medicijn Lecanemab

VS keuren behandeling tegen ziekte van Alzheimer goed

Datum

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft groen licht gegeven voor een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. Verschillende onderzoeken toonden aan dat het middel Lecanemab de ziekte in een vroeg stadium kan vertragen. Experten reageren echter sceptisch.

Lecanemab is ontwikkeld door de farmabedrijven Eisai en Biogen en het kreeg versnelde goedkeuring door de FDA. De ontwikkeling van het medicijn, dat onder de merknaam Legembi verkocht zal worden, is een heel belangrijke stap in het alzheimeronderzoek.

Voor het eerst is aangetoond dat een medicijn echt kan ingrijpen op het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer. Lecanemab zou dat doen, zo blijkt uit diverse proeven, door in te werken op de amyloid-eiwitten. Deze eiwitten liggen aan de basis van de meest voorkomende vorm van dementie. Hierdoor zou het medicijn de opmars van de ziekte vertragen.

Het geneesmiddel vertraagt over een periode van 18 maanden de cognitieve achteruitgang met 27 procent, zo is gebleken uit proeven. Goed nieuws dus, zou je denken. Maar zo rooskleurig is het niet. Het gaat om een zeer omstreden geneesmiddel, want het onderzoek toonde ook aan dat het geneesmiddel flink wat bijwerkingen kan veroorzaken. Het gaat dan om lichte bijwerkingen zoals koortsachtige verschijnselen en hoofdpijn, maar ook zwellingen in de hersenen en bloedingen.

 Daarnaast is het middel ook niet voor iedereen geschikt.

Voor de toelating van Lecanemab in België moet het eerst goedgekeurd worden door de Europese Medicijnautoriteit (EMA). Naar verwachting zal producent Eisay deze aanvraag in het voorjaar van 2023 indienen. Pas na beoordelingen van de Europe Medicijnautoriteit kan het middel eventueel in België op de markt. Dat is een proces dat gemiddeld anderhalf jaar in beslag neemt. Alzheimer Liga Vlaanderen verwacht Lecanemab niet voor 2025 op de Belgische markt.