SaniMemorix

Hersengezondheid, nog een wereld te winnen

Begin september kwam Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen met nieuwe cijfers over het aantal personen met dementie. Dat stijgt van ongeveer 132.000 in 2018 naar 188.000 in 2035, een stijging van 42%. Belangrijkste oorzaak daarvan is de stijgende levensverwachting en de vergrijzing van de bevolking. Hogere leeftijd is dan ook de voornaamste en meest bekende risicofactor voor dementie.

Maar er speelt meer dan alleen hoge leeftijd. Zo vonden onderzoekers wereldwijd de afgelopen jaren een behoorlijk sterk verband tussen het risico op dementie op hoge leeftijd en de gezonde (of ongezonde) leefstijl op middelbare leeftijd (tussen ongeveer 40 en 75 jaar oud). Dat bleek onder meer uit het proefschrift van Kay Deckers (Universiteit Maastricht) van mei 2017 en The Lancet commissie over dementie in de zomer van 2017. De voorzitter van die commissie, prof. Gill Livingston (University College London), zei toen: “Be ambitious about prevention!” Hoe gezonder we leven, hoe lager het risico op dementie!

Dat is een behoorlijk recent inzicht in de wetenschap, en goed nieuws. We kunnen dus nu werken aan een gezonde leefstijl, om richting toekomst de stijging van het aantal personen met dementie af te remmen. Extra goed nieuws is dat gezonde leefstijl ter verlaging van het risico op dementie deels samenvalt met wat goed is voor het hart: bewegen, gezonde voeding (veel groenten/fruit/vette vis/noten), niet roken, matig met alcohol. Wat goed is voor het hart, is ook goed voor het geheugen.

Aanvullende factoren voor hersengezondheid zijn het cognitief bezig blijven op een uitdagende manier, bv. door een nieuwe taal te leren of een (nieuw) muziekinstrument leren bespelen. En sociaal actief blijven, bijvoorbeeld via een ruime actieve vriendenkring of door vrijwilligerswerk te doen.

Een gezonde leefstijl kan dus het risico op dementie gevoelig doen dalen. Die relatie is echter maar zeer beperkt bekend. Eind augustus bevroeg IPSOS in onze opdracht 1000 Vlamingen tussen de 40 en 75 jaar oud. Daarvan was slechts één op drie zich bewust van het belang van een gezonde leefstijl! Slechts 8% legt een relatie tussen een gezond hart en gezonde hersenen, terwijl daar een hele duidelijke link ligt. En wel 87% denkt dat je risico op dementie verhoogt als één van je ouders dementie heeft, terwijl dat slechts zelden het geval is. Juiste informatie over en bekendheid van hersengezondheid kan en moet dus veel beter.

Sanimemorix

Klik hier voor de inhoud van de bijsluiter.

Daarom organiseert Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen, Vlaams Apothekers Netwerk en Vlaams Instituut Gezond Leven de publiekscampagne SaniMemorix. Die startte op de internationale Alzheimerdag, 21 september 2018. Op een aantal stations en markten deelden we ‘vaccindoosjes’ uit met informatie over hoe het risico op dementie te verlagen.

sanimemorix 2

Jan Steyaert

wetenschappelijk medewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Downloads