Doorbraak in bloedtest voor Alzheimer

Britse wetenschappers hebben een set van 10 proteïnen ontdekt in het bloed die het begin van Alzheimer kunnen helpen voorspellen. Ze noemen het een belangrijke stap in de ontwikkeling van een opsporingstest voor de ongeneeslijke ziekte.

Lees hier het hele artikel

Lees hieronder de samenvatting van 2 gerelateerde artikels:

Doorbraak in bloedtest voor Alzheimer

De Tijd op dinsdag 8 juli 2014 – Samenvatting

Britse wetenschappers (King’s College London) hebben een set van 10 proteïnen of eiwitten ontdekt in het bloed die het begin van Alzheimer kunnen helpen voorspellen. Een vroege test vooraleer patiënten de symptomen van dementie ontwikkelen, zou volgens researchers kunnen helpen de juiste personen te selecteren voor echte testen met medicijnen. Mogelijk kan hij ooit ook worden ingezet als een routinetest in ziekenhuizen. De Britse wetenschappers waarschuwen voor te groot optimisme. Enerzijds heeft deze test slechts een nauwkeurigheid van 87 procent. Dat betekent dat één op de tien mensen een verkeerde analyse krijgt. Voor een bruikbare diagnostische test is een grotere nauwkeurigheid nodig.

Voorspellende geneeskunde

Interview De Morgen.be , 9 juli 2014  Samenvatting

 “Een zekerheid van 87 procent betekent dat ruim één op de tien mensen met geheugenproblemen een vals positief resultaat zou krijgen, wat veel te hoog is. Maar het is wel duidelijk dat de nagenoeg perfect voorspellende test eraan komt." Volgens de Britse onderzoekers kan hun test alvast binnen twee jaar gebruikt worden en zou ze tussen 100 en 300 euro kosten. Maar wat ben je ermee als je weet dat je alzheimer zult krijgen als er geen behandeling is?

De Strooper en andere experts pleiten dan ook voor onderzoek naar en wetgeving over tests die zware aandoeningen voorspellen. "Het gaat keihard en we zitten nu al in een nieuwe realiteit waarbij de mens kan weten welke ziektes hij mogelijk krijgt", zegt professor ethiek en medische filosofie Ignaas Devisch (UGent). Zo kunnen ondertussen zowat 5.000 erfelijke ziektes opgespoord worden via het genoom. Er is ook een gen ontdekt dat het risico op hartfalen aangeeft. "Op belangrijke vragen zijn echter geen antwoorden", zegt De Strooper. "Wat doen we met die informatie? Wie mag die krijgen? Enkel de arts of de patiënt zelf, de verzekeraars en werkgevers? En organiseren we algemene screenings onder de bevolking? En zo ja, op welke van al die honderden ziektes?" Als reactie op deze nieuwe bloedtest stellen Bart De Stooper (KU Leuven) en Ignaas Devisch ( Gent) dat het dringend tijd is voor een maatschappelijk en politiek debat over hoe we met die nieuwe medische vondsten moeten omgaan.