restaurant misverstand

Restaurant Misverstand dit voorjaar op Eén

Datum

Binnenkort opent Dieter Coppens de deuren van Restaurant Misverstand op Eén. Het eerste restaurant in België waar het voltallige personeel de diagnose jongdementie heeft. Door hun ziekte krijgen mensen met jongdementie vaak te maken met onbegrip. Daarnaast moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, waardoor hun zelfvertrouwen een deuk krijgt.

Daar wil Restaurant Misverstand verandering in brengen: door de buitenwereld te tonen wat ze wél nog kunnen. Natuurlijk zal niet alles van een leien dakje lopen, want geen enkele medewerker heeft al ervaring in de horeca. Maar fouten maken kan in dit restaurant geen kwaad. Er is ook ruimte voor verdriet en bovenal vinden ze steun en begrip bij elkaar en hun entourage.

De kracht van de 8 medewerkers

"Bij het woord 'dementie' denken we vaak aan oudere mensen die vergeetachtig zijn", vertelt Dieter Coppens. "Maar helaas worden ook mensen op jonge leeftijd met deze ziekte geconfronteerd. Opeens moet je stoppen met werken, verlies je  een stuk onafhankelijkheid maar ook beetje bij beetje jezelf.  Dat moet ontzettend zwaar zijn, ook voor hun omgeving. Mijn beide grootmoeders kregen alzheimer op latere leeftijd. Ik heb dus van dichtbij meegemaakt wat dat met iemand doet. Met Restaurant misverstand willen we laten zien wat onze medewerkers wel nog kunnen. Ik kijk er ontzettend naar uit om met mijn acht collega's het restaurant in goede banen te leiden."

Tussen 46 en 64

De voltallige keukenbrigade en het bedieningspersoneel van Restaurant Misverstand is tussen 46 en 64 jaar. Doordat ze allemaal symptomen hadden voor de leeftijd van 65 jaar, kregen ze de diagnose van jongdementie. Zeven van hen hebben de ziekte van Alzheimer - de meest voorkomende vorm van dementie - en één persoon heeft frontotemporale dementie (FTD).

Fouten maken mag

De keuken en zaal worden aangepast zodat de acht medewerkers er in optimale omstandigheden kunnen werken. Zij worden daarnaast voor en achter de schermen begeleid door Anouck de Bruijn, coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. Het spreekt voor zich dat er in Restaurant Misverstand fouten worden gemaakt: verkeerde bestellingen, problemen in de keuken, niet op de juiste woorden komen ... Maar chef Seppe Nobels is altijd in de buurt om de medewerkers te ondersteunen waar nodig.

Samen met de Liga

Restaurant Misverstand opende zijn deuren in het bruisende hart van Mechelen. Het verslag van dit avontuur is in het voorjaar van 2022 te zien op Eén. Het is een programma van Roses Are Blue, in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen. Wij zitten alvast op het puntje van onze stoel!

misverstand
  • Nieuws