inloophuis dementie Antwerpen

Van isolement naar inspiratie: nieuw Inloophuis Dementie Antwerpen opent de deuren

Datum

Vandaag markeert een mijlpaal in de ondersteuning van mensen met dementie en hun families, met de feestelijke opening van het Inloophuis Dementie in het dagcentrum van WZC Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen. Dit initiatief biedt een warme omgeving waar mensen met (een vermoeden van) dementie welkom zijn voor informatie en lotgenotencontact. Het Inloophuis Dementie streeft ernaar niet alleen praktische hulp te bieden, maar ook hoop te geven en sociaal isolement te voorkomen.

“In Antwerpen ontstond onder hulpverleners een dringende behoefte om mensen die te maken hebben met dementie te informeren en te ondersteunen. De bestaande hulpverlening werd vaak als complex of ontoegankelijk ervaren, waardoor mensen met vragen achterbleven en hulp pas laat werd gezocht”, vertelt Caroline Giraud, algemeen directeur van WZC Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen.

Een symbool van verbondenheid

Het Inloophuis Dementie is veel meer dan zomaar een fysieke ruimte. Het is een symbool van verbinding en begrip voor degenen die met dementie worden geconfronteerd. “We zijn vastbesloten om iedereen die binnenkomt te omarmen met steun, informatie en een luisterend oor. We willen een vangnet zijn voor wie te maken krijgt met dementie”, zegt Sara Paelinck van Alzheimer Liga Vlaanderen.

Lichtpuntjes in een zwaar zorgtraject

De behoeften van de bezoekers staan centraal. Lucrece Vercauteren, mantelzorger van haar man Daniel, deelt haar ervaring: “Dit inloophuis is een verlichting voor ons en een heel fijne afwisseling in het zware zorgtraject waar we continu instaan. Dit kan met een heerlijk kopje koffie waarbij een team van professionals en vrijwilligers klaarstaat bij wie we ons hart kunnen luchten. We vinden hier informatie of iemand met wie we even kunnen praten, en dat zonder afspraak. Het zijn kleine lichtpuntjes. Eigenlijk zou er in elke stad of gemeente een inloophuis moeten zijn.”

Steun en informatie

Het inloophuis is niet alleen een laagdrempelige plek voor mensen om zich vertrouwd te maken met beschikbare middelen, maar ook een eerste stap voor hen voordat ze naar een geheugenkliniek gaan. Anouck De Bruijn van Expertisecentrum Dementie Orion i.s.m PGN voegt toe: “We willen met het inloophuis barrières doorbreken die mensen kunnen ervaren wanneer ze worden geconfronteerd met een diagnose dementie. Ons doel is om een vertrouwde omgeving te creëren waar mensen hun zorgen kunnen delen, kennis kunnen vergaren en bovenal hoop kunnen vinden.”

Samen sterk

Het Inloophuis Dementie is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Liga Vlaanderen, het Expertisecentrum dementie Orion i.s.m. PGN, Amate en GZA Zorg & Wonen, eerstelijnszone Antwerpen Centrum, GZA Ziekenhuizen, Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen vzw, ZNA, Zorgbedrijf Antwerpen en stad Antwerpen.

Samen bundelen zij de krachten om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie naar nieuwe hoogten te tillen en een positieve impact te hebben op de levens van velen.

 

Voor meer informatie over het Inloophuis Dementie en de aangeboden diensten, kan u terecht op de pagina Inloophuizen