foto Bex Germys

Samen bouwen aan een slagkrachtig dementiebeleid: Memorandum 2024

Datum

Ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is geen loze verkiezingsslogan, het is bittere noodzaak. Wij zijn vastbesloten om samen met beleidsmakers deze complexe materie aan te pakken en een dementie-inclusieve samenleving te bevorderen.

Datagedreven beleid

Een dynamisch datagedreven beleid is de eerste stap. Het verzamelen van jaarlijkse gegevens over de prevalentie van dementie en de behoeften van de betrokkenen is cruciaal. Dit stelt ons in staat om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen en ons beleid aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Erkenning van mantelzorgers

Mantelzorgers spelen een onmisbare rol in de zorg voor mensen met dementie. We moeten hun ervaringen erkennen en structurele ondersteuning bieden. Daarnaast is het essentieel om de kwaliteit van zorg te verbeteren door investeringen in opleidingen en persoonsgerichte zorg.

Vroege diagnose en begeleiding

Een vroege diagnose van dementie is van onschatbare waarde. We pleiten voor duidelijke communicatie en een informatieve 'roze doos'-achtige benadering om mensen met dementie en hun mantelzorgers te begeleiden vanaf het begin van de reis. Daarnaast moeten ervaringsgerichte begeleiding en luister- en infolijnen worden aangemoedigd.

Langer thuis blijven wonen

Langer thuis blijven wonen met dementie is een wens van velen. Dit vereist echter toegankelijke en begrijpelijke zorg. We stellen voor om een casemanagementmodel te implementeren en duurzame ondersteuning voor mantelzorgers te waarborgen. Psychosociale impact moet bij de diagnose aandacht krijgen.

Memorandum ALV

Financiële ondersteuning

Financiële ondersteuning voor mantelzorgers is essentieel. Het moet duidelijk gecommuniceerd worden welke steunmaatregelen beschikbaar zijn en er moet worden geïnvesteerd in administratieve ondersteuning voor mantelzorgers. Monitoring van hun financiële behoeften is van belang.

Behoud van rechten en keuzes

Het behoud van rechten en keuzes gedurende het zorgproces is cruciaal. Vroegtijdige zorgplanning, juridische duidelijkheid, en inspraak van mensen met dementie bij beslissingen over hun zorg zijn noodzakelijk.

Specifieke aandacht voor jongdementie

Jongdementie verdient specifieke aandacht, met toegang tot aangepaste zorgvoorzieningen en ondersteuning om werk te behouden voor degenen die nog werken.

Sensibilisering en bewustwording

Sensibilisering en bewustwording moeten gebaseerd zijn op ervaringsdeskundigheid. Lotgenotencontact en een waardevol vrijetijdsaanbod bevorderen het welzijn van mensen met dementie.

Dementie-inclusiviteit

Dementie-inclusieve steden en gemeenten moeten worden gestimuleerd door de Vlaamse overheid. Lokale gemeenschappen moeten betrokken worden bij het vormgeven van dementievriendelijke omgevingen.

Lees het memorandum hier

Memorandum ALV