Nieuw Vlaams Dementieplan: extra ondersteuning thuisomgeving

Datum

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke komt ter gelegenheid van Werelddag Dementie met een nieuw dementieplan 2021-2025. Met dit plan wil de minister onder meer uitbreiden naar mensen met dementie die thuis wonen en hun zorgverleners.

Vlaanderen en het Brusselse Gewest tellen momenteel zo’n 141.000 mensen met dementie. Dat aantal zal volgens prognoses meer dan verdubbelen, tot 283.000 in 2070. Het nieuwe dementieplan focust op de typische Vlaamse bevoegdheden: preventie, kwaliteit van zorg optimaliseren – zowel in de thuisomgeving als in de woonzorgcentra –, mantelzorgondersteuning en het uitdragen van een taboedoorbrekende en genuanceerde beeldvorming over de aandoening.

Taboe doorbreken en genuanceerde beeldvorming

Kwaliteit zorg

In het plan gaat veel aandacht naar de kwaliteit van zorg voor mensen met dementie. De Vlaamse overheid investeert een budget van 159.500 euro om het kwaliteitskader dementie uit te rollen in 20 woonzorgcentra en thuiszorgorganisaties. Het doel is om de zorg verder te optimaliseren en bijvoorbeeld aandacht te schenken aan kleinschalig genormaliseerd wonen. Ook de kwaliteit van leven en bewonerstevredenheid in woonzorgcentra wordt een aandachtspunt. 

Waardig leven

Er wordt ook meer gedaan om te zorgen dat mensen met dementie de steun krijgen die zij nodig hebben om een waardig leven te leiden en dat mantelzorgers er niet alleen voor staan, bijvoorbeeld door een aanbod psycho-educatie, praatgroepen en aandacht voor interactie en ontmoeting. In navolging van de vorige plannen wordt verder geïnvesteerd in opleiding van hulpverleners. 

7 op 10 woont thuis

In die eerdere plannen kregen vooral woonzorgcentra ondersteuning om mensen met dementie beter te ondersteunen, nu wil Beke dit dus uitbreiden naar mensen met dementie die thuis wonen en hun zorgverleners. Een ondersteuning die meer dan welkom is, 7 op de 10 mensen met dementie wonen immers thuis. Het is de bedoeling om de expertise die opgebouwd is in de woonzorgcentra rond dementie nu ook in de thuiszorg en bij de eerstelijnszorg te verspreiden. 

Oog hebben voor mensen die thuis wonen is zo belangrijk

Alzheimer Liga Vlaanderen benadrukt hoe belangrijk het is om oog te hebben voor mensen met dementie die thuis wonen, met ook de nodige ondersteuning voor de mantelzorgers. Inzetten op betere ondersteuning thuis kan alleen positieve effecten hebben. Ook blijven we hameren op het belang van de persoon met dementie zelf, in eender welke vorm van beleidsvorming.

Hoe kwam dit plan tot stand?

Het plan kwam tot stand met input van een zestigtal belanghebbenden: van mensen met dementie zelf, hun mantelzorgers tot professionele hulpverleners zoals artsen, apothekers, ziekenfondsen, thuiszorgdiensten. Ook de koepelorganisaties, de Vlaamse Ouderenraad en Alzheimer Liga Vlaanderen werkten hieraan mee.

Om de vinger aan de pols te houden van de voortgang van het Dementieplan, installeert de minister een monitoringcomité dat de doeltreffendheid van het gevoerde beleid zal bewaken.

Bekijk het dementieplan

Hoe sociaal is onze euthanasiewet?
  • Nieuws