De Alzheimer Code

Datum

In september-oktober 2015 loopt in Vlaanderen en Brussel het kunstenaarsproject ‘De Alzheimer Code’. Het is een sociaal-artistiek initiatief: artistiek van opzet en idee, sociaal van inhoud.

De Alzheimer Code 

september – oktober 2015

Artforum   ‖  Canvas  ‖  deSingel  ‖  M - Museum Leuven ‖  M HKA  ‖ Muntpunt   Museum Dr. Guislain

expo’s ‖  podium ‖  reflectie  ‖  workshops ‖  film

Steeds meer mensen krijgen met Alzheimer of een andere vorm van dementie te maken. Op dit ogenblik telt Vlaanderen 116.000 mensen met dementie. Tegen 2050 zal dit aantal aangroeien tot ruim 200.000. Het is met andere woorden broodnodig dat dementie volop aandacht krijgt. Beeldende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en theatermensen spreken er zich alvast meer en meer over uit.

In september-oktober 2015 loopt in Vlaanderen en Brussel het kunstenaarsproject ‘De Alzheimer Code’. Het is een sociaal-artistiek initiatief: artistiek van opzet en idee, sociaal van inhoud.

‘De Alzheimer Code’ is een titel die lijkt te suggereren dat er een pasklare sleutel, een paswoord of een aantal bruikbare richtlijnen bestaat om toegang te krijgen tot de wereld van  dementie. Dat is natuurlijk (nog) niet zo. ‘De Alzheimer Code’ wil de nieuwsgierigheid wekken en vooral meer aandacht vragen voor wat de aandoening van de eeuw lijkt te worden. De boodschap is duidelijk: mensen met dementie tellen mee!

‘De Alzheimer Code’ is een sensibiliserend project. Het beoogt een genuanceerde beeldvorming en onderschrijft de campagne “Vergeet dementie, onthou mens”.

De periode is niet lukraak gekozen. Op 19 september 2015 wordt de 30ste verjaardag gevierd van de Alzheimer Liga en de jaarlijkse Werelddag Dementie wordt wereldwijd gevierd op 21 september.

‘De Alzheimer Code’ biedt een uitgebreid programma aan:

Ouverture

Op 18 september gaat ‘De Alzheimer Code’ feestelijk van start in deSingel (Antwerpen). Het wordt een warme avond waarin vele stemmen klinken: Bernard Dewulf, Dirk De Wachter, Warre Borgmans en Dimitri Leue, het pianistenduo Jan Michiels en Inge Spinette e.a.  

Ook wordt een hommage gebracht aan al diegenen die de mensen met dementie bijstaan en begeleiden: mantelzorgers én professionelen uit de zorgsector. 

Tentoonstellingen

Het M HKA (Antwerpen) toont van Bie Michels ondermeer een installatie die gebaseerd is op de honderden briefjes die haar moeder, die Alzheimer had, schreef als geheugensteuntjes.

Het Museum Dr. Guislain (Gent) haalt foto’s van Mirjam Devriendt in huis. Zij focust op de serene intimiteit en zintuiglijkheid die vaak de relatie kenmerken tussen mensen met dementie en hun naasten.

M - Museum Leuven toont kortfilmpjes van jongeren die verhalen van mensen met dementie capteren in woord en beeld. Uitgangspunt voor deze filmpjes zijn foto’s, objecten en souvenirs van personen met dementie.

Muntpunt (Brussel) presenteert werk van Alexandra Cool, een dubbelreeks van twaalf beelden en twaalf foto’s van mensen met Alzheimer. In een tweede luik wordt werk getoond van studenten van de kunstacademie RHOK (Etterbeek): foto’s, grafiek, etsen en keramiek.

Film en documentaires

Canvas zendt onder meer de documentaire Feel my love (2014) uit van de jonge Vlaamse cineaste Griet Teck en de film Amour (2012) van Michael Haneke.

‘Feel my love’ is een ontroerend, intrigerend portret van mensen die leven met dementie, een film over  liefde en loslaten, over hoe mensen met elkaar kunnen blijven communiceren. ‘Amour’, heel terecht bekroond met de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes, is een bijzonder relevante film over liefde, oud zijn en afscheid nemen.

Voor kinderen en jongeren

Scholen, bibliotheken en woonzorgcentra krijgen door Artforum (Leuven) workshops en doe-verhalen aangeboden. M-Museum Leuven organiseert thematische rondleidingen voor leerlingen en studenten.

Reflectie

Begin september (precieze datum nog te bepalen) komen in Villa Hellebosch (Vollezele) een aantal academici en experten uit verschillende vakgebieden samen. Centrale vraag is in welke mate toegang kan worden gekregen tot de wereld van dementie. Deze studiedag is vooral bestemd voor opiniemakers en journalisten.

Op 19 september organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen in het KBC-auditorium (Brussel) een jaarlijkse Werelddag Dementie. Op het programma o.a. gesprekken met Chantal Van Audenhove, Christine Van Broeckhoven, Guy Lorent, Franz Baro en Kasper Bormans. Het wordt ook een feestelijke dag. De Alzheimer Liga bestaat immers 30 jaar.

Breed draagvlak

‘De Alzheimer Code’ streeft naar een zo breed mogelijk draagvlak. De media kunnen hierbij uiteraard een belangrijke rol spelen. ‘De Alzheimer Code’ beoogt niets anders dan een maximum aan impact.

De initiatiefnemers van ‘De Alzheimer Code’ zijn: de Alzheimer Liga Vlaanderen, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Hellebosch vzw.

Artforum (Leuven), Canvas, deSingel, M - Museum Leuven, M HKA, Muntpunt en Museum Dr. Guislain zijn de belangrijkste culturele partners.

CM, Socialistische Mutualiteiten, Liberale Mutualiteiten, Onafhankelijke Ziekenfondsen, Neutrale Ziekenfondsen en de Vlaamse Overheid maken ‘De Alzheimer Code’ financieel mogelijk.

Knack treedt op als mediasponsor.

Tickets:

Basisprijs: 15 en 20 euro / groepstarief: 10 en 15 euro (vanaf 10 personen) / voor -25 en 65+: 10 en 15 euro.

Reservering (deSingel): Telefonisch: +32 (0)3 248 28 28 of via www.desingel.be

Contact

- Hellebosch vzw www.alzheimercode.be (vanaf 15 juni) info@alzheimercode.be - 0476 22 45 76 (Paul Buekenhout) - Expertisecentrum Dementie Vlaanderen - www.dementie.becommunicatie@dementie.be - 0486 40 78 41 (Olivier Constant) - Alzheimer Liga Vlaanderen www.alzheimerliga.be secretariaat@alzheimerliga.be - 0479 21 59 97 (Hilde Lamers)

14 augustus 2015