Menu

Vormingen

Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert diverse vormingen en workshops, zowel intern als extern. De interne vormingen zijn uitsluitend bedoeld voor onze vrijwilligers. De externe vormingen zijn bedoeld voor onze vrijwilligers, leden, familieleden en mantelzorgers van mensen met dementie.

Alle data en extra informatie vind je hieronder. Neem zeker eens een kijkje!

Interne vormingen en workshops

=> Inschrijven voor onze interne vormingen kan via deze link.

  • Basisvorming "Familiegroepen Dementie begeleiden"
    • Tijdens deze interactieve basisvorming staan we onder meer stil bij alle randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om een familiegroep dementie of jongdementie succesvol te maken. We denken dan onder meer aan het programma en de rol van de moderator. We reiken diverse gesprekstechnieken en werkvormen aan om de bijeenkomsten van de familiegroep dementie of jongdementie zinvol en aangenaam te laten verlopen. Daarnaast overlopen we de verschillende stappen tijdens een bijeenkomst: van het welkomstwoordje tot de afronding. Ten slotte staan we stil bij belangrijke aandachtspunten en veelgestelde vragen.

  • Online wegwijzer: "Geïnformeerd op pad als vrijwilliger"

    • In deze online kennismakingsessie van twee keer anderhalf uur bespreken we eerst alles wat je moet weten over Alzheimer Liga Vlaanderen en in het tweede deel vertellen we je alles wat je moet weten over dementie. We voorzien een half uurtje pauze onder de middag.

    • De WegWijzer gaat vier keer per jaar online door:

      • 20 februari 2024 van 10u30 - 14u
      • 16 mei 2024 van 10u30-14u
      • 01 oktober 2024 van 10u30 - 14u
      • 05 december 2024 van 10u30 - 14u
         
  • Groepdynamica en gespreksmethodieken
    • Tijdens deze interactieve opleidingsdag focussen we in het eerste deel op groepsdynamica. In een lotgenotencontact word je als moderator geconfronteerd met een verscheidenheid aan deelnemers. Allemaal met hun eigen persoonlijkheden, ervaringen en vaardigheden. Hoe speel je als vrijwilliger in op de verschillende dynamieken die kunnen voorkomen in de groep? Hoe ga je om met mensen die niet spreken of overweldigend aanwezig zijn? Hoe kan je reageren als de emoties hoog oplopen? In deze interactieve vormingsdag bieden we handvaten aan en wisselen we tips uit om hier mee om te gaan.

      In het tweede deel gaan we samen aan de slag met diverse gespreksmethodieken, o.a.  het ganzenbordspel, gedichten, fiches in het korfje, stellingenspel...

    • De vorming gaat 4 keer per jaar fysiek door:

      • 16 april 2024 van 9.30u tot 16u in Noordstraat 140, Roeselare

      • 12 juni 2024 van 9.30u tot 16u, Officenter Genk

      • 10 oktober 2024 van 9.30u tot 16u in Oost-Vlaanderen (Aalst of Gent)

      • 17 december 2024 van 9.30u tot 16u in Vlaams-Brabant (Vilvoorde of Leuven)

Externe vormingen en workshops

=> Inschrijven voor onze externe vormingen kan via deze link.

  • 16 januari 2024: "Kvraag het aan Herman Wauters. Over rouw en verlies." 
    • Dementie is helaas een proces van telkens weer nieuwe zaken die verloren gaan. Personen met dementie ervaren dit in een beginstadium als een ongevraagde vernietiger van hun autonomie. Daarnaast maken familieleden en partners van personen met dementie onophoudelijk moeilijke momenten door vanwege het veranderende ziektebeeld. Zij, maar ook de persoon met dementie zelf, worden geconfronteerd met een soort rouw dat nooit zijn echte begin kent, telkens opnieuw lijkt aan te vatten en dat jarenlang kan duren. Het is een voortdurend afscheid nemen. Toch zijn er – ondanks deze achteruitgang van vermogens – nog zaken die blijven en mogelijkheden die aangesproken kunnen worden. Leren omgaan met het verlies én in staat zijn om vaardigheden te zien die nog niet kwijt zijn, vormt de voornaamste uitdaging voor de familieleden en de personen met (beginnende) dementie. 
  • 13 februari 2024 (19u - 20u30): "Kvraag het aan Tine Kenens. Over hulpmiddelen bij dementie." 
  • 12 maart 2024 (19u - 20u30): "Kvraag het aan Angelique Van Den Neste (i-mens). Over thuiszorg bij dementie." 
    • In deze webinar willen we graag stilstaan bij de voordelen van het tijdig inschakelen van zorg bij een persoon met dementie. Soms vinden we zelf dat de hulp nog niet noodzakelijk en soms is het de persoon met dementie zelf die niet inziet waarom ondersteuning nodig is. Toch heeft het tijdig installeren van thuiszorg heel wat voordelen voor alle partijen. Deze avond reiken we dan graag ook wat tips aan om zorg te introduceren bij een persoon zonder inzicht in eigen functioneren
  • 23 april 2024 (19u - 20u30): "Kvraag het aan Rigo Verhaert. Over palliatieve zorg, sedatie en euthanasie."
    • In dit webinar gaan we dieper in op wat palliatieve zorg is, wat mensen met dementie en hun naasten van dit begeleidingsconcept kunnen verwachten en hoe dit hen kan helpen.Verder verduidelijken we  één van de mogelijke manieren van symptoomcontrole in palliatieve zorg, namelijk palliatieve sedatie.
      Tot slot zullen we de praktijk van euthanasie bespreken, zowel het wettelijke aspect, maar zeker ook de menselijke kant ervan.
  • 07 mei 2024 (19u - 20u30): "Kvraag het aan Mark Tant. Over rijvaardigheid en dementie."
    • Er zijn veel vragen over het wettelijk kader rond rijvaardigheid en dementie. Daarom organiseren we een nieuwe online infosessie over het wettelijk kader rond rijvaardigheid en dementie. Mark Tant, klinisch neuropsycholoog en expert rijgeschiktheid bij het Vias Institute, afdeling CARA, geeft tekst en uitleg.
  • ​​​​​​​11 juni 2024 (19u - 20u30): "Kvraag het aan Ivy Mobouck (Bewust Anders). Over duurzame zelfzorg"
    • Hoe installeer je een gezonde, duurzame zelfzorgroutine voor jezelf als mantelzorger? Hoe kan je anders in het leven staan, in contact komen met jezelf, relaties en je lichaam. Leer handvaten gebruiken en signalen herkennen zodat je ze actief kan gaan gebruiken. Lifecoach Ivy Mobouck gaat met ons in gesprek in deze interactieve sessie. 
  • 26 september 2024 (19u - 20.30u): "Kvraag het aan Yannick Vermeiren. Over voeding als wapen tegen dementie."
    • Welke invloed heeft voeding op hersenveroudering? Kunnen levensstijl en voeding dementie voorkomen? Hebben onze darmen hierin een aandeel? Welke behandeling voorziet met in de toekomst? …
  • 08 oktober 2024 (19u - 20u30): "Kvraag het aan Anneleen Groeseneeke. Over seksualiteit en dementie. "
    • Seksualiteit bij dementie. Seksualiteit, intimiteit, genegenheid zijn basisbehoeften die niet verdwijnen als we ouder worden en dementie krijgen. Tijdens dit webinar gaan we dieper in op de veranderingen die we doormaken als we ouder worden, wat de invloed van dementie kan zijn op de partnerrelatie en besteden we specifieke aandacht aan grensoverschrijdend gedrag. Seksualiteit en intimiteit zijn onlosmakelijk verbonden met het leven en zijn even dynamisch als het leven zelf: ze evolueren mee met de eigen levensloop en komen op verschillende manieren tot uiting.  Maar wat gebeurt er met seksualiteit en intimiteit bij iemand die met dementie geconfronteerd wordt? Welke impact heeft dit op de partner en op de omgeving? Wat met een seksuele gedragsproblematiek en waar ligt het onderscheid tussen seksuele ontremming en verlangen naar inimiteit?
      Dit webinar maakt het kwetsbare taboeonderwerp bespreekbaar en geeft een dieper inzicht in de oorzaak, de dynamiek en de gevolgen van seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie. Ook praktische adviezen en handvaten komen aan bod. 
  • ​​​​​​​10 december 2024 (19u - 20u30): "Kvraag het aan Lars Everaert. Over zorgvolmacht en bewind."
    • Het is voor sommige personen met dementie niet meer mogelijk om zelf beslissingen te nemen over hun goederen en soms zelfs over hun persoon. In deze interactieve vorming maak je kennis met enkele basisprincipes over de zorgvolmacht en krijg je enkele nuttige tips en tricks voor het opstellen ervan. Alleen al in 2021 werden er in ons land ruim 68.000 zorgvolmachten geregistreerd. Anticiperen op de dag dat het niet meer lukt en voorzorgen nemen, zit duidelijk in de lift. 

​​​​​​​

Vrijwilligers en leden van Alzheimer Liga Vlaanderen kunnen gratis deelnemen aan alle vormingen. Externe geïnteresseerden betalen 15 euro per vorming, tenzij anders vermeld.