Symptomen van depressie voorspellen dementie

Onderzoekers UAntwerpen volgden vier jaar lang groep ouderen met milde cognitieve problemen

“Symptomen van depressie voorspellen dementie”

Wie op oudere leeftijd een combinatie ontwikkelt van milde cognitieve problemen en depressieve symptomen, blijkt meer kans te hebben op de ontwikkeling van een alzheimer dementie dan leeftijdsgenoten met een milde cognitieve stoornis zonder symptomen van depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen, waar wetenschappers jarenlang een grote groep ouderen met milde cognitieve stoornissen opvolgden. Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift Journal of Alzheimer’s Disease.

Dr. Stefan Van der Mussele, verbonden aan het Instituut Born-Bunge van de Universiteit Antwerpen, onderzoekt onder begeleiding van de promotoren prof. dr. Sebastiaan Engelborghs en prof. dr. Peter Paul De Deyn de gedragsmatige en psychologische symptomen in ouderen met cognitieve achteruitgang. In het kader van zijn doctoraatsonderzoek voerde hij al enkele jaren een studie uit bij een groep van 235 mensen ouder dan 55 jaar met milde cognitieve problemen.

“Vier jaar lang volgde ik die groep.”, legt Van der Mussele uit. “Uit het onderzoek blijkt dat oudere mensen met milde cognitieve tekorten die depressieve symptomen vertonen, een verhoogde kans hebben op een alzheimer dementie. Het krijgen van een depressie op latere leeftijd is een belasting voor alle betrokkenen, maar bovendien is het dus ook niet onschuldig want voorspellend voor een dementie.”

Van de gevolgde personen ontwikkelde 69% een vorm van dementie. Bij de meerderheid van de patiënten gaat het om een dementie ten gevolge van de ziekte van Alzheimer. Van der Mussele: “Of depressie echt het risico op het krijgen van een alzheimer dementie vergroot, dan wel of depressieve symptomen een eerste uiting zijn van de zich ontwikkelende ziekte is een onbeantwoorde vraag. Vervolgonderzoek zal deze vraag moeten proberen te beantwoorden.”

Het artikel over het onderzoek wordt gepubliceerd op de site van het Journal of Alzheimer’s Diseaseen verschijnt later ook in de gedrukte versie van het tijdschrift. De resultaten worden op dinsdag 15 juli voorgesteld op het Wereld Alzheimercongres (Alzheimer’s Association International Conference, AAIC) in Kopenhagen.

Meer weten?

Prof. dr. Sebastiaan Engelborghs (UAntwerpen):sebastiaan.engelborghs@uantwerpen.be en +32 479 68 62 17.

Het volledige artikel vindt u hier: http://iospress.metapress.com/content/g7g42815225w4156/

Instituut Born-Bunge (Universiteit Antwerpen)

Het referentiecentrum voor biologische merkers van dementie (BIODEM) werd in 2004 opgericht. BIODEM heeft bijgedragen aan de klinische validatie en harmonisatie van de bestaande biomarkers voor de ziekte van Alzheimer. De analyse van deze biomarkers wordt nu reeds als dienstverlening aangeboden aan verwijzende artsen uit binnen- en buitenland. BIODEM investeert in de ontwikkeling, validatie en harmonisatie van nieuwe markers voor een verbeterde dementiediagnostiek. Naast het bestuderen van biochemische en beeldvormende markers, wordt ook onderzoek gevoerd naar gedragsmatige en psychologische veranderingen en neuropsychlogische tekorten die het ontwikkelen van dementie kunnen voorspellen. Prof. dr. Sebastiaan Engelborghs is directeur van BIODEM. Dr. Stefan van der Mussele is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan deze onderzoeksgroep.