Koerier Souvenir

Koerier Souvenir brengt inspiratie en begrip voor personen met dementie

Datum

Grijp je oordopjes en maak je klaar voor een onvergetelijke luisterervaring! Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en Demiclowns vzw slaan de handen in elkaar met House of Media- voor de bijzondere podcastserie Koerier Souvenir.

Deze unieke podcast neemt je mee op een emotionele rollercoaster, terwijl voorwerpen van mensen met dementie worden vervoerd naar een nieuwe bestemming. Ondertussen worden er hilarische en inspirerende verhalen onthuld.

In deze podcast gaan we niet gewoon praten over dementie, we laten je het gewoon ervaren! We hebben zes afleveringen vol met schatten voor jou in petto – een ouderwetse radio, een schattig hummeltje, een onverwoestbare thermos, een klassieke vulpen, een stoer zakmes en een keukenshort waar je vingers bij kan aflikken.

Deze alledaagse spullen nemen je mee in de wereld van hun eigenaars en hun gevecht tegen dementie.

Een warme dosis begrip

Koerier Souvenir

Het beste deel: elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal. Deze alledaagse spullen nemen je mee in de wereld van hun eigenaars en hun gevecht tegen dementie. Het is als een roadtrip met een radio die moppen tapt, een hummeltje dat je aan het giechelen maakt, een thermos die je warm houdt, een vulpen die je bij de les houdt, een zakmes dat je beschermt en een keukenshort die je de beste recepten influistert.

Maar laten we eerlijk zijn, we zijn niet alleen maar uit op het plezier. Met de podcast willen we de Vlamingen ook een warme dosis begrip bijbrengen. “We willen dat mensen de wereld van personen met dementie beter leren begrijpen. Aan de hand van deze ludieke podcast leren we hen hoe te ondersteunen. We geven praktische tips and tricks, verpakt in hilarische anekdotes, zodat je met een glimlach de uitdagingen van dementie tegemoet kunt treden”, zegt Krisje Tordoir.

Koerier Souvenir

Praktisch

De podcast is een samenwerking tussen Alzheimer Liga Vlaanderen vzw, een toonaangevende organisatie in het ondersteunen van personen met dementie en hun mantelzorgers, en Demiclowns vzw, bekend om hun speelse en empathische benadering van personen met dementie. De productie van Koerier Souvenir is in handen van House of Media, een productiebedrijf dat zich richt op het creëren van hoogwaardige audiocontent.

De cast is om van te smullen! Kim Muylaert, Sébastien Dewaele, Bert Cosemans, Ann Tuts, Dirk Van Dijck, Sofie Van Moll en Joke Emmers brengen met hun stemmen de verhalen tot leven.

Dus waar wacht je nog op? Zet je schrap voor een audio-avontuur dat je hart doet lachen en je geest verruimt. De podcast is vanaf 23 juni beschikbaar op Spotify en via het YouTube kanaal van Alzheimer Liga Vlaanderen.

Koerier Souvenir: teaser

Met Koerier Souvenir wordt je meegesleurd op een waanzinnige achtbaan terwijl we voorwerpen van mensen met dementie naar nieuwe avonturen sturen. En raad eens? We onthullen hilarische en inspirerende verhalen onderweg! Deze podcast gaat niet zomaar over dementie, nee, we laten het je gewoon zelf beleven! We hebben zes afleveringen boordevol schatten voor jou in petto. De trailer lossen we nu al, de reeks start vanaf 3 juli.

Aflevering 1: Radio

Vicky brengt Radio (stem van Bert Cosemans) naar de kringloopwinkel. Radio was ooit het geliefde bezit van Geertrui, een 89-jarige voormalige lerares. Radio vertelt over zijn zoektocht om met haar op één golflengte te komen.

Advies:

Personen met dementie die hun taal verliezen vragen een andere manier van communiceren. Durf de gekende wegen van communiceren loslaten. Luister naar de taal die persoon met dementie spreekt en durf hun taal te spreken. De Radio van Geertrui stemt af op Geertrui. Wat heeft ze nodig, gaat in op wat er schuilt achter haar onbegrijpelijke vragen en klachten. Radio tuned in op haar frequentie, zoekt naar één golflengte en maakt zo contact.

Aflevering 2: Hummeltje

Vicky voert het porseleinen beeldje Ulrike (ingesproken door Sofie Van Moll) naar Antoon in zijn serviceflat. Iedereen kent Antoon als de grapjas van dienst die af en toe kan doordrammen. Als Ulrike naar Antoon kijkt ziet ze dit, maar zoveel meer. Ze ziet wat Antoon wél nog kan, kijkt verder dan zijn boosheid. Ze ziet wat Antoon voor wie hij is, verder dan zijn moppentapper masker en agressie.

Advies:

Durf jij ook verder kijken?

Aflevering 3: Thermos

Vicky voert Thermos (stem van Sebastien Dewaele) naar Theodoor in het woonzorgcentrum. Theodoor was een harde werker. Altijd doordoen, nooit klagen. In de pauzes van het werk deelde hij koffie uit aan de collega’s. Woorden had Theodoor weinig, koffie uitdelen uit z’n thermos kon hij als de beste. Zijn koffie bracht iedereen samen, verhalen werden gedeeld bij een gezellige tas koffie.

Advies:

Als woorden wegvallen, als communicatie niet vlot loopt durf dan ook gewoon even zijn. Je hoeft niet steeds van alles te doen, even samen zijn kan zoveel doen.

Aflevering 4: Vulpen

Vicky voert Vulpen (stem van Dirk Van Dijck) naar Albert en Felicia Charlier in het woonzorgcentrum. Hij heeft een belangrijke rol voor het koppel: hen herinneren aan/bevestigen in hun identiteit als arts en assistent van het dorp.

Advies:

Mensen met dementie verliezen een stuk van hun identiteit. Het is aan de omgeving rondom hen om hen te herinneren hieraan, door hen dingen te laten doen en ervaren die gelinkt zijn aan wie ze zijn, wat voor hen belangrijk was in het verleden. Laat hen de dingen doen die hen terug identiteit doen ervaren.

Aflevering 5: Zakmes

Vicky voert zakmes Zara (stem van Joke Emmers) naar Achille in het woonzorgcentrum. Zara is Achilles vaste mede-avonturier. Leider Achille geniet ervan om door haar gevolgd te worden. Nu Achille haar verloren heeft, krijgt Zara een identiteitscrisis.

Advies:

Durf jezelf de vraag stellen: wie kan ik zijn voor de persoon met dementie zodat zij nog meer zichzelf kunnen zijn? Geef de persoon met dementie het zeggenschap en durf hen te volgen.

Aflevering 6: Keukenshort

Vicky brengt keukenschort Babs (vertolkt door Ann Tuts) naar Johanna. Johanna verblijft sinds kort bij haar dochter waar ze alles gezellig vindt. Babs denkt daar anders over en wil het vuur bij Johanna terug gaan aanwakkeren.

Advies:

Eens keukenschort bij Johanna is aangekomen hoopt ze dat Johanna terug die kokkin wordt. Niet letterlijk, maar wél het gevoel krijgt er te kunnen zijn voor anderen, te kunnen zorgen voor… van waarde te zijn! Durf jij de persoon met dementie even voor jou te laten zorgen? Durf jij de rollen voor even om te keren?