onbegrip en onzekerheid. Ook Annick, zijn vrouw, zag Geert achteruit gaan. Ook mentaal. Uiteindelijk verwees de huisarts Geert door naar een neuroloog. Na verschillende testen kwam de diagnose: jongdementie, type de ziekte van Alzheimer.

“Alle vragen werden plotsklaps beantwoord. Het was een zware diagnose, maar alles wat voorafgaand met mij was gebeurd, kreeg plots een heel andere betekenis. Het lag niet aan mij, maar aan de ziekte. Een ziekte die al jaren sluimerend aanwezig was, nog voor mijn ontslag.”

Bij Geert is vooral zijn taalcentrum geraakt. “Ik heb moeite met ruimte en tijd, mijn kortetermijngeheugen gaat achteruit. Bovenop de diagnose van jongdementie, vertelde de neuroloog dat ik nooit meer kan gaan werken als IT-consultant. Nooit meer werken… dat zijn harde woorden. Want plots val je op een inkomen dat minder dan 1/3de van voordien is.”

The big Six

Geert Mathys

Fysiek gaat het nog goed met Geert. Geert is een fervent marathonloper. Dat geeft zin aan zijn leven. “Als kind deed ik atletiek. Samen met mijn vrouw ben ik begonnen met Start to Run, zo’n tien jaar geleden. Dat ging altijd beter en beter bij mij tot ik dacht: ik ga een marathon lopen! Mijn eerste marathon was in Rotterdam in 2018. Nadien dacht ik: ‘dat nooit meer!’ maar al snel begon het weer te kriebelen!”

Geert liep ondertussen, na Rotterdam, al marathons in Parijs, New York, Chicago, Valencia en Eindhoven. Nu is hij volop aan het oefenen voor de marathon van Berlijn, in september 2023. “De trainingen doet hij nog steeds alleen, volgens een vastgelegd schema. Het lukt nog, maar de tijd dringt natuurlijk. Hoelang kan hij dit nog doen? Hoelang lukt het nog en wil het mentale het fysieke aansturen?”, vervolgt zijn vrouw Annick.

 


“Het is mijn grote droom om de zes grootste marathons uit te lopen”

 

De marathon van Berlijn staat op het dromenlijstje, omdat dit één van de zes grootste marathons is. ‘The big six’, zoals ze genoemd worden. “Het is zijn droom om ze alle zes uit te lopen. Voor deze marathon moet je geloot worden. Het zijn zeer gegeerde plaatsen en grote organisaties en groepen gaan voor. Geert slaagde erin een startnummer te bekomen via Alzheimer Liga UK. Hij moest wel de belofte doen om 1.000 pond, zo’n 1.200 euro, in te zamelen”, aldus Annick.

Help jij mee?

Geert Mathys

Geert en Annick zijn een inzamelactie begonnen om minstens 1.200 euro te verzamelen.

Wil jij Geert mee aan de start van de marathon van Berlijn krijgen?

Dat kan!

Je kan via ons betalingsplatform een storting doen om mee te helpen Geert zijn droom te verwezenlijken. Dat kan door te klikken op deze link of op onderstaande foto. 

Je kan een vast bedrag kiezen, of zelf een bedrag ingeven. Duid zeker aan dat de storting bestemd is voor Geert Mathys. Wij zorgen vervolgens voor een correcte doorstorting. 

Bedankt alvast! 

Funder