Nevel en mist

Tentoonstelling ‘Nevel en mist’ brengt dementie in beeld

Datum

Nog tot eind juni loopt in ArtA’A  in Aalter de bijzondere tentoonstelling ‘Nevel een mist’: een ode van Kristin Leys aan haar vader Herman, die de ziekte van Alzheimer had en tien jaar geleden stierf. Als dichter schreef hij over het leven met dementie. Nu probeert zijn dochter de gevoelens die hierin schuilen te vertalen in schilderijen.

“Eind jaren ’90 ervaart mijn vader bizarre gewaarwordingen in zijn denken, observeren en voelen. Wat bleek? Hij had beginnende maar progressieve dementie door de ziekte van Alzheimer”, vertelt Kristin.

“Als dichter probeerde mijn vader, wat hem overvalt, te verklanken in een aantal korte, zeer toegankelijke gedichten. Een aantal hiervan zijn reeds gepubliceerd in zijn laatste dichtbundel ‘Eeuwig Misschien’ (2004).”

Herman Leys

Kristin selecteerde zes gedichten en probeerde de gevoelens die erin schuilen beeldend te vertalen in zes schilderijen. Deze combinatie van gedichten en schilderijen doopte ze tot het project ‘Nevel en mist’. Voor haar is dit de start van een groots project.

“Alles maakt deel uit van een tentoonstelling in ArtA’A in Aalter, tot eind juni. Het is de bedoeling dat ‘Nevel en mist’ daarna op reis gaat naar woonzorgcentra, dagcentra en allerlei dementievriendelijke organisaties. In die zin is ‘Nevel en mist’ niet alleen een artistiek, maar ook een sociaal project. Ik hoop op die manier een hulp en steun te kunnen betekenen voor alle mensen die met dementie geconfronteerd worden, hetzij als patiënt, familie of mantelzorger.

Nevel en mist

Info

Kristin Leys

Hebt u als zorginstantie interesse in de tentoonstelling? Neem dan contact op met Kristin Leys: en kristin.leys@telenet.be

Meer info: cultuur.toerisme@aalter.be