Hopmuseum

Hop plukken voor mensen met dementie: “Roept herinneringen en emoties op”

Datum

Vanaf het komende plukseizoen organiseert het Hopmuseum aangepaste rondleidingen voor mensen met dementie en hun naasten. Het museum en Alzheimer Liga Vlaanderen ondertekenden daarvoor een samenwerkingsakkoord.

Van eind augustus tot begin oktober verwelkomt het Hopmuseum bezoekers met dementie in kleine groepjes. Ze krijgen een persoonlijk onthaal en een rustige rondleiding, voorzien van alle comfort. Op de eerste verdieping van het museum kunnen zij zelf de hop ontdekken door te voelen en te plukken.

Zintuiglijke aanpak

Hopmuseum

“Het is juist deze zintuiglijke aanpak die maakt dat de rondleiding een aanrader zal zijn voor mensen met dementie”, vertelt Caroline Bequoye van het Hopmuseum. “Ze krijgen plukhandschoenen en een plekhoed. Elke deelnemer krijgt ook een stukje rank, zodat ze de hop zelf kunnen ervaren. Het is daarom dat we deze specifieke rondleidingen enkel maar kunnen aanbieden tijdens het plukseizoen, want we werken met verse hop.”

Hop, het groene goud

Klaas Verbeke, schepen van Toerisme van Poperinge, hoopt om met dit initiatief mee te helpen om dementie uit de taboesfeer te halen. “Hop, ons groene goud, is een uitstekend product om daar sensorisch mee om te gaan: je kan eraan voelen, ruiken, ervan proeven. Hop plukken roept vaak herkenning, een herinnering of een emotie op. Het kan enorm prikkelen en dat heeft zeker een meerwaarde voor mensen met dementie.”

Baanbrekend

Hopmuseum

Zowel voor Poperinge als voor Alzheimer Liga Vlaanderen is de samenwerking een primeur. “Dit is baanbrekend”, zegt Jef Pelgrims, voorzitter van Alzheimer Liga Vlaanderen. “Het is belangrijk dat we initiatieven nemen waar mensen met dementie herinneringen kunnen ophalen én ook nieuwe herinneringen kunnen maken. Deze samenwerking past in het opzet van onze Liga om mensen met dementie in de samenleving te houden, op alle mogelijke manieren.”

Inclusie, dat is ook iets waar Poperinge als dementievriendelijke stad achter staat. “Er zijn verschillende tinten van dementie. Mensen die de diagnose krijgen, moeten een heel lange weg afleggen en ze willen die weg zo normaal mogelijk afleggen. Dat proberen we met onze werkgroep Dementievriendelijk Poperinge duidelijk te maken”, beaamt Bryan Vanderhaeghe, schepen Sociale Zaken.

Praktisch

De gidsen, die een opleiding kregen vanuit Alzheimer Liga Vlaanderen, beperken hun rondleidingen tot maximum een uur en passen zich volledig aan hun publiek aan. Humor is nooit veraf, want het hopverhaal kent heel wat leuke anekdotes. Een bezoek eindigt met het hoppelied en een lekker biertje.

Personen met dementie en hun mantelzorgers bezoeken het Hopmuseum aan voordeeltarief. Reserveren kan via hopmuseum@poperinge.be of 057 34 66 77.