verbandoosjes

Woorden die verbinden: lancering VERBANdoosjes

Datum

Woorden zijn de bouwstenen van onze communicatie. Ze hebben de kracht om te verbinden en te betoveren, maar ook om te kwetsen en te scheiden. In de Van Dale glinsteren woorden als ‘dement’ en ‘dementeren’. Ze zijn correct volgens de taalregels, maar schieten tekort als het gaat om het eerlijk en liefdevol weergeven van mensen met dementie en hun geliefden.

 

Bij de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie omarmen we nuance in de beeldvorming en taalgebruik over dementie. We streven ernaar om altijd met respect en empathie te praten over degenen die leven met dementie en degenen die hen omringen. Maar hoe bereiken we dat? Het begint allemaal met bewustwording.

 

Mensen steunen

 

Met dit initiatief steunen Alzheimer Liga Vlaanderen en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen mensen bij het openlijk delen van hun diagnose. Het uitspreken van ‘ik heb dementie’ zou geen verborgen waarheid mogen zijn. Om dit te bereiken, is begrip voor wat leven met dementie betekent en hoe deze aandoening levens beïnvloedt, essentieel.

 

In de wereld van taal is er geen absoluut juist of fout, maar de invloed van woorden op iemands levenskwaliteit kan immens zijn. Daarom creëerde de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie duidelijke wegwijzers naar een taalgebruik dat de dagelijkse realiteit van mensen met dementie eer aandoet. Want ieder mens is zoveel meer dan zijn of haar aandoening.

 

Empathische communicatie

 

De kracht van empathische communicatie wordt pas echt voelbaar wanneer we de belevingswereld van mensen met dementie centraal plaatsen. Door hen een prominente rol in onze gesprekken en berichtgeving over dit thema te geven, worden onze woorden en beelden realistischer, respectvoller en geloofwaardiger. Een win-win situatie voor iedereen!

 

Verbandoosjes: woorden die we willen verbannen

 

In ons streven naar een liefdevollere taal rond dementie, zijn er enkele termen die we graag willen verbannen. We hebben ze verzameld in onze VERBANdoos. Aanvullend schreven we ook een mediamanifest, dat hier te downloaden is. Over het verhaal achter de woorden in het mediamanifest, vertellen de leden van Vlaamse werkgroep van mensen met dementie meer in acht korte videoboodschappen.

 

Wilt u samen met ons de negatieve woorden veilig in de VERBANdoos laten rusten en kiezen voor respectvolle alternatieven? Koop onze VERBANdoosjes en deel onze videoboodschappen. Samen creëren we een wereld waarin woorden bruggen bouwen, harten verwarmen en waarin iedereen meetelt.

Meer weten?

Alzheimer Liga Vlaanderen coördineert de Vlaamse werkgroep van personen met dementie. Benieuwd naar wat deze werkgroep allemaal in de wereld zet? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina

VERBANdoosjes bestellen?

Wil jij ook graag een VERBANdoosje in jouw bezit? Dat kan zeker! Stuur een mailtje naar onze stafmedewerker Olivier Constant: olivier.constant@alzheimerligavlaanderen.be