Alzheimer Liga en OHL

Inclusief sporten: laat dementie niet buitenspel staan!

Datum

De kracht van samen sporten én supporteren

Sportbeleving KRC Genk

Sport heeft de gave om mensen te verenigen, ongeacht hun leeftijd, afkomst, of hun vaardigheden. Voor mensen met dementie betekent sport het doorbreken van isolatie, het creëren van een gevoel van betekenis en het versterken van zelfwaarde. Niet alleen actief deelnemen aan sport verbindt mensen, maar ook het samen supporteren. Samen achter een ploeg staan, creëert een band.

Daarom werken we met volle kracht aan diverse initiatieven om mensen met dementie te helpen deel te nemen aan of te genieten van sportactiviteiten. Op die manier kunnen zij samen met anderen genieten van beweging, sociaal contact en een voltreffer aan betekenis en voldoening ervaren. Met trots bundelen we dan ook de krachten met partners die onze visie met open armen ontvangen en actief bijdragen aan het toegankelijk maken van sport voor mensen met dementie.

Dementievriendelijk voetballen: samenwerking Pro League

Samenwerking Pro League

Onze meest recente sprong in het diepe is de samenwerking met de Pro League. Samen organiseren we football-memories: terugkerende bijeenkomsten in voetbalstadia waar mensen met dementie en hun mantelzorgers samenkomen en herinneringen ophalen aan de hand van oude voetbalfoto’s, spelers, video’s, shirts, ballen,…We hebben ook herinneringstassen in de aanbieding die uitgeleend kunnen worden, zodat mensen thuis de overwinning opnieuw kunnen beleven door truitjes, foto's, krantenknipsels en andere memorabilia te bekijken.

Daarnaast werken we ook aan dementievriendelijke stadions.

KRC Genk

Een van onze eerste avonturen is met voetbalclub KRC Genk. Ze hebben niet alleen de vlag van jongdementie gehesen, maar ook een café geopend waar mensen met jongdementie en hun mantelzorgers terecht kunnen voor recreatieve en educatieve activiteiten. Bovendien stellen ze voetbaltickets beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat mensen met dementie niet alleen een corner nemen op voetbalplezier, maar ook deel uitmaken van de fan community.

Dementievriendelijk zwemmen

dementievriendelijk zwemmen

Gemeente Lille, WZC Lindelo, CADO Lille, Het GielsBos en Alzheimer Liga Vlaanderen hebben de kracht van water omarmd. Ze bieden maandelijkse zwemsessies aan voor mensen met dementie. Zwemmen is niet alleen een duik in ontspanning, maar ook een duik in vermindering van angst en een opwaardering van het geestelijke welzijn. En eerlijk is eerlijk, het is gewoon een bommetje van plezier!

Elke tweede donderdag van de maand wordt er vanaf nu dementievriendelijk gezwommen in het belevingsbad van het GielsBos. 

Circuit Zolder

Dementievriendelijk racen

Samenwerking Bert Longin

Alzheimer Liga Vlaanderen, de Belgische autoracer Bert Longin en Circuit Zolder zijn samen de baan op gegaan om de droom van sportbeleving toegankelijk te maken voor mensen met dementie. Deze activiteiten zijn niet alleen een rondje ontspanning en plezier, maar ook een boost voor de lichamelijke gezondheid, een pitstop voor cognitieve functies en een voorsprong in sociale interactie. Het opent de deur naar nieuwe kansen en ervaringen.

Zichtbaarheid in sportclubs

Ledboarding ALV

Naast deze hechte samenwerkingen, zien we met grote dankbaarheid hoe sportclubs in heel België de bal meespelen. Verschillende sportclubs, waaronder de Leuven Bears,OHL Leuven hebben vrijwillig hun ledboarding ter beschikking gesteld. Winge Golf & Country Club heeft ons visibiliteit gegeven in hun inkomhal.

Dit alles om onze missie te ondersteunen en onze organisatie extra zichtbaarheid te geven.

Een stadion vol kansen

KRC Genk

Door het lanceren van deze initiatieven voor dementievriendelijk sporten, trappen we af richting een inclusieve samenleving waarin personen met dementie kunnen blijven scoren in beweging, sociaal contact en een sterk gevoel van samenhorigheid. Het creëren van dementievriendelijke sportomgevingen opent een nieuw hoofdstuk vol mogelijkheden en ervaringen voor mensen met dementie en draagt bij aan hun kwaliteit van leven.

Bij Alzheimer Liga Vlaanderen staan we aan de zijlijn om sportverenigingen te ondersteunen met gouden tips en trucs voor het organiseren van dementievriendelijke activiteiten. Samen kunnen we het spel winnen waarin sport toegankelijk wordt voor iedereen, ongeacht hun leeftijd of cognitieve vermogens. Het is tijd om te laten zien dat dementie niet buitenspel zet, maar juist een volwaardige speler is in het team van het leven. Samen maken we van inclusief bewegen een ware kampioen!

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over onze dementievriendelijke sportinitiatieven? 

Wil jij als sportvereniging ook zelf je steentje bijdragen en je club/sportomgeving dementievriendelijk maken?

Neem dan contact op met onze stafmedewerkers Anneleen en Els. Zij nemen je met heel veel plezier mee op weg!

Contact: